10.5 C
Budapest
2024. február. 25. vasárnap

Nagy István: Szeptember 15. után is tiltani kellene az ukrán gabona behozatalát

Dátum:

Megosztás:

Az Ukrajnából a szomszédos országokba irányuló egyes mezőgazdasági termékek behozatali tilalmának szeptember 15-ig tartó hatályát meg kellene hosszabbítani

– jelentette ki Nagy István agrárminiszter csütörtökön Varsóban, lengyel hivatali kollégájával, Robert Telusszal közösen tartott sajtóértekezleten.

A kétoldalú megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón Nagy István méltatta az öt uniós tagállam – Lengyelország és Magyarország mellett Bulgária, Románia és Szlovákia – közös fellépését az ukrán gabonaügyben.

A közös akaratérvényesítésnek köszönhetően „ma már nem nemzeti, hanem európai uniós intézkedések hatására tudjuk védeni határainkat és a gazdáinkat” – emelte ki.

„Mindez azonban egy ideiglenes helyzet, amely jelenleg szeptember 15-ig van érvényben” – tette hozzá.

Robert Telus miniszterrel abban egyeztek meg, hogy ez a határidő túl rövid, hiszen például a kukorica aratása akkor még sok esetben tart, ezért mindenképpen hosszabbítást szeretnének elérni – mondta Nagy István. Közölte továbbá: lengyel kollégájától arra kért mandátumot, hogy a török féllel új gabonakiviteli tengeri útvonalak megnyitásáról tárgyalhasson a meglévő három fekete-tengeri kikötő mellett.

Úgy látta: a jelenlegi szolidaritási útvonalak nem teljesítik szerepüket, mivel a termékek az Ukrajnával szomszédos országokban maradnak.

„Korábban 40-50 tonna gabona maradt nálunk, most 2,5 millió tonnáról van szó”

– érvelt az agrárminiszter.

Mint elmondta, a cél az, hogy bővüljön a hagyományos tengeri szállítási útvonal, amelyen most az ukrán termékeknek csak a 12 százaléka megy ki. Ezzel csökkenne a nyomás a szárazföldi útvonalon, és csökkenne az EU belső piacaira nehezedő nyomás is.

Fontosnak nevezte az öt uniós tagállam együttműködésének fenntartását és bővítését.

„Elkötelezettek vagyunk további együttműködésben (…), hogy közös európai megoldást találjunk e probléma kezelésére, ez fontos humanitárius, valamint szolidaritási cél”

– hangsúlyozta.

Robert Telus fontosnak ítélte a fekete-tengeri út bővítésére irányuló magyar kezdeményezést, amelyet – mint mondta – Varsó támogatni fog. Egyúttal aláhúzta a szárazföldi szállítási útvonalak fejlesztésének szükségességét.

Telus elismerően beszélt a magyar fél érdemeiről a gabonaügyben létrejött öt tagállami koalíció létrehozásában. E szövetség fellépése nélkül az Európai Bizottság (EB) „egyáltalán nem látná a problémát” – jegyezte meg.

A lengyel miniszter is hangsúlyozta, hogy fontos e szövetség fenntartása.

„Együtt küzdhetünk meg nemcsak az országaink számára fontos ügyekért, hanem igazából Európa jövőjéért is”

– jelentette ki. Mint magyarázta, az ukrajnai háború befejezése után folytatódhat majd Ukrajna európai uniós integrációs folyamata, és ezzel együtt „újból előjön az ukrán termékek ügye”. „Ha ma nem kényszerítjük rá az EB-t, hogy ennek kezelésére valódi eszközöket dolgozzon ki, a probléma visszaüt” – fogalmazott.

Közölte továbbá: a magyar kollégájával megállapodtak abban, hogy közös találkozót szerveznek Mikola Szolszkij ukrán agrárpolitikai és élelmiszeripari miniszterrel annak érdekében, hogy közös megoldásokat keressenek a gabonaimport problémájának megoldására.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Egy nagyon megható film a mindennapos küzdeni akarásról és küzdelemről – A boldogság nyomában – videó

Chris Gardner mindent elkövet, hogy a családja boldogan, biztonságban éljen. Ám a szerencse valahogy sosem szegődik mellé. Bár...

4 millió 699 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,5%

2024 januárjában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4...

Van élet 1 millió dollár alatt?

Újraformálódik a startup piac.. A változásra az inkubátoroknak is reagálni kell Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a...

Kijevbe utazott Ursula von der Leyen a háború évfordulója alkalmából, már nagyon várja a találkozást a ukrán elnök és az EB elnöke!

Kijevbe utazott az Európai Bizottság elnök. e a háború évfordulója alkalmából. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen...