10.6 C
Budapest
2023. március. 22. szerda

Nem jár ingyen óra az autópályán (Olvasd el és hallgasd meg!)

Dátum:

Megosztás:

Január elsejétől számos új, az autósok költségeit és adminisztrációs terheit csökkentő előírás lépett hatályba az e-matricás rendszerben. Az egyik legfontosabb intézkedés lehetővé teszi, hogy a véletlenül díjköteles útszakaszra tévedő autósok az utazás megkezdése után is megvásárolhatják az e-matricát.

Autópálya infó.
Kép: Hirmagazin.eu

Az e-matrica beszerzésére az utazás megkezdését követően még 60 perc áll rendelkezésére annak az autósnak, aki díjköteles útszakaszra hajtott, és korábban nem tett eleget fizetési kötelezettségének.

Török Szabolcs, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szóvivője elmondta: hosszú évek tapasztalatait vették figyelembe, amikor a jogszabály-módosítási javaslatokat benyújtották a minisztériumnak.

A pótdíjazottak nagy része szeretett volna fizetni a használatért

„A hatvanperces időtartam azért került be a változtatásokba, mert sok olyan autós van, aki jogkövető magatartást szeretne megvalósítani, de nem vette meg a matricát az autópályára történő felhajtás előtt, csak később” – mondta Török Szabolcs a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

„A korábbi évek tapasztalatai alapján azt láttuk, hogy a pótdíjazottak nagy része szeretett volna fizetni a használatért, de valamilyen okból nem tudta időben teljesíteni a kötelezettségét” – tette hozzá.

Elmondta: bíznak abban, hogy az egyórás időtartam minden autósnak elegendő lesz arra, hogy az autópályára való felhajtás után az országban működő több mint 1800 viszonteladói pontnál, vagy internetes vásárlással beszerezze a matricát.

Nem jogosít fel ingyenes használatra

A módosítás azonban nem jogosítja fel az autóst arra, hogy 60 percig díjmentesen használja az autópályát – hívta fel a figyelmet Kóródi Dávid, a Budapesti Békéltető Testület hivatalvezetője.

Kóródi Dávid ugyanakkor pozitívan értékelte a változtatást. „Számtalan olyan panasz érkezett a Budapesti Békéltető Testülethez, amikor a fogyasztó elfelejtette megvenni a matricát, a hatvan perc pedig már kevésnek bizonyult a díjfizetési kötelezettség teljesítésére” – közölte.

A külföldi autósok is kapnak tájékoztatást, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. internetes oldalán angol és német nyelven is olvashatók a díjfizetést érintő változások – mondta Török Szabolcs. A matricavásárlók körülbelül 40 százaléka külföldi felhasználó, akik ugyanolyan feltételek mellett vehetik igénybe a magyarországi autópályákat – tette hozzá.

Forrás: Kossuth Rádió Napközben

Képek: Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Mi is az a digitális lábnyom, és mire használjuk, használják?

A digitális lábnyom szűkebb és tágabb értelmezése - a forrása szerint A digitális lábnyom fogalma azokra a jelekre, nyomokra vonatkozik, amelyek...

Költő, programozó, randiguru, szakács és sok minden más, egyben: Vajon letaszíthatja trónjáról a Google-t a ChatGPT, azaz a mesterséges intelligencia?

Ha információra van szükségünk, a Google-t hívjuk segítségül. A ChatGPT azonban válaszokkal szolgál, nem csak adatokkal, mégpedig emberi...

Mesterséges intelligencia, kontra a Google! Ki áll nyerésre?

A Google lemaradni látszik a redmondi vállalat mögött, a mesterséges intelligencia korát a Microsoft nyerheti meg. Húsz év...

Mesterséges intelligencia: Így lesz pénz a ChatGPT-ből, és amit az elterjedéséről tudni érdemes..

A csetrobot működtetése egyáltalán nem olcsó, valamiből fizetni kell a számlákat. Vállalatok számára teszi elérhetővé közkedvelt csetrobotját, a ChatGPT-t...