0.3 C
Budapest
2023. január. 29. vasárnap

Ne adjon ilyen készítményt cicájának! Itt a részletes orvos-egészségügyi kimutatás, mutatjuk! (Olvasd el és nézd meg!)

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

29-féle, macskáknak szánt, külső élősködők elleni rácsepegtető oldatot, úgynevezett spot-on készítményt vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legújabb Szupermenta terméktesztjén.

A laboratóriumi vizsgálatokon 6 termék bukott el, mivel nem tartalmazták a gyártó által garantált hatóanyag mennyiséget. A hivatal eljárást indít a készítmények gyártóival, illetve hazai forgalmazóival szemben.

Az újabb Szupermenta teszt során 29, többféle hatóanyag-tartalmú, macskáknak szánt spot-ont vizsgált a NÉBIH. Az ellenőrzött termékek között állatgyógyászati készítmények és riasztó hatású állategészségügyi biocid termékek egyaránt szerepeltek. A szakemberek 23 hatósági mintát hazai kiskereskedőknél vettek, míg további 6 terméket magyar és külföldi internetes oldalakról rendeltek.

A hatóság laboratóriumában valamennyi termék hatóanyag-tartalmát megvizsgálták. Az engedéllyel rendelkező minták közül 6 geraniol hatóanyagú készítménnyel akadt probléma, mivel nem tartalmazták a törzskönyvben szereplő hatóanyag mennyiséget. A NÉBIH eljárást indít a készítmények gyártóival, illetve forgalmazóival szemben. Ezzel párhuzamosan megkezdődött minden, geraniolt tartalmazó állategészségügyi biocid termék felülvizsgálata. Az eljárás, a laboratóriumi vizsgálatokon túl, kiterjed a termékek hatékonyságát bizonyító dokumentációk felülvizsgálatára és az előny-kockázati viszonyok újraértékelésére is.

Cicák, Kép: Hirmagazin.eu

Az interneten vásárolt, Magyarországon engedéllyel nem rendelkező spot-onok mindegyike tartalmazta a termék csomagolásán feltüntetett hatóanyag-mennyiséget. Ettől függetlenül a hazánkban nem engedélyezett készítmények használatának kockázata jelentős, vásárlásuk nem javasolt! Ebből következően az interneten rendelt 6 termék is elbukott a teszten, hiszen azok forgalmazása Magyarországon nem engedélyezett.

Valamennyi engedélyezett rácsepegtető oldat, amely megfelelt a laboratóriumi vizsgálatokon, a kedveltségi rangsorban is helyet kapott. Ez a 17 termék, ami rendelkezik engedéllyel és hatóanyag-tartalma megfelelő, lényegében már maximális pontszámot érdemel.

A kedveltségi tesztelésen kizárólag klasszikus vásárlói szempontokat figyelembe véve állították fel a pontozók a spot-onok rangsorát. Többek között a fizikai jellemzőket (könnyű felbontás, jó minőségű csomagolás, egyszerű használat stb.), a dobozon lévő információkat, a használati utasítás pontosságát és a készítmények illatát értékelték.

A macska spot-on-ok versenyében első helyen a Vectra Felis készítmény végzett. Második lett az Advocate rácsepegtető oldat, míg harmadikként az Effipro Duo termék zárt.

Cicánk, Kép: Hirmagazin.eu

Macskák esetében is rendkívül fontos a külső élősködők (például bolhák, kullancsok) elleni védekezés. A megelőzés és kezelés érdekében használt állatgyógyászati termékeknek azonban megvannak a maguk kockázatai. Nem lehet tehát elégszer hangsúlyozni, hogy mire figyeljenek a tudatos vásárlók állatgyógyászati készítmények vásárlásakor.

  • Mindenekelőtt kérje ki állatorvosa tanácsát.
  • Kizárólag engedéllyel rendelkező állatgyógyászati készítményt vagy biocid terméket vásároljon!
  • Figyeljen a csomagolásra! Tájékozódjon a készítmények hatásáról! A dobozon található leírás sok hasznos információt tartalmazhat.
  • Macskák részére olyan készítményeket válasszon, amelyek csomagolásán feltüntették, hogy kifejezetten macskák számára fejlesztették ki, vagy macskáknál és kutyáknál egyaránt alkalmazható! A csak kutyákra engedélyezett készítmények macskák számára életveszélyesek lehetnek!
  • Legyen résen, a külföldi internetes oldalról rendelhető, engedéllyel nem rendelkező termékek komoly kockázatot jelentenek!
  • Vegye figyelembe az állat és a család tagjainak életvitelét is. Legyen szempont a választásnál, hogy a termék hatóanyaga milyen hatást gyakorol az állattal egy térben élőkre. Ha kisgyermek is van a családban, akkor különösen óvatosan kell dönteni. A már megvásárolt készítményt tartsa elzárva. Miután megfogta, alaposan mosson kezet szappannal.
  • Akármilyen készítmény alkalmazása mellett is dönt a felelős állattartó, nagyon fontos, hogy rendszeres időközönként, illetve kirándulások után mindenképp vizsgálja át kedvencét, és ha talál benne kullancsot, azt a lehető leghamarabb távolítsa el az állatból.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények:

Miért spot-on?

A spot-on készítmények mellett egyéb gyógyszerformák is rendelkezésre állnak a külső élősködők távoltartására és elpusztítására. Ezek közül kell kiválasztani az állat egyéniségéhez és a család életviteléhez leginkább illőt.

A spot-on egy közkedvelt gyógyszerforma, az állat bőrére csepegtetendő, pipettás kiszerelésű oldat. A gerincvonal mentén a lapockák közötti területen szoktuk alkalmazni, annak érdekében, hogy a kezelt állat lehetőleg ne tudja lenyalni magáról.

A hatékonyság a bolhák ellen általában 4 hét, azaz egyetlen kezelés 4 hétig képes megelőzni az újrafertőződést.  A kezelés idején már az állaton lévő bolhák 24 órán belül elpusztulnak. A kullancsok elleni hatékonyság nem alakul ki olyan gyorsan, mint a bolhák elleni, és rövidebb idejű, többnyire csak 1-2 hétig tart. Van viszont olyan készítmény is, amelynek a hatékonysága bolhák és kullancsok ellen is 12 hét.

A spot-on készítmények többnyire külső élősködők elleni hatóanyagot vagy hatóanyagokat tartalmaznak, egyes esetekben féreghajtó hatású hatóanyagokkal kombinálva. Ezek a készítmények elsődlegesen kezelésre szolgálnak. Csak abban az esetben érdemes megelőzésre alkalmazni, ha az állat folyamatosan ki van téve a fertőzés veszélyének.

 

Laboratóriumban az oldatok

Az engedéllyel rendelkező minták közül 6 geraniol hatóanyagú készítménnyel akadt probléma, ami miatt a NÉBIH megteszi a szükséges intézkedéseket. Már meg is kezdődött a geraniol-tartalmú macska spot-onok, továbbá valamennyi, geraniolt tartalmazó állatgyógyászati biocid (riasztó hatású) termék felülvizsgálata. Ez a laboratóriumi vizsgálatokon túl a termékek hatékonyságát bizonyító dokumentációk felülvizsgálatát is jelenti.

Az interneten vásárolt, Magyarországon engedéllyel nem rendelkező 6 spot-on közül ezúttal valamennyi tartalmazta a termék csomagolásán feltüntetett hatóanyag-mennyiséget. Ennek ellenére ezen készítmények használata kockázatot jelent, hiszen nem tudhatjuk, van-e esetleg bennük a ráírtakon kívül más egyéb ható- vagy segédanyag is, és hogy az alkalmazás során milyen nem kívánatos hatások jelentkezhetnek. Magyar nyelvű termékismertető és címke hiányában nem biztos, hogy meg tudjuk fejteni, egyáltalán hogyan kell őket adagolni.

Miért fontos, hogy csak engedélyezett terméket vásároljunk?

Minden állatgyógyászati készítmény és termék használatának megvan a maga kockázata. Mivel macskáink velünk egy térben élnek, a rajtuk alkalmazott készítmény, azok hatóanyagai bizony károsak lehetnek az emberi egészségre. Éppen ezért kiemelten fontos a körültekintő alkalmazás és a használati utasítás betartása!

Érdemes tudni, hogy a hatóság által engedélyezett termék csomagolásán minden esetben megtalálható a forgalomba hozatali engedély száma [például: 3216/1/12/ NÉBIH ÁTI (100 ml] (Hivatkozási névként a NÉBIH ÁTI helyett még az ÁOGYTI vagy MgSzH betűsor is előfordulhat.)

Ennek a számnak a megléte a garancia arra, hogy a terméket a hatóság ellenőrzi, azaz, hogy azt engedélyezték, vizsgálták, és folyamatosan figyelemmel kísérik az előnyeit és kockázatait.

Miért jelent veszélyt házi kedvenceinkre, ha valaki olyan spot-ont vásárol, amelynek a csomagolásán ez a szám nem található meg? Akkor ugyanis a vásárló lemond arról a biztonságról, amit a hatósági felügyelet jelent. Probléma esetén, például allergiás reakció fellépésekor hiába fordul az ijedt állattartó és a segíteni akaró állatorvos a hatósághoz. Ha nem áll rendelkezésére pontos információ a termékről, akkor a hatóság sem tud segíteni oly mértékben, mint egy engedélyezett és mellékhatásairól ismert termék esetében.

A macska spot-onok rangsora

A teszten „indult” 29 termék közül végül összesen 17 kapott helyet a Szupermenta rangsorában. 12 spot-ont kellett kizárni, hatot a nem megfelelő hatóanyag-tartalom miatt, további hat internetes terméket pedig azért, mert nem engedélyezett készítmények.

Valamennyi engedélyezett rácsepegtető oldat, amely átment a laboratóriumi vizsgán, a kedveltségi rangsorban is helyet kapott. Valójában az a termék, amely engedéllyel rendelkező és hatóanyag-tartalma megfelelő, lényegében már maximális osztályzatot érdemel. Terméktesztről lévén szó, különböző laikus vásárlói szempontok alapján pontozóink mégis felállították a macska spot-onok rangsorát.

Cicánk elkóborolt, Kép: Hirmagazin.eu

Az értékelés kiterjedt a dobozon feltüntetett információra, a használati utasításra, a fizikai jellemzőkre, illetve a termékek illatára.

A dobozon feltüntetett információ megfelelő, ha az magyarul és könnyedén olvasható, érthető, valamint a piktogramok minősége is kielégítő. A használati utasítás szempontjából fontos, hogy a csomagoláson szerepeljen az engedélyszám, lejárati idő, tárolási előírások, célállatfaj, javallat, adagolás és alkalmazási mód, hatástartam megléte, ellenjavallatok, mellékhatások, figyelmeztetések és tárolási előírások minősége is.

A készítmény akkor megfelelő, ha könnyen felbontható, jó minőségű a csomagolása és könnyű a használata. Kellemes illata szintén előny lehet a vásárló szempontjából.

A laikus és szakértő tesztelők összesített pontszámai alapján első lett a Vectra Felis elnevezésű készítmény. Másodikként végzett az Advocate rácsepegtető oldat, harmadikként pedig az Effipro Duo termék zárt.

Forrás: MTI, NÉBIH, szupermenta, adozona

Képek: Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

A nagy pénzrablás: videón, ahogy a budapesti tolvajok tömbökké olvasztották a lopott aranyat – videó

Egykilónyi, 14 millió forint értékű aranygranulátumot dolgoztak fel a tolvajok. Aranytömbökké olvasztották a lopott aranygranulátumot a tolvajok, akikkel szemben...

Elő a szelvényekkel! – mutatjuk a hatos lottó nyerőszámait

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 4. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki: Nyerőszámok: 1 (egy) 3 (három) 17 (tizenhét) 26 (huszonhat) 40 (negyven) 45 (negyvenöt) Nyeremények: 6 találatos...

Orbán Viktor bejelentette, mikor tartja évértékelő beszédét – videó

Orbán Viktor február 18-án tartja majd szokásos évértékelő beszédét, amely a miniszterelnök Facebook-oldalán élőben követhető lesz. hirado.hu Videó: Facebook Hirmagazin.eu

Fokozatos melegedés várható, szerdára akár +10 C-fok is lehet – videó

Fokozatos melegedés várható, szerdára akár +10 C-fok is lehet Itt a Hirado.hu videója, amelyből értesülhetsz minden fontos időjárási kérdésről! Hirmagazin.eu