5.7 C
Budapest
2023. február. 4. szombat

Nagy a baj: fogy az oxigén a Földről

Dátum:

Megosztás:

Az előrejelzés szerint a légkörben az uralkodó gáz ismét a metán lehet, az oxigén pedig visszaszorul.

Öröm az ürömben, hogy ez nem a közeljövőben fog megtörténni, addig van még pár milliárd évünk, a változás ugyanakkor elkerülhetetlen.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a légköri oxigén nem állandó jellemzője a lakható világoknak, és ez a megállapítás befolyásolhatja a Földön kívüli létformák keresését is.

A szakértők szerint az oxigén még azelőtt el fog tűnni a Földről, hogy a nedves üvegházhatású körülmények kialakulnának, és a felszíni víz nagymértékben elveszne az éghajlati rendszerből.

A legfrissebb hírek itt!

A kutatók lefuttatták a Föld bioszférájának részletes modelljeit, figyelembe véve a Nap fényességének változását és a szén-dioxid szintjének megfelelő csökkenését, mivel a gáz lebomlik a növekvő hő hatására.

A KEVESEBB SZÉN-DIOXID KEVESEBB FOTOSZINTETIZÁLÓ ÉLŐLÉNYT, PÉLDÁUL NÖVÉNYT JELENT, AMI KEVESEBB OXIGÉNT EREDMÉNYEZ.

A tudósok korábban azt jósolták, hogy a Napból érkező fokozott sugárzás körülbelül 2 milliárd éven belül eltörli az óceánok vizeit a bolygónkról, de az új modell – ami nagyjából 400 000 lefuttatott szimuláció átlagán alapul – azt mondja, hogy az oxigénszint csökkenése fogja először elpusztítani az életet.

Az oxigénszint esése extrém lesz. Nagyjából egymilliószor kevesebb oxigénről beszélünk, mint ma”– nyilatkozta az egyik kutató, Chris Reinhard.

IllusztrációFORRÁS: SCIENCE PHOTO LIBRARY VIA AFP/FREELANCEIMAGES/UNIVERSAL IMAGES GROUP/SCIENCE PHOTO LIBRARY/FREELANCEIMAGES/UNIVERSAL IMAGES

A tanulmányt napjainkban különösen aktuálissá teszi, hogy egyre intenzívebben keressük a Naprendszeren kívüli lakható bolygókat. Mostanában nagyobb teljesítményű teleszkópok lépnek működésbe, és a szakértők tudni akarják, hogy mit kell keresni a műszerek által gyűjtött rengeteg adatban. Elképzelhető, hogy az oxigénen kívül más életjelekre is vadásznunk kell ahhoz, ha idegen létformákat akarunk találni.

A legfrissebb hírek itt!

A Reinhard és Kazumi Ozaki, a japán Toho Egyetem környezetkutatója által végzett számítások szerint a Föld oxigénben gazdag, lakhatósági története a bolygó teljes élettartamának mindössze 20-30 százalékáig tarthat – a mikrobiális élet még jóval azután is létezni fog, hogy mi már nem leszünk.

Az oxigénhiányos légkört a magas metánszint, az alacsony szén-dioxid-szint és az ózonréteg hiánya jellemzi. A Föld rendszere valószínűleg az anaerob létformák világa lesz”

– mondta Ozaki.

A kutatás a Nature Geoscience című folyóiratban jelent meg.
origo

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Mi az a tisztatér és milyen szabályozás vonatkozik rá?

A tisztatér fogalma sokak számára ismeretlenül cseng, pedig mind az egészségügyben, élelmiszeriparban, mind a kutatásban hatalmas jelentőségű. Emellett pedig...

A gőz jótékony hatásai – hogyan gőzfürdőzzünk?

Megfelelő használat esetén a gőzfürdő hatékonyan oldja a stresszt, relaxál, felfrissít, szebbé teszi a bőrt, javítja az általános...

Mély szakadékba zuhanhat a bitcoin, és nincs, ami visszahúzza

Tizenkilencezer dollár alá esett szerda reggel a bitcoin árfolyama, és ezzel egy nagyon fontos támasz alá nézett be....

Egymilliárd dollárt rejtő aranylelőhelyet találtak Boszniában

Világviszonylatban is figyelemre méltó aranylelőhelyet találtak Bosznia-Hercegovina nyugati részén. A Jajca környéki telér különlegesen magas nemesfémtartalma miatt több...