19.2 C
Budapest
2023. szeptember. 23. szombat

Nem csillapodik a koronavírus-járvány a világban – Több milliárd ember kényszerült karanténba – képek

Dátum:

Megosztás:

A koronavírus megálíthatatlanul terjed a világban, a fertőzöttek száma már meghaladta a 400 ezer főt kedd este.

A legrosszabb helyzetben lévő Olaszországban sem javul a helyzet érdemben, 6820-ra emelkedett a betegség eddigi áldozatainak a száma. Közben a világ országai sorra hozzák szigorú intézkedéseiket a koronavírus megfékezésére, a Föld lakosságának közel harmada már karantéba kéynszerült.

Kövesse a koronavírussal kapcsolatos híreinket főcímekkel!

 • Több száz tonnányi, a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszköz érkezik még Kínából – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a Facebook-oldalán közzétett videóban.

 • Gyorsul az új típusú koronavírusos fertőzések üteme – jelentette be Andrew Cuomo, New York állam kormányzója kedden délelőtt tartott  sajtótájékoztatóján.

 • A két napig tartó csökkenés után ismét emelkedett Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban elhunytak száma az elmúlt 24 órában, a 743 halottal 6820-ra emelkedett a betegség eddigi áldozatainak a száma – közölte kedd esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. A diagnosztizált fertőzöttek száma tovább csökkent, de így is 3612 új beteget regisztráltak.

 • Negyedmillió önkéntest toboroz a brit kormány az új koronavírus okozta járvány megfékezését célzó munka segítésére, és Londonban új, átmeneti járványkórház nyílik – jelentette be kedden a brit egészségügyi miniszter.

 • Ha a koronavírus-járvány miatt mindenki távmunkában dolgozik, akkor nemcsak hogy sérülhet, de sérülni is fog hosszabb távon a vállalati kultúra meg a lojalitás – hívta fel a figyelmet a Pénzcentrumnak adott interjújában Nagy-Józsa Dorka. A Y2Y Hungary Kft. vezetőjével a jelenlegi veszélyhezet kihívásairól, a home office pozitívumairól és hátrányairól, illetve arról beszélgettünk, mire taníthatja a jelenlegi kritikus helyzet a munkavállalókat és vezetőiket.

 • Egymilliárd forint elkülönítéséről döntött a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva Karácsony Gergely főpolgármester kedden a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet többletkiadásai fedezetének biztosítására.

 • A francia légierő kedden újabb koronavírussal fertőzött betegeket szállított el a leginkább leterhelt kelet-franciaországi Mulhouse kórházából a nyugati országrészben található Bretagne-ba – jelentette be Florence Parly hadügyminiszter. Olivier Véran egészségügyi miniszter pedig arról tájékoztatott, hogy a világon először egészségügyi szuperexpresszeket indít a kormány további betegek áthelyezésére.

 • A Hankook Tire hétfőtől felfüggeszti a termelést rácalmási gyárában – közölte a Hankook Tire Magyarország Kft. kedden.

 • A Ford bejelentette, nem tervezi újraindítani a termelését amerikai, kanadai és mexikói üzemeiben jövő hétfőnél korábban.

 • Míg Európában egymás után állítják le termelésüket az autógyártók és beszállítóik a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében, addig Kínából végre jó hírek érkeznek. A világ vezetői autóipari vállalati sorra nyitják újra gyáraikat és a beszámolók szerint a kereskedésekbe is egyre nagyobb számban térnek vissza a vásárlók.

 • Folytatva a járvány lakáspiacra gyakorolat hatásairól szóló cikksorozatunkat, a harmadik részben Incze Zsombort, a Takarék Index projektvezetőjét és Nagygyörgy Tibort, a Biggeorge Property tulajdonosát és vezérigazgatóját kérdeztük arról, mit okozhat a koronavírus a lakásárak, a lakásfejlesztések és az országok gazdasági kilátásai terén. Az elemzői oldallal készített cikkünk ide kattintva, más lakásfejlesztők véleménye pedig ide kattintva olvasható.

 • A kormány több intézkedést is hozott a koronavírus ellen, sőt, a veszélyhelyzet is életbe lépett. Most a legfontosabb tudnivalókat mutatjuk be, azokat, amiket mindenkinek érdemes tudni Magyarországon a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről, tanácsokról.

A magyar kormány operatív törzset hozott létre a koronavírus elleni küzdelem érdekében. Ebben a tájékoztatóban a március végén elérhető hivatalos információkat vesszük alapul.

Amit a koronavírusról tudni érdemes

A koronavírusok alapvetően állatok körében fordulnak elő, ugyanakkor egyes koronavírus törzsekről ismert, hogy képesek az emberben is fertőzést okozni. A koronavírusok mind állatról emberre, mind emberről emberre terjedhetnek.

A mostani járványt okozó új koronavírus 2019 végén került azonosításra Kínában. Az új koronavírus által okozott betegség neve a COVID-19 (coronavirus disease – koronavírus okozta megbetegedés 2019). Ez a vírustörzs a kínai Vuhanban a 2019 decemberében kitört járvány előtt ismeretlen volt.

Megelőzés

Fontos tudni, hogy a koronavírus cseppfertőzéssel terjed – ezért aki teheti, maradjon otthon!

A koronavírus ugyanúgy terjed, mint az influenza, cseppfertőzéssel, vagyis az orrból vagy szájból származó apró cseppeken keresztül terjed emberről emberre. A vírus tehát köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe.

EZÉRT IS FONTOS TÖBB MINT 2 MÉTER TÁVOLSÁGRA MARADNI A MEGBETEGEDETT SZEMÉLYEKTŐL ÉS BETARTANI AZ ALAPVETŐ HIGIÉNIAI SZABÁLYOKAT, MERT AZZAL MEGFERTŐZŐDHET VALAKI, HOGY A CSEPPEKKEL SZENNYEZETT TÁRGYAKHOZ VAGY FELÜLETEKHEZ ÉR, MAJD A SZEMÉHEZ, ORRÁHOZ VAGY SZÁJÁHOZ NYÚL.

A megelőzéshez szükséges legfontosabb óvintézkedések

Néhány egyszerű higiénés szabály betartásával jelentősen csökkenthetjük az esélyét annak, hogy elkapjuk a fertőzést

 • Ne menjünk olyan környezetbe, ahol nagy a valószínűsége a fertőzésnek!
 • Kerüljük a szoros kapcsolatot olyan személlyel, aki vírushordozó lehet, mert pl. a közelmúltban valamely külföldi fertőzött területen járt!
 • Alaposan és gyakran mossunk kezet!  Lehetőleg szappanos vízzel vagy legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítővel tisztítsuk meg a kezünket.
  • Szellőztessük gyakran! Ez vonatkozik az otthonra, az irodákra, minden zárt térre.
  • Köhögéskor és tüsszentéskor takarjuk el az orrunkat és szánkat zsebkendővel, utána dobjuk ki a zsebkendőt és mossunk kezet!
  • Kerüljük el a köhögő, légúti tüneteket mutató embereket, a nagy tömeget!
  • Lázas beteggel lehetőség szerint kerüljük az érintkezés minden formáját!
  • A megszokott érintkezési, üdvözlési formákat, például a kézfogást, a puszit, a baráti ölelést tanácsos mellőzni.
  • Fordítsunk fokozott figyelmet immunrendszerünk erősítésére, pl. fogyasszunk elegendő vitamint!
 • Az egészséges embereknél az arcmaszk használata önmagában nem előzi meg a fertőzést.

  Az arcmaszk a megbetegedetteknek ajánlott, hogy ne terjessze a vírust egy-egy tüsszentéssel vagy köhögéssel!

 • A betegség terjedése főleg a fertőzött személyek által kiköhögött, kilélegzett cseppeken keresztül történik. Annak a kockázata, hogy olyasvalakitől kapjuk el a betegséget, akinek egyáltalán nincsenek tünetei nagyon alacsony. Ugyanakkor, sok betegnél csupán enyhe tünetek jelentkeznek. Ezért elképzelhető, hogy olyasvalakitől kaphatjuk el a betegséget, akinél csupán enyhe köhögés jelentkezik és nem érzi betegnek magát.

Milyen konkrét intézkedések léptek életbe eddig Magyarországon?

15 órától nem lehetnek nyitva a boltok (például ruhabolt, cipőbolt), kivétel az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzleteket, továbbá a gyógyszertárakat, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzleteket, a benzinkutakat és a dohányboltokat. A többi kiskereskedelmi üzletben a 15 órai zárás után reggel 6 óráig csak az ott dolgozók lehetnek bent. A szolgáltató szektorra – például manikűrös, fodrász, edzőterem – még nem vonatkozik a jogszabály, tehát nyitva lehetnek, ugyanakkor a kormány javasolja a járványügyi óvintézkedések fokozott betartását.

A kormány döntése alapján a magyar hatóságok lezárták Magyarország határait a személyforgalom előtt, így 2020. március 17-én 00:00 órától kezdődően csak magyar állampolgárok léphetnek be az ország területére. A korlátozás a közúti, vasúti, vízi és légi határokra egyaránt kiterjed A korlátozás az új koronavírus-járvány terjedésének mérséklését és a magyar emberek biztonságát szolgálja.

A KORMÁNY ARRA KÉRI A 70. ÉLETÉVÜKET BETÖLTÖTTEKET, HOGY NE HAGYJÁK EL OTTHONUKAT, ÉS HA EZT VÁLLALJÁK, AZ ÖNKORMÁNYZAT GONDOSKODIK AZ ELLÁTÁSUKRÓL.

Létszámtól függetlenül tilos a zárt és szabadtéri rendezvények, valamint gyűlések szervezése.

Sportrendezvény nézők nélkül, zárt kapuk mögött tartható meg.

Tilos a látogatása pl. a színházaknak, táncos és zenei rendezvényeknek, moziknak, múzeumoknak, könyvtáraknak, közművelődési intézményeknek stb. Ott kizárólag az ott foglalkoztatottak tartózkodhatnak.

Szabálysértést követ el, aki a fenti (vendéglátóhelyekre, üzletekre, rendezvényekre, kulturális eseményekre elrendelt) látogatási tilalmakat megszegi, amely akár félmillió forintos pénzbírsággal is sújtható. A korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi és szankcionálja.

A kormányhivatalok által kiállított hivatalos okmányokat kizárólag postai úton kézbesítik, személyes átvételére nem lesz lehetőség.

A rendkívüli intézkedések egyike, hogy március 16-tól a diákok nem mehetnek be az iskolába, de ez nem tanítási szünet, a tanítás folytatódik. Új oktatási munkarend lép életbe: tantermen kívüli, digitális munkarend lesz érvényben. Ez nem iskolai szünet, tanítani és tanulni kell, és nagyon fontos, hogy a gyerekek ténylegesen otthon maradjanak és tanuljanak.

Címlapkép: Getty Images

 • A várakozásoknak megfelelően eseménydús délutánt teremtett a Magyar Nemzeti Bank. Bár a monetáris tanács nem változtatott a kamatokon, likviditásnyújtó eszközét drasztikusan kiszélesítve teljesen új helyzetet teremtett a bankpiacon. A jegybank itt nem áll le, további intézkedések vannak csőben, amelyek a koronavírus okozta gazdasági kihívásokra reagálnak – mondta Nagy Márton MNB-alelnök egy háttérbeszélgetésen.

 • 21 napra teljesen lezárják Indiát; lényegében házikaranténba küldik az ország 1,3 milliárd fős lakosságát –  jelentette be Narendra Modi miniszterelnök a CNBC szerint.

 • Világszerte jelentős kapacitáscsökkentéseket jelentettek be légitársaságok a koronavírus miatt bevezetett utazási korlátozásokra és a kereslet csökkenésére reagálva. Sok nagy légitársaságnál a flotta nagy része a földön parkol, az alkalmazottakat pedig fizetés nélküli szabadságra küldték. A részvényárfolyamok zuhannak, és még nem látszik a válság vége.

Újabb korlátozásokat vezetnek be a lengyelek

A járvány lassítása érdekében tovább korlátozta a mozgásszabadságot a lengyel kormány, a munkahelyre utazás, a bevásárlás és hasonló nélkülözhetetlen feladatok kivételével kijárási tilalom lép érvénybe – közölte Mateusz Morawiecki kormányfő keddi sajtóértekezletén.

loboat
 • A Fiat Chrysler tervei szerint havonta egymillió maszkot gyártana, ezeket az észak-amerikai sürgősségi ellátásban dolgozók kapnák, így segítve őket a koronavírus járvány elleni harcban.

 • Három hónap haladékot kapnak a vállalkozások a koronavírus járvány által előidézett rendkívüli helyzetre tekintettel az online adatszolgáltatás 2.0 verziójának kötelező alkalmazására – derül ki a Deloitte keddi közleményéből. Az új határidő 2020. április 1-je helyett 2020. július 1.

Súlyosan sérülhet a kollegalitás és a lojalitás a koronavírus-járvány miatt

Noha a cégek elsőkörben jól vették az akadályokat, ha a koronavírus-járvány miatt mindenki távmunkában dolgozik, akkor nemcsak hogy sérülhet, de sérülni is fog hosszabb távon a vállalati kultúra meg a lojalitás – hívta fel a figyelmet a Pénzcentrumnak adott interjújában Nagy-Józsa Dorka. A Y2Y Business Coaching vezetőjével a jelenlegi veszélyhezet kihívásairól, a home office pozitívumairól és hátrányairól, illetve arról beszélgettünk, mire taníthatja a jelenlegi kritikus helyzet a munkavállalókat és vezetőiket.

 • Kedd éjszaka jelent meg a százezrek által várt rendelet a Magyar Közlönyben, amely a hiteltörlesztési moratórium részletszabályait tartalmazza. Ezek lényege, hogy a moratórium idején nem számítható fel kamatos kamat, valamint hogy a futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy a törlesztőrészlet nagysága a futamidő időtartama alatt változatlan. Újdonság, hogy a kedvezményt a munkáltatói kölcsönökre és az eszközkezelő programra is kiterjeszti a kormány.

Képek: portfolio

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep – Ne nézz fel! (Don’t Look Up) – videó

amerikai tragikomikum, vígjáték Két csillagász médiaturnéra indul, hogy figyelmeztessék az emberiséget a föld felé tartó, pusztító üstökösre. Az érdektelen...

Új idegenhonos meztelencsigafajok jelentek meg Magyarországon

A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) munkatársai elsőként jelezték öt meztelencsigafaj hazai jelenlétét, vagy megerősítették...

Itt a Microsoft Copilot, az MI-alapú virtuális asszisztens

Yusuf Mehdi, Corporate Vice President & Consumer Chief Marketing Officer – 9/21 – 11am ET Épp most lépünk be...

Így látják a magyar egészségügy helyzetét a VOSZ szakértői

A magánegészségügyi szolgáltatók addig nem tudnak komplex, a fekvőbeteg-ellátás minden szegmensére kiterjedő szolgáltatásokat nyújtani, amíg az állami finanszírozás...