4.9 C
Budapest
2024. február. 22. csütörtök

Nem a magyar vakáció a leghosszabb

Dátum:

Megosztás:

Az olasz diákok több mint három hónapot pihenhetnek, a britek csak másfelet .
A nyári szünetben sok család nem tudja megoldani a gyerekek elhelyezését. (Katona László)

Érdemes beszélni a tanítási napok számának átrendezéséről a közoktatásért felelős államtitkár szerint. Czunyiné Bertalan Judit egy tévéműsorban azt mondta: leginkább azért lenne ideje gondolkodni a nyári szünet lerövidítésén – ezzel párhuzamosan pedig az őszi és a téli szünet meghosszabbításán –, mert sok szülő számára problémát okoz a gyerekek elhelyezése június közepe és szeptember eleje között.

A kérdés nem először merül fel, legutóbb 2012-ben beszélt arról Hoffmann Rózsa akkori oktatási államtitkár: nincs kizárva, hogy az általános iskolások nyári vakációja rövidebb lesz, ha a körülmények megengedik, és igény van rá. Hoffmann akkor azt is kijelentette, hogy a gimnáziumokban erre nincs lehetőség, mivel igazodni kell a felsőoktatás elvárásaihoz.

Régóta hangoztatott probléma, hogy a nyári szünetben sok család számára nem megoldott a diákok ellátása, és ilyenkor még tovább nőnek a különbségek a rossz és a jobb sorban élő gyermekek között.

A nyári szünetet 1.267.000 magyar diák élvezheti.

hirmagazin 2015 06 25 075148

Egyrészt azért, mert a fizetős táborok sokba kerülnek – az ottalvósokért átlagosan 30–35, a napközisekben 15–20 ezer forintot kell fizetni a táborfigyelő.hu adatai szerint –, az önkormányzatok pedig nem mindig tesznek eleget a gyermekek védelméről szóló törvény előírásának, amely szerint kötelességük gondoskodni a tanulók napközbeni ellátásáról.

Az Európai Bizottság átfogó jelentést készített arról, hogyan alakulnak a szünetek és a tanítási napok az egyes országokban.

Ebből kiderül, hogy nem a magyar gyerekek vakációzhatnak a leghosszabban: míg nálunk 10-11 hétig tart a szünet, addig Lettországban, Olaszországban és Törökországban 13 hétig élvezhetik a diákok a szabadságot.

Néhány német tartományban, az Egyesült Királyságban és Lichtensteinben ugyanakkor ennek kevesebb mint a felét, 6 hetet kapnak pihenésre a nebulók.

Igaz, ahol nagyon rövid a nyári szünet, ott sokkal több szabadnap jár év közben a gyerekeknek.

Az országok mintegy felében hivatalosan szeptember elsején kezdődik a tanév. Az északi államokban augusztus közepén, végén ülnek újra iskolapadba a diákok, míg a déli országokban jellemzően szeptember második felében indul a tanítás.

Az évközi szünetekből jellemzően négyet – őszit, karácsonyit és újévit, télit-farsangit, illetve húsvétit-tavaszit – iktatnak be az európai iskolákban. Nagyobbak a különbségek abban, hogy ezek hogyan oszlanak el, és milyen hosszúak. Minden országban akad néhány további, egy-tíz napos tanítási szünet, amelyet valamilyen állami vagy vallási ünnep, esemény miatt illesztenek be a tanévbe.

Forrás: wikipedia; Kép: Google;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ma este egy gyönyörű, romantikus dráma – Hét élet – videó

Gabriele Muccino felkavaró történetében valaki úgy akar megszabadulni az őt nyomasztó titoktól, hogy teljesen megváltoztatja hét idegen ember...

Életveszély az M1-esen: fantomdugó szedi áldozatait

Balesetek helyszínén gyakran megfigyelhető jelenségről írt az autópálya-kezelő. Az MKIF Zrt. hívta fel arra jelenségre fel az autósok figyelmét,...

Szakértő: Navalnij halálával átléphette a Rubicont Moszkva

Alekszej Navalnij halálával kapcsolatban az egyik legfontosabb kérdés, hogy az miért épp az oroszországi elnökválasztás előtt történt: a...