17.8 C
Budapest
2023. március. 20. hétfő

Nem jön több orosz gáz, amerikai beavatkozást kértek az ukránok..

Dátum:

Megosztás:

Ukrajna pénteken arra kérte az Egyesült Államokat és Németországot, hogy léptessenek életbe szankciókat a Gazprommal szemben, ugyanis az óriáscég fegyverként használja az energiát

– adta hírül a Reuters.

Még több külföldi hír

Kijev azt követően nyilatkozott, hogy Moszkva leállította a Magyarországra szállított orosz földgáz ukrajnai tranzitját.

Mától nem érkezik hazánkba több földgáz Ukrajnából, de a héten kipattant diplomáciai csörte ezzel aligha ért véget.

Mint azt megírtuk, a magyar és az orosz fél néhány nappal ezelőtt írta alá azt a tizenöt évre szóló megállapodást, amely páratlan diplomáciai bonyodalmakhoz vezetett a magyar–ukrán kapcsolatokban. A Gazprommal kötött szerződés értelmében az évi 4,5 milliárd köbméter orosz gáz ugyanis október 1-jétől már nem Ukrajna felől, hanem nagyrészt a szerb–magyar interkonnektoron át érkezik Magyarországra.

Ráadásul Ukrajna eddig Magyarországról vásárolta a gázt, a szállítás azonban csak virtuális volt, fizikai értelemben az Oroszország felől érkező gáz nem hagyta el Ukrajna területét. A tranzit megszűnésével ez az importlehetőség is megszűnik, az ukránoknak ezentúl közvetlenül Oroszországtól kell vásárolniuk.

Jurij Vitrenko, az ukrán Naftogaz vezetője arra kérte az Egyesült Államokat és Németországot, hogy tartsák be azokat az ígéreteket, amelyeket az Északi Áramlat 2 gázvezeték befejezéséről szóló megállapodásban lefektettek.

Még több külföldi hír

Amerika régóta ellenezte a Németországot Ukrajna kikerülésével orosz gázzal ellátó vezetéket, miközben Angela Merkel kancellár szeptemberi távozása előtt a vezeték ügyének lezárását a legfontosabb politikai céljának tekintette. A megállapodás napokkal Merkel utolsó hivatalos washingtoni látogatása után született meg.

Amennyiben Oroszország megpróbálja fegyverként használni az energiát, vagy újabb agressziót követ el Ukrajna ellen, Németország nemzeti szinten válaszlépéseket foganatosít, ezzel egyidejűleg pedig hatékony európai szintű intézkedéseket fog szorgalmazni, beleértve a szankciókat is, hogy korlátozza az Európába irányuló orosz exportot az energiaágazatban, beleértve a gázt is, és/vagy más gazdaságilag releváns ágazatokban

– állt a közös német–amerikai nyilatkozatban.

Az alku részeként Németország vállalta, hogy aktívan gondoskodik arról, hogy Moszkva és Kijev meghosszabbítsa a gáztranzit-megállapodást.

A Kreml ezt direkt csinálja. Ez nem csupán kardcsörtetés, ez egyértelműen a gáz fegyverként való használata. Az Egyesült Államok és Németország közös nyilatkozata szerint ha a Kreml az energiát fegyverként használja, azt arányos válaszlépés fogja követni. Most arra várunk, hogy szankciókat vessenek ki az Északi Áramlat 2 üzemeltetőjére, ami a Gazprom százszázalékos tulajdonában van

– nyilatkozta Jurij Vitrenko.

Még több külföldi hír

index

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Esti torna mindenkinek – videó

Mozogj többet, élj tovább! Videó forrása Hirmagazin.eu

Esti mese gyermekeknek – videó

Jó éjszakát gyerekek! Esti mese - videó Videó forrása Hirmagazin.eu

Ma este: Jackie Chan – Kém a szomszédban;.. Holnap este: Anthony Quinn, Kevin Costner, Madeleine Stowe – Revans – videó

Bob Ho (Jackie Chan) a beépített szuper-spéci titkos ügynök diktátorokat, terroristákat és gonosz birodalmakat vont ki a forgalomból,...

Szakértő a Blikknek: ha Putyin Magyarországra jönne, letartóztatnák… Vagy mégsem?

A Nemzetközi Büntetőbíróság háborús bűncselekmények miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen. A hágai intézmény közleménye szerint megalapozott a...