-1.8 C
Budapest
2023. december. 5. kedd

Nagy, szőrös és köztünk él

Dátum:

Megosztás:

forrás: Hajnal-táj / Kossuth Rádió

A vaddisznók városi jelenléte egyre nagyobb probléma, hiszen ez az első olyan, igazán nagy testű állat, amely rájött, nem is rossz lehetőség az ember közvetlen közelében élni. A Szent István Egyetem és a Pilisi Parkerdő közös kutatása irányt mutat, hogyan lehet nekilátni a „városi vadgazdálkodásnak” – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

A kutatás három pillérre épült. Elsőként a már huzamosabb ideje Budapesten tartózkodó vaddisznókat igyekeztek megfigyelni.

Heltai Miklós, az egyetem Vadvilágmegőrzési Intézetének docense elmondta: kerestek egy mintázatot a megjelenésben. A második lépésben megnézték, mi jellemző az adott vaddisznó táplálkozására, vagyis megvizsgálták, mi van a belterületen elejtett vaddisznók gyomrában. Mint ahogy kiderült, elsősorban olyan táplálékok, melyek korlátozás nélkül állnak a vaddisznók rendelkezésére: növények, fűfélék, ezek gyökérzete.

A harmadik lépés az volt, hogy nyakörvvel láttak el három vaddisznót, helyzetükről ekképp pontos képet kaptak. A hosszú távú nyomkövetés csak egy vaddisznónál sikerült: ez – az adatok alapján – nem hagyta el Budapestet. Gyakorlatilag itt tanyázik – közölte a szakember.

Nagy, szőrös és köztünk élVaddisznókoca malacaival egy szórón a Pilisi Parkerdő Zrt. Valkói Erdészetének területén.
(MTI-fotó: Kovács Attila)

Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. termelési és természetvédelmi főmérnöke arról beszélt: ez egy olyan szakterület, amelynek kapcsán át kellene gondolni, hogyan lehet beilleszteni valamely hatóság vagy önkormányzat hatáskörébe. A belterület ugyanis nem része a vadászterületnek, tehát a városhatáron belül lévő vadakkal szemben a vadászok nem léphetnek fel hatékonyan.

A vaddisznókutatást pedig jó lenne folytatni – mondta Heltai Miklós. A programot ki kellene terjeszteni több faj megfigyelésére, és ezzel párhuzamosan el kellene kezdeni az első minták kezelését. Meg kellene határozni, hol kell a kerteket rendbe tenni. Meg kellene nézni, hogy az élőhely manipulációja visszaszorítja-e a vaddisznó jelenlétét. Ha mérséklődnek a kártételek, akkor jó úton járunk, ha nem, akkor „vissza kell menni a kályhához, és újra megkérdezni a disznót, miért is van jelen” – hangoztatta.

Kiemelte: a mostani eredmények arra utalnak, hogy bizonyos területeket rendbe kell tenni, ki kell parkosítani. El kell dönteni, hogy nekünk az angolpark tetszik kevés disznóval, vagy hiányzik a sok emlősállat, és akkor nem angolpark kell, hanem dzsumbujos park, csak akkor bele kell törődni, hogy velük kell élni – jegyezte meg.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ítéletidő tombol Németországban – a kifutópályához fagytak a repülőgépek Münchenben

A bajor főváros repterét órákra le kellett zárni a havazás és a fagy miatt. Az X-en megjelent videó kísérő...

Döbbenetes videó arról, hogy mit okozhat az autó tetején szállított fenyőfa

Hogyan szállítsuk a fenyőt, ha autóval mentünk vásárolni és meglehetősen nagy fát választottunk? Videón magyarázzák el. A karácsonyi fenyő...

Életveszély: a világ legpofátlanabb bliccelőjét fotózták le az 1-es villamos hátulján – videó

Nem mindennapi megoldással utazott valaki a budapesti 1-es villamoson. Egy potyautas a jármű hátuljára kapaszkodott fel, és élvezte...

Mi történt? A közönségkedvenc nem tér vissza a Dancing with the Stars leginkább várt produkciójába

Az egyik produkció nem lesz teljes a Dancing with the Stars szombati döntőjében. A korábbi közönségkedvenc nem vesz...