13.9 C
Budapest
2022. október. 3. hétfő

Nagyon beindult a forint, behozta a teljes márciusi veszteséget..

Dátum:

Megosztás:

Majdnem két százalékot erősödött ma a forint. A hirtelen megugrás még nem vitte vissza a háború előtti erős szintekre, de az egy hete elért rekord mélyponthoz képest az út több, mint a felét már megtette.

Még több gazdasági hír itt!

Bizakodó kommentárok érkeztek az ukránoktól az Oroszországgal folyó béketárgyalásokról, és ez kedvező hátteret teremtett a közép-európai devizák számára, amelyek a forinttal az élen erőteljes vágtába kezdtek, ami nem csoda, hiszen a régió szomszédságában folyó háborútól és a repkedő nemzetközi szankcióktól nagy ütéseket szenvedtek el, ami a magyar és a lengyel fizetőeszközt egy hete rekord mélységbe küldte.

Fotó: Shutterstock

Hasonlóképpen, bár valamivel kisebb iramban erősödött a dollár ellen a háború által szintén megszorongatott euró is, bár az egységes valuta – és emiatt a régiónk fizetőeszközei is – még élhet át nehéz időszakot, ha szerdán a Federal Reserve belekezd kamatai emelésébe és jelzéseket ad, hogy az elkövetkező szigorítás gyors lesz. A múlt héten az Európai Központi Bank is jelezte, hogy akár már  a harmadik negyedévben megkezdődhet a kamatszigorítás, de a Fedtől erőteljesebb inflációellenes fellépést várnak a piacokon, ami az euró és a régiónk devizái számára negatív jelzés lenne.

Még több gazdasági hír itt!

Mindenesetre az euró ma megközelítette az 1,1-es pszichológiai szintet a zöldhasú ellen, amelyen túl a háború közepette gyengült, és fél 2 környékéig majdnem fél százalékkal állt erősebben, mint a múlt héten, 1,096-on. A béketárgyalások keltette remény hatására majdnem öt dollárt esett a Brent olaj ára, hordónként 108 dollárra, és emelkedtek az európai részvények, a német DAX index például majdnem 2 százalékot.

A forint eközben hatalmasat ralizott az euró keresztben, és 1,7 százalékot erősödve 382 fölötti szintekről egészen 375 alá vágtázott. Eközben a zloty majdnem egy százalékot erősödött 4,735-re, a cseh korona pedig kétharmad százalékot 24,9-re.

Elegendő voltak-e ehhez a kedvező nemzetközi hírek, vagy a régiós jegybankok piaci intervenciója is kellett hozzá, ezt nem tudni, és az MNB nem is szokta kommentálni az erre vonatkozó kérdéseket. A forint erősödését megkönnyíthette, hogy a helyi piacok a magyarországi hosszú hétvége miatt zárva vannak.

Még több gazdasági hír itt!

A forint ezzel a száguldással a március 1-jei szintekhez ért vissza, és hét százalékkal erősebb az egy hete megkóstolt rekord gyenge árfolyamánál. A háború első hetének rombolását nem tudta ellensúlyozni ez a rali sem. Mielőtt február 24-én megindultak az orosz tankok, a forint 355 körül járt, miután az év korábbi részében a régió legjobban teljesítő devizája volt. Az év egészét tekintve még mindig másfél százalék a vesztesége, igaz, a zloty kétszer ennyit gyengült.

A szemek Európa devizapiacain a béketárgyalásokra és a háborús fejleményekre szegeződnek, szerdán pedig az amerikai jegybankra mozdul át a reflektorfény, hacsak a háború nem hoz nem várt gyors fordulatot.

vg

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Indonézia után – a futballtörténet legszörnyűbb stadionkatasztrófái

A hétvégi indonéziai, szurkolók okozta katasztrófa, amely már az eddigi ismeretek szerint is legalább 174 halálos áldozatot követelt,...

Milyen pozitív hatásai lehetnek a kaszinóknak a gazdaságra?

A szerencsejáték egyre nagyobb iparággá válik, és ma már általánosan elfogadott tény, hogy a kaszinók számos szempontot figyelembe...

Kiraboltak egy gyereket Kaposváron

Fiatal felnőtt rabolt ki egy kiskorút Kaposváron. Az ügy adatai alapján az akkor még ismeretlen tettes szeptember 29-én délután...

Orbán Viktor: Épségben át kell vinni a hazát a túlpartra..

Ki kell bírni a próbatételeket és "épségben át kell vinnünk hazánkat a túlsó partra, egymásba kapaszkodva és bízva...