-1.1 C
Budapest
2023. november. 29. szerda

Nagy szívű cigányok – Cselényi György olvasónk írása (A cikk videót tartalmaz) Oszd meg!

Dátum:

Megosztás:

Nagy szívű cigányok

Megemelem képzeletbeli kalapomat azon cigányok előtt, akiket a napokban volt szerencsém látni.

Történt, hogy a megyeszékhely központjában a Tirpák Fesztivál zárásaként egy zenekar (HAM KO HAM) koncert adott. A kitűnő muzsikusok és a közönség nagy része cigány volt. Az érdeklődők közé keveredett egy, hogy is mondjam, szellemileg nem a topon lévő fehér arcú fiatalember.

Szegénykém jött, ment és táncolni igyekezett. A két dal közötti néhány másodpernyi szünetben magasra tartotta jobb kezét, s azt kiabálta a színpad felé : „Van két lovam!” Vagyis ő mindenképpen ezt a számot szerette volna hallani.

A zenészek a színpadon mosolyogtak, s amikor a gyerek a 3. dal után is bekiabálta, hogy „Van két lovam”, az énekes bemondta a mikrofonba, hogy az a dal is elfog hangzani, de még nem tartanak ott a műsorban.

Ne szépítsem a dolgot, a gyerek a hangoskodásával, izgésével, mozgásával, járkálásával, táncolni akarásával zavarta a nézőket. De senki nem szólt rá! Mások talán mondták volna neki, menj már innen a fenébe öcsi, mert mindjárt fenéken billentelek, vagy adok egy taslit.

A romák tűrtek neki, divatos szóval tolerálták. Egy feltűnően szép és csinos cigány nő még táncolt is vele vagy két percig, hadd örüljön szegény fiú.

A srác egy újabb szám elhangzása után valami érthetetlen dolgot kiáltott a zenészek irányába. Az énekes leszólt, hogy azt a nótát nem ismerik. Arra kérte a művész, hogy énekeljen belőle egy kis részt, mert így nem tudják megfejteni, mit akar hallani. A dalból a srácnak nem sikerült idéznie egy hangot se

Folytatódott a koncert. A szituáció odáig alakult, hogy az énekes azt mondta a nézőtér efféle főszereplőjének, hogy menjen fel a színpadra. Több tíz férfi és nő tekintete szegeződött az alkalmi táncosra, s barátságosan mosolyogva biztatták, hogy hallottad, hívnak, hát menj a színpadra!

A fiú megilletődött, nem hitt a fülének, azt hitte meg akarják tréfálni, de amikor eljutott tudatáig, hogy komoly a részére szóló ajánlat, valóban a zenészek közé ment. Testközelből előadták neki és persze mindenkinek a Van két lovam című dalt, amire a fiú ütemre és egészen jól mozgott.

A gyerek annyira belejött a szereplésre, hogy nem akart lemenni, s ekképpen biztatta a zenészeket: „Nyomjad, papa!” A férfi énekest is tánclépések megtételére ösztönözte. A muzsikusok ezúttal az Aranyeső – mottójú dalra zendítettek rá. A siker óriási volt!

Az énekes megszavaztatta a közönséget, hogy akarják-e még a fiatalember szereplését? A nézők kis része ellene voksolt, de a többség beleegyezett, de az énekes is arra kérte a népet, hogy engedje már meg, hogy a srác még egy számnál működjön közre. Úgy is volt!

Minden színpadon tartózkodó nagy tapsot kapott, de ezután az egyik rendező a fiatalembert kézen fogva levezette a színpadról. A srác ellenállás nélkül elballagott az egyenruhással.

A műsor – hatalmas sikerrel – folytatódott. Később néhány dal erejéig már vagy öten is ropták a cigány táncot az együttes tagjainak társaságában.

Én pedig még egyszer mondom, magasan megemelem kalapomat a jelen lévő cigányok jó indulata, jó lelke, nagy szíve és toleranciája előtt. Türelemmel és kedves mosollyal tűrték, hogy ez a fiúcska érezhesse felszabadultnak, sőt boldognak magát.

Mindezek látványa számomra a zenészek fantasztikusan színvonalas produkciójánál is kellemesebb közérzetet kölcsönzött.

Forrás: Cselényi György

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Válságban van Kulcsár Edina és G.w.M házassága? Árulkodó mondatok a szépségkirálynőtől…

Kulcsár Edina nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak azok láthatnak bele a családi életükbe, akik előfizetnek rá. Nos, vannak akik bizony...

Egyenlőre gyógyíthatatlan, gyulladásos betegség terjed Magyarországon, sok a beteg gyerek is

Az elmúlt húsz évben drasztikusan emelkedett a gyulladásos bélbetegségekben (IBD) szenvedők száma. Hazánkban mintegy 60 ezer beteget tartanak...

Életben lévő magyar túszról érkezett információ az izraeli hatóságoktól – videó

A kormány értesítést kapott az izraeli hatóságoktól, ami szerint a két eltűnt magyar állampolgárból egy biztosan életben van...

Az Atlético Madrid, a Lazio, a Dortmund és a Barcelona is továbbjutott

A Manchester City kétgólos hátrányból fordítva biztosította csoportelsőségét, korábban továbbjutott már abból a csoportból az RB Leipzig is....