22.6 C
Budapest
2022. augusztus. 13. szombat

Nem éri meg többé a villanyautó Magyarországon – elszálltak a villanyautó költségei is..

Dátum:

Megosztás:

Az elektromos autók egyik legnagyobb előnye (volt) olcsó üzemeltetésük. A legtöbben ezért vállalták, hogy a belső égésű motoros autók árához képest akár többszörösét fizessék értük.

Az átlag feletti fogyasztásért kiszabott csillagászati áramár azonban minden korábbi számítást borít, és megkérdőjelezi a környezetbarát technika további elterjedését.

kuka

Ha még nem is jutottak el odáig, hogy ellepjék útjainkat, mostanáig folyamatosan nőtt az elektromos autók népszerűsége. Egyes felmérések szerint három új autó vásárló közül már kettő elgondolkozott azon, hogy ha legközelebb autót vásárol, az esetleg elektromos legyen. Mindezt annak ellenére, hogy az elektromos ára legkevesebb duplája egy vele összehasonlítható képességű belső égésű motoros autóénak. Akik belevágtak, akár egy új, akár egy használt elektromos autó megvásárlásába, és vállalták az ezzel járó többletköltségeket, nem utolsósorban azért tették, mert úgy számoltak, hogy az alacsony üzemanyag-, azaz áramköltségek révén – legalább részben – megtérül a többletberuházásuk.

Bízhattak ebben, hiszen ha egyre kevesebb is, de még mindig léteznek ingyenes töltési lehetőségek. A Teslások számára mindenképpen a Superchargereken, de hellyel-közzel a mezítlábas villanyautós is ráakadhatott ilyen lehetőségre. Ha nem is sikerült esetleg egy ilyet megragadni, még mindig ott volt az otthoni töltés lehetősége. Rezsicsökkentett áron 36 forint 90 fillérbe került (és kerül) egy kilowattóra, ami 17 kWh-s átlagfogyasztással számolva 627 forint 30 fillér költséget jelentett 100 kilométerre. Ez még ársapkás benzin, illetve gázolaj árral számolva is szenzációs összeg, hiszen írd és mondd 1,3 liter folyékony üzemanyag árával egyenlő. Ársapka nélküli árral számolva pedig még inkább az: az E95-ös benzin 758 forint 70 filléres átlagárát (2022.07.14-én) nézve kicsivel több mint hat deci (0,63 liter) benzin árával egyezik. (A gázolaj ára 790 forint 90 fillér, így abból még kevesebb, éppen hat deci (0,6 liter) jön ki.) Bár ez messze van az ingyenebédtől, de még mindig annyira kedvező költségszint, ami miatt felmérések szerint az elektromos autót használók 80-90 százaléka elsősorban otthon tölt.

A rezsicsökkentést átalakító, július 14-én bejelentett rendelkezés alapjaiban borítja, sőt, állítja feje tetejére az eddig kialakult rendszert. Az új előírás szerint a rezsicsökkentett ár az átlagfogyasztás mértékéig, 210 kilowattóráig vehető igénybe, e felett a piaci árat kell kifizetni. Ez pedig a jelenlegi árhoz képest nem kis összeg,a témában illetékesnek tekinthető Németh Szilárd közlése szerint kilowattóránként 252 forint 40 fillér. A biztonság kedvéért még egyszer: egy kilowattóráért 36 forint 90 fillér helyett annak csaknem hétszeresét, 252 forint 40 fillért kell megfizetni.

Ezzel az a gond, hogy az átlagfogyasztásként megjelölt határérték finoman szólva eléggé alacsony. Leginkább azok a gyengén felszerelt háztartások lehetnek alatta, amelyben egy kisebb hűtőszekrényen, tévén, mosógépen és világításon kívül alig használ valami áramot. Ahol azonban vízforraló, mikró, mosogatógép is működik, nem beszélve esetleg egy elektromos tűzhelyről, vagy vízmelegítő bojlerről, ott nagy valószínűséggel a matematikai átlag felett fogy az áram. Az elektromos autó áramigénye pedig mindennek a tetejébe jön, vagyis nagy valószínűséggel a villanyautó által fogyasztott áram minden egyes kilowattórájáért a piaci árat, azaz 252 forint 40 fillért kell megfizetni.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

„Úgy izgulok, mint a legelső Sziget-fellépésünkön” – Balázs Klári és Korda Gyuri bácsi visszatértek: óriási bulit csaptak a Szigeten! – videó

A Sziget Fesztivál első napján minden kétséget kizáróan voltak nagyobb világsztárok, mint Korda György és Balázs Klári. De abban teljesen biztos videós...

Zivzivadze duplázott, idegenben is nyert a Fehérvár

A Mol Fehérvár FC az Európa-konferencialigában, a selejtező 3. fordulójának visszavágóján is legyőzte a moldovai Petrocubot, ezúttal 2–1-re,...

Falusi Mariann trágárkodik, Hernádi Judit süketet játszik, Havas Henrik makog, Nagy Bandó mocskolódik – videó

Kikészült a Jobbik miatt a Heti Hetes – derült ki Bohár Dániel videójából, aki felhívta a balos művészeket,...
facebook