6.1 C
Budapest
2024. február. 25. vasárnap

NAPÚT – 4: AZ Utolsó vacsora szereplői – Máté

Dátum:

Megosztás:

Jobbról balra haladva a második apostol Máté.

Róla a Magyar Katolikus Lexikonban ezeket lehet megtudni:

Máté vámos volt. Jól értett a pénzekhez, az anyagi világ dolgaihoz. Mivel a rómaiaknak is dolgozott, ezértnem kedvelték a zsidók. A könyvelők, bankárok, őrök védőszentje.

Nem véletlen, hogy biztonságot sugároz, a ruhája színe a réz árnyalatait mutatják. Milyen az április végétől május végéig terjedő időszak? A természet kivirágzik, buja lesz, színek, illatok, formák lepik el a tájat (ha véletlenül kiszabadulunk a városból!). Nem meglepő, hogy a Vénusz ebben az időszakban a legaktívabb. Ezt úgy mondják, otthon van. Sok kalendáriumban a földművességet is a Vénusz szimbolizálja. Két szimbóluma is szinte adódik. Nyugaton a bika jelképezi, Keleten pedig a disznó. A bika erőtől duzzad, megtermékenyíti a teheneket, maga az erő és a biztonság a csordának. A disznó ezt túlzásba is tudja vinni: bele hemperedik a dagonyába, túrja a földet. Ez a földművességtől sem teljesen idegen. Alig lehet onnan kirángatni. A pénzzel és földi javakkal koncentráltan foglalkozó emberekben van ehhez kis analógia nem?

Máté erős karakter, megbízható, megfontolt. Az anyagi világ harmóniája látszik rajta. A réz színei a pénzt sugározzák. A vámszedő tekintete szúrós, átlát a dolgokon.

Fontos meglátnunk az analógiát az égi és földi dolgok között! Ha elmerengünk azon, hogy vajon melyik csillagképhez „passzol” egy vámszedő, akkor az nem hiszem, hogy a vízöntő, vagy a halak lenne. A bikához viszont nagyon is „passzol”: az anyagi javak ismerője, az anyagi felvirágzás hivatalnoka. Nem?

Vajon ki lesz a harmadik jobbról, és miért vannak egy csoportban?

Montvai György

SKYTING MAGAZIN

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

A szennyezett Szajna veszélyezteti Rasovszky Kristóf olimpiai aranyesélyeit

A vízminőség továbbra is aggodalomra ad okot a párizsi olimpia szervezőinek. A folyónak fontos szerepet szánnak a július 26-án...

Rendőreink ismét a drónok segítségével tetemes közlekedési szabálysértést tudtak felderíteni..

A berettyóújfalui rendőrök összehangolt közlekedési akciót tartottak a 42-es és a 47-es főúton. A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság munkatársai a 42-es...

Az újjáépített Bucsára rá sem lehet ismerni

Ukrajna 22 megyéjében 600 ezer emberhez jut el a magyar Ökumenikus Segélyszervezet segítsége. Az elnök-igazgató Lehel László az...

Átadták Alekszej Navalnij holttestét az édesanyjának

Az orosz ellenzéki vezető a távoli sarkvidéki Szalehárd város börtönében kilenc nappal ezelőtt váratlanul halt meg. Navalnij özvegye, Julija...