13.2 C
Budapest
2024. február. 28. szerda

Nem az a kérdés, jár-e majd a BKV, hanem hogy lesz-e, aki vezesse a buszokat

Dátum:

Megosztás:

Miközben a városháza az energiaárak miatt aggódik a fővárosi tömegközlekedés működése kapcsán, egy másik, legalább ennyire súlyos problémát mintha a szőnyeg alá söpörne.

A sofőrhiány mértéke soha nem látott szintre ugrott a BKV-nál.

A helyzet odáig fajult, hogy a társaság jelezte a városvezetésnek: ha nem avatkozik közbe, a budapesti lakosok ritkábban közlekedő és zsúfoltabb buszokra készülhetnek.

A nyár óta napi szinten jelentenek személyzethiányos eseteket a BKV illetékeseinek a telephelyek – értesült a VG. Ennek oka a drámai létszámhiány a járművezetőknél.

BKK, buszvezető
Fotó: Kallus György / VG

A buszsofőrök és trolivezetők soha nem látott ütemben mondanak fel a cégnél,

gyakorlatilag lehetetlenné vált a menetrendi igények kiszolgálása.

Úgy tudjuk, hogy először az idén májusban, aztán rögtön júniusban is rekordot döntött a járművezetői létszám csökkenése: tavasz végén 48, a nyár első hónapjában 55 sofőr hagyta ott a BKV-t. A negatív trend nem új keletű, voltaképpen 2021 óta tapasztalható.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Ez alatt a másfél év alatt eltűnt 300 busz- és trolivezető a cég állományából.

A járművezetők száma mostanra a 2017-es szintre zuhant vissza: nem éri el a 2400 főt sem, miközben 2021 elején a 2700-at közelítette.

Miért nem jön a busz, ha a menetrend szerint jönnie kéne?

A sofőrhiány nem belső BKV-s probléma, hiszen ez legyűrűzik az utasok szintjére. Az alacsony létszám valameddig ellensúlyozható túlórával, illetve a pihenőnapok elvonásával is lehet játszani egy ideig a forgalmi szolgálatoknál. Azonban az emberhiány fokozódása előbb-utóbb ahhoz vezet, hogy az ígért menetrend már nem teljesíthető hiánytalanul.

Információink szerint ez az állapot bekövetkezett a fővárosban. Júniusban még csak elszórt esetekben fordultak elő, de júliustól jelentősen megszaporodtak a személyzeti okokra visszavezethető kimaradások.

Átlagosan napi 50-60 esetben történt meg, hogy a BKV nem tudott járművezetőt biztosítani. Ezek az autóbuszok értelemszerűen kiestek a menetrendből, és a telephelyeken maradnak.

A helyzet egyaránt sújtja Budát és Pestet. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a nyári időszakban a szabadságolások is nehezítették a munkavégzést. Ez a faktor az őszre kikopik, de ezzel együtt sem várható javulás a létszámhiány kérdésében.

A statisztika árulkodik a budapesti tömegközlekedés állapotáról

A VG által megismert adatok azt mutatják, hogy a kilépő BKV-s sofőrök háromnegyede öt éven belül hagyta ott a céget. Ami ennél is ijesztőbb, hogy

az összes távozó járművezető negyede egy éven belül állt fel.

Ebben biztos benne van a Covid-hatás, ugyanakkor elvitathatatlan, hogy mindez egyben a kínált bér súlyos kritikája is, nem beszélve a járműállományéról, amely jócskán frissítésre szorul.

busz
Fotó: Móricz István / Bors

Arról hallani, hogy a BKV mindent megtesz, hogy toborozzon, csakhogy csekély eredménnyel. A legmarkánsabb hátráltató tényező az elérhető jövedelem: bár az erre az évre szóló 15 százalékos alapbéremelés elsőre úgy tűnt, hogy húzóerő lehet – még úgy is, hogy 2021-ben semmiféle fizetésemelés nem történt –, a bőven két számjegyű infláció ezt is lenullázta.

Ha a főváros nem lép közbe sürgősen, csúnya világ jön a békávézókra

A VG-nek nyilatkozó források azt állították, hogy a fővárosban és a közvetlen térségében az a munkaerőpiaci tapasztalat, hogy egészen egyszerűen elfogyott a szabad munkaerő. Így azon sincs mit csodálkozni, hogy a BKV-nál a kilépők száma az elmúlt egy évben folyamatosan meghaladja a belépőkét. Ez a körülmény nemcsak a fővárosi tömegközlekedési cégnél ütötte fel a fejét, hanem a BKK külső szolgáltatóinál is.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Ez pedig ahhoz vezet, hogy a budapesti és környéki járművezetői szegmensben még kiélezettebb versenyre kell számítani az autóbuszos vállalkozások között. Ebben a küzdelemben pedig a BKV meglehetősen vérszegényen áll rajthoz.

Lapunk úgy tudja, a BKV menedzsmentje egyértelművé tette a városháza és a BKK előtt, hogy érdemi beavatkozás nélkül 2022 második felében a társaság csak tartós személyzethiány mellett lesz képes üzemelni, és nem fogja tudja maradéktalanul biztosítani a menetrendi feladatok ellátását.

Ez a gyakorlatban a szolgáltatási színvonal érzékelhető romlását jelenti, ami miatt a budapestiek a menetrendtől eltérő, ritkább, zsúfoltabb közlekedésre készülhetnel.

vg

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ma este egy izgalmas thriller, Mel Gibson főszereplésével – Vonalban vagy – videó

Elvis (Mel Gibson), a népszerű műsorvezető megdöbbentő hívást kap, amelyben egy ismeretlen személy azzal fenyegetőzik, hogy élőadásban megöli...

Demeter Szilárd lett a Nemzeti Múzeum főigazgatója

Demeter Szilárd lesz a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és létrejön a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ – jelentette be...

Milyen anyagú szőnyeget válassz?

Összeszedtük a legfontosabb szempontokat. A nappali szőnyegének kiválasztása jelentősen befolyásolhatja a tér hangulatát. Számtalan lehetőség áll rendelkezésre, az anyagtól...

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége gyakran korlátozza a mesterséges intelligencia (MI) fejlődését.

Különösen a bőrbetegségek esetén nehéz megszerezni a jó minőségű, címkézett adatokat. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP...