2.2 C
Budapest
2023. február. 5. vasárnap

Ne maradj egyedül! – Elszigetelődés és odatartozás

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

2015 03 18 083153Ne maradj egyedül! – Elszigetelődés és odatartozás a segítő szakmában címmel rendezték meg az Antropos Mentálhygiénés Egyesület, a Magyar Pásztorálpszichológiai Társaság és a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet közös konferenciáját február végén.
Ne maradj egyedül! – Elszigetelődés és odatartozás

A Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont dísztermében összegyűlt közel 170 fős hallgatóság zömében a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet képzéseinek keretében végzett segítő szakemberekből állt, akik immáron tizenkettedik alkalommal találkozhattak egymással ebben a formában.

A konferencia célja ezúttal is a családias közegben megélt találkozás, szakmai megerősödés, közös szellemi-lelki töltekezés volt, amely idén a segítő szakemberek szakmai közösségeinek fontosságára fókuszált.

Az egybegyűlteket Tésenyi Tímea, az Antropos Mentálhygiénés Egyesület elnöke köszöntötte, a konferencia ötletadójaként kiemelve a közös önkéntes összefogás erejét az amatőr kezdeményezésből induló, mára komoly érdeklődésre számot tartó, jó szakmai színvonalat képviselő rendezvény létrejöttében.

Az első előadó, Dr. Pethesné Dávid Beáta szociológus, a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet igazgatója aktuális kutatásokon keresztül mutatta be a magyar társadalomban megjelenő civil aktivitás alacsony arányát és az egyedül élők számának a fiatalabb korosztályokban is megjelenő, aggodalomra okot adó növekedését. Rávilágított arra is, hogy a személyiség egészséges fejlődéséhez szükség van az egyén érdekeit meghaladó közösségi értékek érdekében kifejtett önkéntes aktivitásra. Előadásának zárásaként kiemelte a segítő szakemberek elengedhetetlen szerepét a közösségi érzékenység fejlesztésében.

Dr. Ónody Sarolta pszichiáter, pszichoterapeuta előadásában az énstruktúra- és kötődéselméleti modellek bemutatásával érzékeltette, hogyan terhelődik meg a klienskapcsolatban segítő énünk. Néhány résztvevő segítségével szemléltette, mit tehet a segítő a kiégés elkerülése érdekében a kliens érzéseinek belső átdolgozásával illetve a szakmai segítség, az intervízió és a szupervízió igénybevételével.

Vásárhelyi Anzelm bencés szerzetes, lelkigondozó személyes hangvételű előadásán abba a folyamatba engedett bepillantást, ahogy az egyén lelkigondozói munkájának hátterét adó szerzetesközösség kialakul, fejlődik, és a krízishelyzetekkel megküzdve a megerősítés és biztonság helyévé válhat tagjai számára. Szemléletével példát adott az egyén és közösség közös fejlődését szolgáló együttműködésre.

A délelőtti programot a Jazzation együttes színes acapella koncertje zárta.

A nap második felében a részvevők szakmai érdeklődésüknek megfelelően választhattak a pszichodráma, bibliodráma, szupervízió, önszupervízió, élménytréning, mozgás- táncterápia, művészetterápia módszereivel dolgozó, neves szakemberek által vezetett műhelyek közül.

A rendezvény családias közegben megélt szellemi-lelki töltődést, megpihenést, mély élményeket és értékes találkozásokat adott az odaérkezőknek. A szervezők reményei szerint a jelenlévők a konferencia élményei és tanulságai által megerősödve térhettek vissza szakmai munkájukba, kellő indíttatást nyerve az őket megtartó és fejlesztő szakmai közösségek fontosságának felismerésére és az azokban való együttműködés lehetőségeinek keresésére.

Forrás: egeszsegkalauz; Kép: egeszsgkalauz;

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Visszavágott a Ferencváros a Bietigheimnak, és továbbjutott a BL-ben

Továbbjutott a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportköréből a Ferencváros, miután nagyon fontos találkozón begyűjtötte a két pontot a...

Elütött egy embert a metró, nem járt az M2-es

Deák Ferenc tér és a Déli pályaudvar között a baleset miatt pótlóbusz közlekedett. Az Infostart úgy tudja, hogy a...

Örökre eltűnhet az útlevél az életünkből

A biometrikus azonosításé lehet a jövő a papír alapú útlevelek helyett. A technológia és az adatbiztonság fejlődése révén ma...

41 centimétert billent meg a Balaton – fotók

A viharos szél "halmozta fel" a tó vizét az egyik oldalon. Az Időkép vette észre az Országos Vízjelző Szolgálat adataiban,...