9 C
Budapest
2024. február. 25. vasárnap

NAPÚT – 8: AZ Utolsó vacsora szereplői – Tamás

Dátum:

Megosztás:

A nyár Tamással fejeződik be: ő a Szűz.

Furcsa nem, a Szűz jegye az nem egy tipikus női jegy? Régebben az is volt. A férfi volt a vadász, a férfi őrizte a házat és környékét, ugyanakkor a nő volt a ház működtetője, még ha barlang is volt az a ház.

Vagyis ő volt az, aki készült a télre, a Szűz volt az, aki készítette az ételeket. Az ő racionalitása működtette a házat. Az ősz elején nem a lírai, szerelmes dalok ideje van, bár „még nyílnak a kerti virágok”, hanem a fennmaradás biztosítása, mely a nőiség másik szent feladata és képessége! Ő képviseli a racionalitást is.

Ezért is Tamás a Szűz (nem csak azért, mert nincs nő az apostolok között).

Tamás a hitetlen, pontosabban hisz ő, de szeretné fizikailag is megtapasztalni a dolgokat. Neki összegezni kell, neki meg kell magyarázni. Nem véletlen, hogy a képen ő egy nagy agyaló!

Persze ennél még van több Szűz is, hiszen a macska is az, meg a boszorkány is, meg az aratás utáni begyűjtés is, meg még sok minden. Ne felejtsük: minden csillagjegy és minden figura a képen egyformán fontos, csak Jézus emelkedik ki.

A szűz egyik furcsaságát rejti az az iráni tál is, amit szeptember 12-én elemeztünk. Nem semmi!

A Nap ilyenkor eléri az őszi napéjegyenlőséget, és kezd egyre lejjebb menni.

Tamás még ezt is csak akkor hiszi, ha látja. Ő Tamáskodik ugyebár.

Tamás oktat – lásd a kéztartását a kinagyított részleten – csak a számoknak hisz, ő a tipikus racionális ember.

Apokrif evangéliumok szerint Mária mennybemenetelének hírében ugyancsak kételkedett, és jelet kért az Úrtól bizonyságképpen, amelyet meg is kapott egy, az égből lehulló öv formájában. Innen is eredeztetik egyik jellemzőjét: „Aki kétszer kételkedett”. De a mikor megkapta a várt jelet, akkor teljesen és feltétel nélkül hitt. Ezt sose felejtsük el! Mi is sokszor kételkedünk, de hagyjuk magunkat meggyőzni!

Montvai György

SKYTING MAGAZIN

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Népszerű televíziós műsorvezető lesz a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje Szegeden

A Fidesz szegedi szervezetének döntése alapján dr. Fülöp László kommunikációs szakember lesz az önkormányzati választáson a jobboldal polgármesterjelöltje...

Lilu látványos fürdőruhás fotója az új sláger, Görög Zita is reagált rá

Többen dobtak egy hátast Lilu nagyon látványos fürdőruhás fotójától, több híresség is megjelent a poszt alatt. Fotó: RTL Magyarszág/SajtóKlub Lilu...

A szennyezett Szajna veszélyezteti Rasovszky Kristóf olimpiai aranyesélyeit

A vízminőség továbbra is aggodalomra ad okot a párizsi olimpia szervezőinek. A folyónak fontos szerepet szánnak a július 26-án...