-4 C
Budapest
2023. január. 30. hétfő

Nagy a baj: ismét óriási futótűz fenyegeti a kaliforniai lakosokat, már ötvenzer családot kellett evakuálni

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Ismét futótűz veszélyezteti a dél-kaliforniai lakosokat: péntekre virradóra több mint 50.000 családot kellett evakuálni a vészhelyzet miatt.

Egyelőre még nem tisztázott, mi okozhatta a tüzet, de az egyik legnagyobb kaliforniai közműszolgáltató, a PG&E elismerte, hogy a futótűz keletkezése előtt hét perccel zárlatot észleltek vezetékeikben, ami nagyszabású áramkimaradáshoz vezetett több helyen is.

Legalább hat ház teljesen, valamint több mint 49 épület részlegesen leégett Santa Claritában, a tűzoltóság pedig nem tud érdemben cselekedni, ugyabis a több napja tartó erősen szeles idő és a szárazság miatt a tűz szinte megállíthatatlanul terjed.

Egy férfi, Alejandro Corrales végignézte, ahogy teljesen leég, majd darabjaira hullik Canyon Country-beli háza, ahonnan egyedül csak elhunyt anyja maradványait tudta kimenekíteni. Corrales azt nyilatkozta: „Nincs annál szörnyűbb, mint amikor azt látod teljesen széthullani, amit percekkel ezelőtt még az otthonodnak hívtál. Semmink nem maradt.”

A tűzoltók munkáját az is roppant módon megnehezítette, hogy a reggeli órákban az egyik speciális tűzoltó helikopterük a felszállás után pár perccel összeütközött egy madárral, majd lezuhant. A balesetben szerencsére csak könnyebb sérüléseket szereztek a járműben utazók.

A helyi lakosoknak egyelőre a tűz további terjedésére, valamint közel 400.000 háztartás áramszolgáltatásának megszüntetésére kell számítaniuk. A hétvégére a szél erőssége elérheti a 95km/h sebességet is, amely erősen táplálhatja a futótüzet.

Kaliforniában az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt az erdőtüzek száma: 2018-ban a Camp Fire névre keresztelt futótűz (amely szintén a PG&E vállalat hibájából keletkezett) több mint 85 áldozatot szedett, illetve közel 16,5 milliárd dolláros kárt okozott a családoknak és az országnak, amellyel beírta magát minden idők legpusztítóbb kaliforniai tüzei közé.

A jelenlegi vádak kapcsán megszólalt a PG&E ügyvezető-igazgatója, Bill Johnson is, aki csupán annyit reagált az esetre, hogy „túl korai még megállapítani, valóban a mi hibánkból keletkezett-e a tűz, mert a torony, ami ma hajnalban meghibásodott, eddig tökéletes állapotban volt”.

blikk

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Avatar: A víz útja – videó

Az Avatar: A víz útja Magyarországon is rekordsiker - írja az orogo.hu Meghaladta a kétmilliárd forintot és ezzel újabb mérföldkövet...

Valentin-napi ötletek – képek

Valentin-napi ötletek, ötletes összeállítások az egyszerűtól a bonyolultig..   Képek: Pinterest Hirmagazin.eu

Tragédia! 40 utas égett halálra – videó

Gyorshajtó sofőr miatt halt meg negyven ember Pakisztánban. Túl gyorsan hajtott, emiatt megcsúszott és egy híd pillérének csapódott a...

Több ezren rekedtek a hó fogságában – videó

Több ezer ember rekedt az autójában a hatalmas hóviharban Romániában. Voltak, akik 14 órán át várták, hogy kimentsék őket...