11.6 C
Budapest
2022. szeptember. 30. péntek

Nagy gondban vannak a nyugdíjasok, és ez csak a kezdet

Dátum:

Megosztás:

A júliusi után novemberben újabb korrekciót kaphatnak a nyugdíjasok. Kérdés, hogy ez mire lesz elég, mert az infláció és az áremelkedés ezt a társadalmi csoportot sújtja a legjobban, ősztől pedig sokan közülük még rezsiemelésre számíthatnak.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a nyugdíjas fogyasztóiár-index júliusban az előző év azonos időszakához képest 113,8 százalék volt. Ez a legmagasabb értékét 2002. januárja óta.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Az áremelkedések tehát minden más társadalmi csoportnál jobban megviselik a nyugdíjasokat, akik jövedelemarányosan sokkal többet költenek élelmiszerre, gyógyszerre és a rezsire.

Ráadásul ez utóbbi, ha egyedül élnek egy nagy, rosszul szigetelt, gázzal fűtött házban, akkor az átlagfogyasztást könnyen túllépve ősztől további plusz kiadásokat jelent nekik.

A nyugdíjasok helyzetére már júliusban felhívta a figyelmet az InfoRádióban Hegyesiné Orsós Éva, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának soros elnöke.

“Rendkívül magas az alacsony nyugdíjat kapók száma. Jelenleg az átlagnyugdíj 160 000 forint körül van, és mintegy másfél millió embernek a nyugdíja 160 000 forint alatti.”

A nyugdíjasszervezetnek nemcsak kritikája van a helyzetről, hanem javaslata is annak kezelésére.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

“Arra tettünk javaslatot, hogy a 160 000 forintnál kevesebbet kapó nyugdíjasok kapjanak további 4 százalékhoz. Nagyon különböző a nyugdíjas háztartások helyzete. Nagyon sok az egyszemélyes háztartás, és sok az olyan is, ahol szükség lenne korszerűsítésre, hiszen sok esetben úgymond az utcát fűtik. De azok a pályázatok, amelyeknek a céljuk, hogy takarékosabban működhessenek a lakások, azok nem érik el a nyugdíjasokat.”

A nyugdíjaknak egy törvény szerint követniük kell a pénzromlást. A szabály egészen pontosan úgy hangzik, hogy ha a január és augusztus között mért nyugdíjasinfláció éves mértéke magasabb, mint a fogyasztói árak általános növekedése, akkor a kompenzációt a magasabb mértékű nyugdíjasinfláció szerint kell végrehajtani. Feltéve, hogy bármelyik index meghaladja a tárgyév januárjában végrehajtott 5 százalékos rendszeres, és az idén az ehhez adódó 3,9 százalékos rendkívüli évközi nyugdíjemelés együttes mértékét.

Ebből az következik, hogy novemberben szinte biztosan újabb korrekciót kapnak a nyugdíjasok.

Nyitókép: Stas_V/Getty Images

infostart

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Szlovák védelmi miniszter: “Ez óriási hír” – Szlovákia 200 millió dollárt kap fegyverre az USA-tól

Szlovákia 200 millió dollárt kap amerikai kormányalapokból, amit amerikai katonai felszerelések vásárlására fordíthat. "Ez óriási hír, ezt a pénzt...

Vagyonnyilatkozatok: a kormány meghajlik az Európai Bizottság előtt

Újra kell számolja vagyonát november 1-je után számos politikai és közéleti vezető. Benyújtották az EB-vel egyeztetett vagyonnyilatkozattal kapcsolatos...

Több ország a világon, de köztük is Franciaország továbbra is nagy erővel támogatja Ukrajnát!

Catherine Colonna, francia külügyminiszter szerdán ígéretet tett arra, hogy Franciaország hosszabb távon is támogatja Ukrajnát Oroszországgal szemben. – Miközben Oroszország...

Belebukott a sikkasztási vádba a korábbi vezetőség: megválasztották az új elnököt a MOL horvátországi partnerénél – Mutatjuk, ki ő

Az INA horvát olajipari vállalat felügyelőbizottságása (fb) szerdán tudomásul vette a Mol Nyrt. által az INA igazgatótanácsába delegált...