-0.5 C
Budapest
2023. március. 29. szerda

Nem csökken a migrációs nyomás: újabb tömegek érkezhetnek a magyar határhoz

Dátum:

Megosztás:

Csak az elmúlt napokban közel 1500 illegális migránst tartóztattak fel a magyar hatóságok a déli határzárnál, sőt már a román határ mentén is fel kellett lépni a bevándorlókkal szemben.

Mindez világosan mutatja, hogy egyre nagyobb a migrációs nyomás hazánkon, miközben egyes európai hangok szerint az afganisztáni amerikai misszió összeomlása után minden segélyt kérő afgánt be kellene fogadni.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a gyenge pont Brüsszel, amely azt mondja, hogy aki el akar jönni Afganisztánból, azt be kell engedni. Varga Judit pedig az újabb uniós kettős mércére hívta fel a figyelmet a migrációs helyzet kapcsán.

Ötvennégy határsértőt tartóztattak fel Bács-Kiskun megyében. Hétfőn késő este a rendőrök Gara térségében tizenhárom határsértőt, Csátalja közelében pedig huszonegy külföldit tartóztattak fel, míg kedd éjjel Madarasnál és Vaskútnál újabb tíz-tíz migránst találtak.

A magyar déli határszakaszon napról napra egyre több migránst tartóztatnak felFORRÁS: POLICE.HU

KORÁBBAN PÉNTEKTŐL VASÁRNAPIG 1314 HATÁRSÉRTŐVEL SZEMBEN INTÉZKEDTEK A RENDŐRÖK ÉS A KATONÁK.

Pénteken 579, szombaton 319, vasárnap 400 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a katonák és a rendőrök. Emellett a román határnál elfogtak 16 határsértőt, velük szemben idegenrendészeti eljárás indult.

MINDEZEK AZ ADATOK VILÁGOSAN MUTATJÁK, HOGY A MAGYARORSZÁGRA NEHEZEDŐ MIGRÁCIÓS NYOMÁS EGYÁLTALÁN NEM CSÖKKEN.

Ez több dolognak köszönhető. Egyrészt már megjelentek a térségünkben azok az afgán migránsok, akik a tálib hatalomátvétel miatt menekültek el a közép-ázsiai országból. Másrészt a Nyugat-Balkánon továbbra is több tízezer illegális migráns tartózkodik. Ők mindenáron szeretnének bejutni az unió területére, sőt az elmúlt időszakban az erőszaktól sem riadtak vissza.

Az afgán helyzet miatt újabb migránshullám indulhatFORRÁS: MTI/EPA/STRINGER

Őket nem üldözi senki

Az, hogy erőszakot alkalmaznak a migránsok, annak is lehet a következménye, hogy elfogyott a pénzük. Így sokan saját maguk verődnek össze, és embercsempészek segítsége nélkül próbálnak átjutni. Minden ilyen fellépés szöges ellentétben áll az ENSZ menekültügyi kikötéseivel, mivel az erőszakos fellépők esetében kizárható, hogy üldöztetésnek lennének kitéve. Mindez azt mutatja, hogy nem menekültek jönnek ide, és nem kötelességünk a segítségnyújtás az ő esetükben 

– minderről már Bakondi György beszélt az Origónak. A Miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója közölte azt is, hogy jelentősen emelkedett idén a határsértők száma 2020-hoz képest, mintegy háromszoros növekedés látható. A határsértők többsége már nem szír, hanem afgán állampolgárnak vallja magát.

2020 ELSŐ NYOLC HÓNAPJÁBAN 20 497 HATÁRSÉRTŐT TARTÓZTATTAK FEL, IDÉN AUGUSZTUS VÉGÉIG 65 751-ET. JELENTŐSEN NŐTT AZ ELFOGOTT EMBERCSEMPÉSZEK SZÁMA IS, IDÉN EDDIG 637, MÍG A TAVALYI ÉV AZONOS IDŐSZAKÁBAN 257 GYANÚSÍTOTTAL SZEMBEN INDULT ELJÁRÁS.

A nyári hónapokban csaknem háromszorosára – a 2020-as 9996-ról 27 501-re – emelkedett a feltartóztatott migránsok száma – mondta Bakondi.

Bakondi György: Egyre többször alkalmaznak erőszakot a migránsokFOTÓ: POLYÁK ATTILA – ORIGO

Teljes zavar az uniós politikában

A jelentős migrációs nyomást Európában is egyre jobban érzékelik, és ennek elkerülésére törekednek most az európai nemzetállamok kormányai, de ezzel továbbra sincs összhangban az Európai Unió parlamentjének, bürokráciájának véleménye.

VOLTAK OLYAN UNIÓS NYILATKOZATOK, AMELYEK SZERINT AZ AFGANISZTÁNBÓL ÉRKEZŐKET BE KELL FOGADNI, LEGALIZÁLNI KELL ÉRKEZÉSÜKET, S HOGY EURÓPÁNAK NAGY SZÜKSÉGE VAN MUNKAERŐKÉNT A BEVÁNDORLÓKRA.

Akik most Afganisztánban mérlegelik lehetőségeiket, azok számára egy ilyen közlés „meghívólevélnek” minősül.

Orbán Viktor: Ez árulás

A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon – mondta Orbán Viktor miniszterelnök múlt hét szerdán Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babis társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz. A határszemlét követően a kormányfő úgy nyilatkozott, hogy a kerítés jó és erős, lehet, hogy több emberre lesz szükség, de akkor kérnek és vezényelnek ide embereket. A gyenge pont Brüsszel, amely azt mondja, hogy aki el akar jönni Afganisztánból, azt be kell engedni – fűzte hozzá, hangsúlyozva: „ez árulás”.

Tombol a kettős mérce

Varga Judit igazságügyi-miniszter is felhívta a figyelmet arra, hogy az uniós migrációs politika továbbra is meglehetősen kaotikus.A kettős mérce soha nem látott szinten és szemrebbenés nélkül zajlik az európai intézményekben.

Az igazságügyi miniszter felidézte, hogy a nemrégiben meghozott litván migrációs jogszabály-módosítások is több, a hazai szabályozást – részben vagy teljes egészében – lekövető rendelkezéseket tartalmaznak.

„Érdekes, hogy pontosan ugyanezen szabályok kapcsán az Európai Unió Bírósága már megállapította Magyarország kötelezettségszegését. Mégis sehol egy bizottsági felszólító levél, sem egy rossz szó a litván intézkedések ellen” – fogalmazott a politikus.

Ha ez nem lenne elég, a litvánok a nyáron hozzákezdtek egy 550 kilométer hosszú szögesdrótkerítés építéséhez a belorusz határon – fűzte hozzá.

Emlékszünk még arra, mi volt 2015-ben, mikor elsőként és majdhogynem egyedüliként Európában kiálltunk határaink védelméért? Akkor a nyugati balliberális politikusok és a brüsszeli buborék magukból kikelve tiltakoztak a magyar szabályozások miatt és a téma azóta sem került le a napirendről.

Varga Judit szerint meglepő, hogy a „Jogállamiság bajnokai” most csendben vannak. „Ezen a példán is látszik, hogy a kettős mérce soha nem látott szinten és szemrebbenés nélkül zajlik az európai intézményekben.” „De nézzük mostani helyzet jó oldalát, a csend felér egy beismeréssel” – fogalmazott bejegyzésében az igazságügyi miniszter.

Egyre többen érkeznek Lampedusára

A migrációs nyomás nemcsak Magyarország határai mentén erősödik, hanem a Földközi-tenger térségében is. Több mint ötszáz migráns, köztük sok gyerek és nő érkezett hétfő este egy öreg halászhajón az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetére. A híradások szerint valószínűleg Marokkóból, Szíriából, Bangladesből és Egyiptomból érkezett emberekről van szó. A szigettől néhány kilométerre elfogott, minden bizonnyal Líbiából indult 15 méter hosszú hajót a vámőrség a lampedusai kikötőbe kísérte.

HÉTFŐN KORÁBBAN MÁR 119 EMBER ÉRKEZETT A KIS FÖLDKÖZI-TENGERI SZIGETRE ÖT HAJÓ FEDÉLZETÉN.

A Tunéziából vagy Líbiából érkező migránsok és menekültek gyakran az afrikai partokhoz közeli Lampedusa felé veszik az irányt, hogy mielőbb elérjék az Európai Uniót.

Lampedusára is egyre több illegális bevándorló érkezik. FORRÁS: AFP/ALBERTO PIZZOLI

A migrációs helyzet az Atlanti-óceán túlsó oldalán is egyre feszültebb. A napokban több mint tizennégyezer latin-amerikai menedékkérő – zömében haiti állampolgár – vert tábort a Mexikót Dél-Texasszal összekötő Del Rio hídnál.

AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK A MIGRÁCIÓS NYOMÁS ENYHÍTÉSÉRE EDDIG TÖBB MINT 1400 HAITI ÁLLAMPOLGÁRT TOLONCOLT VISSZA HAZÁJÁBA A TEXASI DEL RIO VÁROSÁBAN LÉVŐ TÁBORBÓL.

Az amerikai belbiztonsági tárca szerint további 3200 haiti állampolgárt pedig őrizetbe vettek. A kitoloncolások múlt vasárnap indultak, és volt, hogy naponta hét repülőjárat is indult Haitira.

origo

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Leonardo DiCaprio; Jonah Hill; Matthew McConaughey; Margot Robbie; – A Wall Street farkasa – videó (18+)

A pénz sosem elég. Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) becsületes tőzsdeügynökként kezdte pályafutását, de az amerikai álom őt is...

Szijjártó Péter: Magyarország és Lengyelország nemet mondott az európai földgázrendeletre

Az uniós tagállamok arról szavaztak, hogy meghosszabbítsák-e azt a rendeletet, amely előírná az EU-n belül a földgázfelhasználás csökkentését. Korábban...

Bejelentés: hamarosan lép a kormány a fúrt kutak ügyében

Csökkenteni fogják azoknak a korábban szabálytalanul létesített kutaknak az engedélyezési költségét, amelyeket nem öntözésre, hanem háztartási célra használnak...

Új helyen bukkant fel és rekorder lett M237, a vándorló farkas – itt a teljes útvonala

Immáron a legnagyobb távolságot dokumentáltan megtevő farkas Európában az a példány, mely tavaly nyáron Svájcból indult, a napokban...