Home Főhírek Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó NAV helyszíni ellenőrzések: ezeken a helyeken legyenek résen!

NAV helyszíni ellenőrzések: ezeken a helyeken legyenek résen!

0
Illusztráció, Hirmagazin.eu
Illusztráció, Hirmagazin.eu

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapjának közlése szerint a 25. héten az alábbi helyeken lesznek adóhatósági helyszíni ellenőrzések.

Kiemelt ellenőrzési témakörök

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2024-re a rendelkezésére álló adatvagyon felhasználásával, célzott kockázatelemzéssel és a gazdasági folyamatokhoz igazodva határozta meg az ellenőrzések irányát. A NAV az ellenőrzések típusát az adózók magatartásának függvényében választja meg. Kiemelt figyelmet kap idén az adózói adatszolgáltatások adathelyességének biztosítása.

Differenciáltabb hozzáállás

Évek óta számíthatnak a NAV támogatására a jogkövető adózók, ha kisebb súlyú, nem szándékos hibát vétenek, ezzel is ösztönözve az önkéntes jogkövetést. A tapasztalatok szerint azonban egyes adózói körök ezzel visszaélnek, és tendenciózusan csak akkor teljesítik adókötelezettségüket, miután a hivatal megszólítja őket valamilyen eltérés, hiány miatt. Ezért az eddigieknél is differenciáltabb hatósági hozzáállásra van szükség, amiben még inkább az adózók attitűdje lesz a meghatározó az ellenőrzések típusának megválasztásában.

Új szektorok ellenőrzése

A kockázatelemzések fókuszába új szektorok is bekerültek az állandóan ellenőrzött területek mellett. Idén a NAV figyelmére számíthatnak a rendezvényszervezők, a reklám-, marketing-, és médiaszolgáltatók, az ellenőrzött tőkepiaci ügyletekből, és kriptovalutából jövedelmet szerzők, a szépségiparban működők, valamint a testedzési szolgáltatással foglalkozó adózók is. A már régóta és rendszeresen vizsgált ágazatok sem kerülnek le a listáról, így például az építőipar, a személy- és vagyonvédelem, a zöldség- és gyümölcskereskedelem, valamint az értékesítés a webhelyeken, internetes piactereken továbbra is ellenőrzés tárgya lesz.

Kiemelt adózók

Nemzetgazdasági súlyuknál fogva a kiemelt és a legnagyobb adóteljesítményű adózók vizsgálata idén is folytatódik. Ellenőrzési szempont marad az adókedvezmények (fejlesztési-, energiahatékonysági beruházási-, felújítási) igénybevételének vizsgálata, továbbá kiemelt prioritású a kapcsolt vállalkozások között alkalmazott árak (transzferárak) kontrollja. A szokásos piaci árat megállapító határozatokban foglaltak – különös tekintettel a kritikus feltételrendszerre – ellenőrzése kiemelt feladat.

Az adatszolgáltatások ellenőrzése

A digitalizáció térnyerésével a tranzakció(esemény)alapú bevallások és adatszolgáltatások váltják fel a hagyományos formákat. Emiatt elengedhetetlen az adatok folyamatos vizsgálata, a rendszerszintű hibák kiszűrése, ami alapfeltétele a csalárd adózói magatartás azonosításának, a láncolatok feltárásának, és a gyors hatósági reakciónak. Az adateltérések kiküszöbölése a jogkövető adózói körnél is elengedhetetlen, ugyanis csak helyes adatokra építhetők jól működő kockázatelemzési modellek. A bevallások, adatszolgáltatások és a NAV rendelkezésére álló adatok pontosságát biztosító eljárások különösen az online adatszolgáltatás és az áfabevallások, valamint a biztosítotti bejelentések és a járulékbevallások egyezőségére koncentrálnak. Utóbbinak különös jelentőséget ad, hogy a munkáltatói bejelentések teremtik meg az alapját a foglalkoztatottak társadalombiztosítási és többek között a majdani nyugellátásának.

Támogató eljárások

2024-ben a NAV akkor segíti támogató eljárással az adózókat, ha a hiba nem szándékos mulasztásra vezethető vissza, ha valószínűsíthető a jogkövetési hajlandóság, ha az eltérés az adózó adóteljesítményéhez viszonyítva vélelmezhetően csekély, és ha a hiba előfordulása nem rendszeres. Ha ezek a körülmények nem állnak fenn, akkor a hivatal nem támogató eljárást, hanem ellenőrzést indít.

Vámellenőrzések és rendészet

Továbbra is előtérben van az EU-ból és harmadik országból behozott és Magyarországon forgalomba helyezett, új gépjárművek utáni regisztrációsadó- és áfafizetés ellenőrzése. Az e-kereskedelem térnyerésével a vámellenőrzések az importnál jelentkező alulértékelések feltárására, valamint a közösségi és belföldi forgalomban tetten érhető áfakikerülésre, a vámérték valódiságára koncentrálnak. Idén is központi téma az importáruk termékbiztonsága, a hamis, veszélyes termékek kiszűrése. Folytatódik a csempészáruk illegális forgalmának visszaszorítása, valamint a hazai és nemzetközi jogszabályokban meghatározott korlátozások, tilalmak következetes érvényesítése, a szankciós rendelkezések betartatása.

Dél-Budapest

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a régió székhelyszolgáltatói által biztosított címekre bejelentkezett adózókat ellenőrzik 2024 júniusától. Vizsgálatra számíthatnak még a kiemelt adójogi kockázatú vállalkozások közül azok, amelyek elmulasztották bevallási kötelezettségüket vagy a bevallásaik nincsenek összhangban az adóhatósági rendszeradatokkal.

A NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2024. májustól a szezonáliszöldség- és gyümölcsértékesítőknél ellenőrzik a tevékenységük bejelentését, a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgépek használatának, valamint az alkalmazottak foglalkoztatásának szabályszerűségét.

Bács-Kiskun vármegye

A NAV Bács-Kiskun Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a nyári időszak közeledtével a szezonális zöldséget és gyümölcsöt árusítóknál ellenőrzik a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgépek használatának szabályszerűségét és az alkalmazottak bejelentését.

A NAV Bács-Kiskun Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai

 • 2024. június 17. és 23. között Kiskunmajsán,
 • 2024. június 18-án Jászszentlászlón,
 • 2024. július 8. és 14. között Tiszaalpáron és Tiszakécskén,
 • 2024. július 11-én Szentkirályon,
 • 2024. július 29. és augusztus 4. között Dunapatajon (Szelidi-tó),
 • 2024. augusztus 1-én Hartán és Dunatetétlenen

ellenőrzik a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgépek használatának szabályszerűségét és az alkalmazottak bejelentését.

A revizorok a vármegye strandjain, fürdőiben, a turisták által látogatott helyeken és a fesztiválokon, rendezvényeken is ellenőriznek a nyári időszakban.

Az adóellenőrök megjelenése hivatali munkaidőn túl és a hétvégén is várható.

Baranya vármegye

A NAV baranyai munkatársai június 17. és 23. között kedden Pellérden és Cserkúton a vendéglátóhelyeket, szerdán Pécsett az italboltokat, csütörtökön a szigetvári piacon értékesítőket, valamint a hét minden napján a vármegyében árusító szezonáliszöldség- és gyümölcskereskedőket ellenőrzik.

Az ellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését, az alkalmazottak bejelentését, a jövedéki termékek értékesítését, valamint a forgalmazott áruk eredetét is.

A vármegye építkezésein a hét bármely napján megjelenhetnek a hivatal munkatársai, ahol a dolgozók bejelentését, és a foglalkoztatás egyéb szabályainak a betartását vizsgálják.

Békés vármegye

2024. június 17. és 21. között NAV Békés Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a vármegye strandjain a nyugta- és számlaadást, valamint a foglalkoztatottak bejelentését és az online pénztárgép használatát ellenőrzik.

2024. június 24. és 28. között NAV Békés Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a vármegye fagylaltárusainál a nyugta- és számlaadást, valamint a foglalkoztatottak bejelentését és az online pénztárgépek használatát ellenőrzik.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye

A NAV Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2024. június 19 és 21. között a fagylaltot árusítóknál ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, valamint az alkalmazottak bejelentését.

Hajdú-Bihar vármegye

A NAV Hajdú-Bihar Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2024. június 17-én a vármegyei építkezéseken ellenőrzik a szabályszerű foglalkoztatást.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye

A NAV Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Adó- és Vámigazgatóság munkatársai júniusban a vendéglátóhelyeket, cukrászdákat, fagylaltozókat, valamint a különböző turisztikai rendezvényeken, strandokon értékesítőket ellenőrzik. A revizorok a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgépek üzemeltetését, az alkalmazottak bejelentését vizsgálják.

A megye építkezésein továbbra is ellenőrzik a szabályos foglalkoztatást.

Komárom-Esztergom vármegye

A NAV Komárom-Esztergom Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2024. május 21. és augusztus 31. között ellenőrzik a szezonális zöldséget és gyümölcsöt árusítókat. Az adóellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését. A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

Nógrád vármegye

A NAV Nógrád Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága 2024. június 17. és 21. között az alábbiak szerint tervez helyszíni ellenőrzéseket:

 • 2024. június 17. (hétfő): Salgótarjáni járás,
 • 2024. június 18. (kedd): Balassagyarmati járás,
 • 2024. június 19. (szerda): Pásztói járás,
 • 2024. június 20. (csütörtök): Bátonyterenyei járás,
 • 2024. június 21. (péntek): Salgótarjáni járás.

A revizorok az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét vizsgálják a fentebb megjelölt járások vállalkozásainál, különösen a szépségápolási szolgáltatást nyújtókra. (Például: fodrászatok, kozmetikusok.) Utóbbiaknál leginkább az alkalmazottak bejelentését és annak szabályszerűségét ellenőrzik majd. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, illetőleg a megfelelő áfakulcs használatát is megvizsgálják az adóellenőrök az érintett vállalkozásoknál

Somogy vármegye

A NAV Somogy Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának adóellenőrei a 25. héten az építkezéseken dolgozók bejelentéseit,  illetve 2024. június 20-án a kaposvári taxitársaságok számla- és nyugtaadását, valamint a foglalkoztatottak bejelentését ellenőrzik. Az ellenőrzések kiterjednek még a közterületen árusító szezonáliszöldség- és gyümölcskereskedőkre, az online vásárlásokra, valamint a jövedéki termékekre is.

A vizsgálatok a vármegye teljes területét érintik. A nyugta- és számlaadást, a pénztárgépekkel kapcsolatos előírások betartását, a nyilvántartások vezetését, a forgalmazott áruk eredetét, valamint a foglalkoztatottak bejelentésének szabályszerűségét is vizsgálják a revizorok.

Forrás1

Forrás2

Hirmagazin.eu

Exit mobile version
Megszakítás