0.3 C
Budapest
2023. január. 29. vasárnap

Nem a bankok megsegítése az új eszközkezelő feladata

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

2015 03 09 060629
Forrás: G7/Kossuth Rádió | 2015. 03. 08. 21:13:00

Könnyebben juthatnak hitelhez a vállalkozók, ha a jegybank új eszközkezelője, a MARK Zrt. felvásárolja a pénzintézetektől a bedőlt hiteleiket – mondta a Kossuth Rádióban Vonnák Balázs, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója.
Nem csak nem teljesítő hiteleket, hanem a korábban bedőlt hitelek fedezetéül szolgált ingatlanokat is vásárolni fog a bankoktól az elmúlt hetekben megalakult Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt. (MARK Zrt.). A jegybank eszközkezelője vállalati és kereskedelmi ingatlanra felvett, és nem teljesítő, kölcsönök megvásárlásával is foglalkozik. Általában ez az a szegmens, ahol a Magyar Nemzeti Bank a legnagyobb problémákat látja, miután a bankok nem tudnak megszabadulni ezektől a rossz hitelektől – mondta a G7-ben Vonnák Balázs, az MNB pénzügyi rendszer elemzésével foglalkozó igazgatóságának vezetője.

Vonnák Balázs, az MNB igazgatója – G7

A bedőlt kölcsönök mellett átstrukturált hiteleket is átvehet az eszközkezelő. Erre abban az esetben kerülhet sor, ha a bank új konstrukcióval fizetési könnyítést ad az ügyfélnek, ám lehet tudni, hogy a projekt, például egy félbemaradt plázaberuházás, már nem tudja kitermelni a hitelt, és már csak mesterségesen próbálják életben tartani.

A jegybank munkatársa a Kossuth Rádió gazdasági műsorában hozzátette, ezek a kölcsönök jellemzően a válság előtti időkből származnak még, amikor még mindenki másképp látta a világot, nagyon nagy verseny volt a bankok között, ami túlhitelezésbe csapott át.

Vonnák Balázs azt is hangsúlyozta, a MARK Zrt. feladata nem a rosszul működő bankok megsegítése. Az eszközkezelő szolvens, fizetőképes, működő pénzintézetektől szeretné átvenni az említett portfólió elemeket, aminek az oka, hogy a piac nem működik megfelelően. A MARK Zrt. tehát kicsit a piacot helyettesíti. A bedőlt hiteleiktől megszabaduló kereskedelmi bankoknak több erőforrása lesz arra, hogy fő tevékenységükkel, a hitelezéssel, betétgyűjtéssel foglalkozzanak, így a vállalkozók könnyebben juthatnak kölcsönhöz – mondta az MNB igazgatója.

Az árazási módszer még készül, fontos, hogy ennél figyelembe kell venni az Európai Unió elveit is. Úgy kell kialakítani a konstrukciót, hogy az ne a bankok állami támogatása legyen. A MARK Zrt. a portfólió elemeket a bankok könyveiben nyilvántartott értékük alatt fogja megvenni, vagyis ez mindenképpen veszteséget jelent majd a pénzintézeteknek.

A rossz hiteleket felvásárló MARK Zrt-nek az lesz az előnye, hogy nagyon nagy portfóliót tud kezelni, vagyis sokkal jobb lesz a mérethatékonysága. Az eszközkezelőnél kifejezetten erre specializálódott szakértőcsapat kezeli ezt a vagyont, és tíz évük van rá, hogy kihozzák belőle a maximumot, vagyis megpróbálják értékesíteni, esetleg átstrukturálni a követeléseket vagy életet lehelni a kapcsolódó projektekbe – nyilatkozta a Kossuth Rádiónak Vonnák Balázs, a jegybank igazgatója.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Két magyar arany az evezős ergométeres Európa-bajnokságon! Gratulálunk a kiemnelkedő sportteljesítményhez!

Szabó Márton és Darvas Zsolt révén a magyarok két aranyérmet nyertek az evezősök hét végén Párizsban megrendezett ergométeres...

Djokovic 22-szeres Grand Slam-bajnok és újra világelső – videók

Novak Djokovic tizedszer nyerte meg a férfi egyes küzdelmeit a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon, mivel a vasárnapi döntőben...

Gladiátor – videó

Amikor a nagy tekintélyű, elismert római hadvezért, Maximust elárulja és családját meggyilkolja a császár hataloméhes fia, Commodus, gladiátorként...

Moszkva szerint Ukrajna egy civil kórházra mért csapást Luhanszkban

Az orosz védelmi minisztérium szombati közlése szerint Ukrajna szándékos rakétacsapást mért egy Luhanszk megyei kórházra Novoajdar városban, a...