14.4 C
Budapest
2022. május. 24. kedd

Nem a Green Holidays az egyetlen kockázatos utazási iroda

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A nyári szezonban menetrend szerint jönnek az utazásszervező és utazásközvetítő cégekkel kapcsolatos problémák, azonban egy kis felkészüléssel elkerülhetőek a kockázatos nyaralások.

„A Green Holidays Kft. napokban bejelentett fizetésképtelensége több száz turista nyaralását változtatta rémálommá, de valójában a mostani esemény csak a jéghegy csúcsa” – mondja Pertics Richárd az Opten Kft. céginformációs üzletágának igazgatója.
A hazai cégek jelentős része küzd likviditási problémákkal, és nincs ez másként az utazási irodák esetében sem. Az utazásszervezés mégis kiemelt abban a tekintetben, hogy ezen cégek ügyfeleinél – döntő többségében – magánszemélyek futnak óriási kockázatot, és 1-1 cég fizetésképtelensége esetén akár több ezer ügyfél válhat rendkívül kiszolgáltatottá.

„Természetesen ilyenkor a legfontosabb a külföldön rekedt turisták helyzetének rendezése (amelyet a biztosítói háttér viszonylag megnyugtatóan kezel), ugyanakkor a problémák kapcsán le kell vonjuk a megfelelő következtetéseket is” – mondja az Opten szakértője.

A legfontosabb a tisztánlátás. Magyarországon jelenleg több mint 1600 utazásszervező vagy utazásközvetítő cég működik, és ezek jelentős része bizony súlyos problémákkal terhelt. Az utazási irodák egyedi belső működését természetesen nem feltétlenül láthatjuk át, de szerencsére a hazai környezetben számos lehetőség áll az utazók rendelkezésére, hogy jó előre ellenőrizzék a céget, akivel szerződnek.

A Green Holidays Kft. esetén például már jóval a botrány előtt lehetett tudni, hogy átlag feletti kockázattal jár velük utazni. A cég alig pár tízmilliós árbevétele és 3 millió Ft-os jegyzett tőkéje már eleve sejteti, hogy nem egy túl erős utazásszervező cégről van szó. Ráadásul a Green Holidays ellen az elmúlt években számos végrehajtás is indult.

A legárulkodóbb jel a céggel szemben mégis az, hogy gyakorlatilag az összes személyes és cím szerinti kapcsolt vállalkozásánál található valamilyen probléma. Így mondhatjuk, hogy az egész „Green csoport” kockázatossága magasan átlag feletti már hónapok óta.
Megtévesztő lehetett a családi kötelékkel hozzá kapcsolódó Green Travel Kft. (és a Green Travel brand) ismertsége és a 10 Mrd Ft-ot meghaladó árbevétele, ugyanakkor egy egyszerű Cégelemzés lekérésével is jól látható, hogy az alkalmazottak száma a Green Travelnél is az elmúlt 1,5 évben kevesebb mint felére csökkent és több mint féléve folyamatosan végrehajtás alatt is áll.
Sajnos ebben a szektorban nem egyedi jelenség a magas kockázati szint, hiszen rendkívül sok a likviditási problémával küzdő cég. A nagyobb cégek általában jobb mutatókkal rendelkeznek, de a magasabb árbevételű szegmensekben is akadnak azért problémák.
Tömegesen indulnak az utazásszervező cégek ellen végrehajtások, és a szegmens kockázati mutatói is meghaladják az országos átlagot. Számos cég rendelkezik kiemelten magas kockázattal még a 100 millió Ft feletti árbevételű szegmensben is.

forrás: Opten

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Százan estek egymásnak Kerepesen, lövöldöztek, sok a sérült..

Két család tagjai verekedtek össze, többen megsérültek. Összeverekedtek Kerepesen: legalább százan „feszültek egymásnak”, és lövések is dördültek – közölte a...

Breaking! Amerika kimutatta a “foga fehérjét”! Konkrétan beavatkozik az orosz-ukrán háborúba, csapatokat küld Ukrajnába!.. – Szólj hozzá!

Terv a tervekhez: A katonai alakultok, amerikai speciális egységek (nem kis számban) az Egyesült Államok újra megnyitott nagykövetségét...

Nyár közepére akár a 800 forintot is elérheti a kenyér ára

Brutális drágulás várható, miután a gabora ára megduplázott az ukrán-orosz háború miatt. Az orosz-ukrán háború miatt jelenleg 15-20 millió...

Zelenszkij olyan utasítást adott ki a világnak, amit eddig még senki nem mert megtenni! Az USA és az EU foglalja le minden olyan országnak...

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy globális tervet szorgalmaz az országa háború utáni újjáépítésének támogatására. Továbbá arra kérte a nemzetközi...