7.8 C
Budapest
2023. március. 27. hétfő

Néhány nap múlva veszélyes és óriási aszteroida érkezik a Földhöz

Dátum:

Megosztás:

Hatalmas, a Földre potenciálisan veszélyes aszteroida közelíti meg bolygónkat február 22-én, helyi idő szerint reggel 8 óra 54 perckor

– írja az IFL Sscience tudományos portál.

Mindenki ezt olvassa most!

Az objektum közelsége ellenére becsapódástól nem kell tartani: 5 336 000 kilométerre lesz tőlünk, ami a Föld-Hold távolság közel 14-szerese.

A NASA Kisbolygó Adatbázisa szerint az aszteroida abszolút fényessége 20,7 körül van, de mivel a fényvisszaverő képességéről (albedó) nincs információ, nehéz a pontos méretét megbecsülni.

SZÉLESSÉGE NAGYJÁBÓL 190 ÉS 430 MÉTER KÖZÖTT LEHET, TÖBB 2019-ES MEGFIGYELÉS PEDIG 225 MÉTERRE SACCOLJA AZ ÁTMÉRŐJÉT.

A (455176) 1999 VF22 katalógusjelű aszteroida utoljára 1999. október 31-én járt közel a Földhöz, hatalmas termete ellenére azonban a csillagászoknak csak napokkal később sikerült megerősíteniük létezését.

A számítások alapján a (455176) 1999 VF22 ennél jobban csak 2150. február 23-án közelít meg minket.

Az objektumot meg lehet majd figyelni a Földről is, de nagyon profi teleszkóp szükséges hozzá. Szerencsére a Virtual Telescope Project nevű kezdeményezés élőben fogja közvetíteni az eseményt, amit a Youtube-csatornájukon lehet nyomon követni.

SCIENCE PHOTO LIBRARY VIA AFP

Potenciálisan veszélyes aszteroidák

Az aszteroida vagy kisbolygó kozmikus mértékkel mérve kicsinek számító köves, jeges, vastartalmú égitest, amely a törpebolygónál kisebb. Feltehetően a protoplanetáris korongból származik, melyek nem álltak össze bolygóvá a csillagrendszer kialakulásakor. Néhányuk saját holddal is rendelkezik. A mi Naprendszerünkben nagy részük ellipszis alakú pályán kering a Nap körül.

Mindenki ezt olvassa most!

A földközeli objektum ( Near Earth Object, NEO) olyan aszteroida, üstökös vagy meteoroid, amely 1,3 Csillagászati Egység, azaz 194,5 millió kilométer (1 CSE; Föld-Nap középtávolság, megközelítőleg 149,5 millió kilométer) távolságon belül metszi a földpályát, ezért elvileg fennáll az ütközés veszélye. A földközeli objektumok, vagy földsúroló aszteroidák közül különösen nagy publicitást kapott a 99942 Apophis kisbolygó, amely legközelebb 2029-ben, 2036-ban, illetve 2037-ben veszélyesen megközelítheti a Földet.

FORRÁS: ESA/NASA, M. KORNMESSER

A NASA korábban utasítást kapott arra, hogy 2020 végéig találják meg a 140 méternél szélesebb földközeli objektumok 90 százalékát. Habár ezt a célkitűzést továbbra sem sikerült teljesíteni, az űrügynökségnek több olyan teleszkóphálózat is rendelkezésére áll, ami képes kiszűrni a Földre potenciális veszélyt jelentő kisbolygókat.

Mindenki ezt olvassa most!

A NASA több bolygóvédelmi technikát is tesztel, az egyik legígéretesebbnek bizonyuló megoldás a DART (Double Asteroid Redirection Test) névre keresztelt küldetés, amely során egy űreszközt fognak ütköztetni egy aszteroidával, amitől annak pályája módosul.

origo

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Reptér a kulisszák mögött: Ferihegy, ahogy utasként nem láthatod – videó

Nagyjából 120 felszállás, és ugyanennyi leszállás. Egy-egy forgalmas napnak ez a mérlege a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtéren, ahol...

Lebukott a férjes tanárnő: az osztályteremben forgatott pornót (18+)

Felnőttfilmesnek állt a környezettanárnő. Kénytelen volt abbahagyni a tanítást az a tanárnő, akiről kiderült, hogy pornóvideókat forgatott az osztályteremben. Samantha Peer természettudományt tanított...

Tragédiába fulladt szülinapi ünnepség Nyúlon: Kiderült, mi okozta a 3 éves gyerek édesapjának halálát

A helyiek is döbbenten állnak a tragédia előtt. Gyászolnak a családdal együtt. Borzalmas baleset történt szombat éjjel Győr-Sopron megyében....

Súlyos baleset Budapesten, mentőautó és személygépkocsi ütközött – fotók

Mentőautó karambolozott vasárnap délután Budapest XIX. kerületében, a balesetben két ember súlyosan, kettő könnyebben megsérült - közölte a Budapesti...