10.8 C
Budapest
2022. október. 4. kedd

Négyszáz bevándorlóval a fedélzetén az olasz partokhoz közelít egy civilhajó

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Az olaszországi partok felé négyszáz bevándorlóval közeledő Sea-Watch 3 az első civilhajó, amelynek beengedéséről a Mario Draghi vezette új kormánynak döntenie kell, azt is figyelembe véve, hogy a kormánypárttá vált jobboldali Liga a kikötők ismételt lezárását sürgeti

– jelentette az olasz sajtó kedden.

A Radio24 hírrádió kedd reggeli elemzése szerint a Sea-Watch 3 érkezése ad választ az új kormány megalakulásával felmerült kérdésre, vagyis arra, hogy Mario Draghi milyen migrációs politikát kíván követni. Az adásban felszólaló Paolo Mieli, több napilap egykori főszerkesztője úgy vélte, ezen az első civilhajón dől el, milyenek az erőviszonyok Luciana Lamorgese belügyminiszter és elődje, a Ligát vezető Matteo Salvini között, aki pártjával csatlakozott a Draghi-kormányhoz.

Ahogyan Draghival fordulat történt az egészségügyi vészhelyzet kezelésében a korábbi járványbiztos leváltásával, a Liga kormányra kerülésével váltásra van szükség a nyitott, sőt kitárt kikötők politikájában is

– nyilatkozott Matteo Salvini.

A Mario Draghi közgazdász vezetésével két hete megalakult új kormány egyik kihívásának kezdettől fogva a migrációs intézkedések számítottak. Draghi nem váltotta le Luciana Lamorgesét, aki 2019 szeptemberében vette át a minisztériumot Matteo Salvinitől. Tavaly Lamorgese eltörölte a Salvini bevezette migrációs-biztonsági törvénycsomagot, amely a zárt kikötőkre épült, szigorú szankciókkal a civilhajók felé, és szigorította a menedékkérelmek elbírálását is.

Matteo Salvini egy kedd reggeli rádióinterjúban kijelentette, hogy a kormánynak „vissza kell térnie az országhatárok nyugodt, törvényes és kötelességnek számító ellenőrzésére” . Megjegyezte, az EU összes tagállama ellenőrzi, ki lép be vagy lép ki a határain. Elmondta, hogy

találkozót kért Mario Draghitól és Luciana Lamorgesetől annak érdekében, hogy „azokat segítsék, akiknek joguk van rá anélkül, hogy az egyedüli Olaszország váljon az összes csónak és csónakocska érkezési pontjává, miközben a többi európai ország drasztikusan csökkentette az érkezéseket”.

A Sea-Watch nevű német szervezet hajója 363 külföldivel a fedélzetén Máltától és Olaszországtól is kikötési engedélyt kért, hangsúlyozva, hogy a bevándorlók már majdnem egy hete a tengeren hánykódnak. A csoport egyharmada kiskorú.

A Sea-Watch 3 nevű hajó arról ismert, hogy korábbi kapitánya, Carola Rackete 2019 nyarán, még Matteo Salvini belügyminisztersége idején, megszegte a kikötési tiltást Lampedusa szigetén, és áttörte az olasz hatósági hajóblokádot.

Lampedusa polgármestere, Salvatore Martello jelezte, hogy a szigeten nincsen több hely, miután az utóbbi huszonnégy óra alatt újabb ötszázan kötöttek ott ki. Lampedusa egyetlen, kevesebb mint kétszáz fős regisztrációs központjában a hétvégén már több mint ezren voltak.

Tarthatatlan egészségügyi és biztonsági helyzetről beszélt Nicolo Di Maria, az országos rendőrszakszervezet főtitkára is, akinek adatai szerint a Lampedusán a bevándorlókkal dolgozó rendőrök közül már tízen megbetegedtek koronavírusban családtagjaikkal együtt, miközben a sziget lakosai között hónapok óta egyetlen új beteget sem azonosítottak. Problémaként említette, hogy a folyamatosan érkező csónakok és kisebb hajók ismét eltorlaszolták a sziget kikötőjét, miután tavaly nyáron már több száz migránshajót megsemmisítettek.

Nicola Molteni, a hétfőn beiktatott új belügyi államtitkár, a Liga politikusa, aki a Salvini-féle migrációs intézkedések szellemi atyjaként ismert, a jobboldali Libero napilapnak nyilatkozva kijelentette, hogy Olaszországnak nincsen szüksége migránsokra.

Év eleje óta 5033 bevándorló kötött ki az olasz partokon, miközben tavaly március elsején csak 2533-at tartottak számon, Matteo Salvini belügyminisztersége idején, 2019 első két hónapjában pedig mindössze 262 volt a számuk. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNCHR) adatai szerint az olaszországi migránstáborokban több mint nyolcvanezren vannak.

A címlapfotó illusztráció. 

Hirmagazin.eu

 

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Indonézia után – a futballtörténet legszörnyűbb stadionkatasztrófái

A hétvégi indonéziai, szurkolók okozta katasztrófa, amely már az eddigi ismeretek szerint is legalább 174 halálos áldozatot követelt,...

Milyen pozitív hatásai lehetnek a kaszinóknak a gazdaságra?

A szerencsejáték egyre nagyobb iparággá válik, és ma már általánosan elfogadott tény, hogy a kaszinók számos szempontot figyelembe...

Kiraboltak egy gyereket Kaposváron

Fiatal felnőtt rabolt ki egy kiskorút Kaposváron. Az ügy adatai alapján az akkor még ismeretlen tettes szeptember 29-én délután...

Orbán Viktor: Épségben át kell vinni a hazát a túlpartra..

Ki kell bírni a próbatételeket és "épségben át kell vinnünk hazánkat a túlsó partra, egymásba kapaszkodva és bízva...