23.5 C
Budapest
2022. augusztus. 18. csütörtök

Mutatjuk, mekkora nyugdíjemelés érkezik júliusban, és számíthat-e nyugdíjprémiumra ősszel

Dátum:

Megosztás:

Az időseket érintő plusz pénzről Farkas András közgazdászt, a nyugdijguru.hu alapítóját kérdeztük.

A napokban kapják kézhez az érintettek a szokásos juttatásuk mellett a nyugdíjkiegészítést is. Mi alapján, miért jár ez a plusz pénz az idősek?

— A nyugdíjak vásárlóértékét az inflációkövető nyugdíjemelésekkel kell karbantartani. A nyugdíjtörvény azt mondja, januárban kötelező emelni, mégpedig a költségvetési törvényben szereplő inflációs előrejelzés szerint, ami idén januárban 5 százalék volt. Ha magasabb a tényleges infláció, novemberben pótolni kell, a kormányzat a jószándéka jeléül azonban beiktatott egy plusz korrekciós emelést, ez történik meg július folyamán.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Egy átlagnyugdíjas mekkora összegre számíthat?

— Mivel a Pénzügyminisztérium két hónappal ezelőtt úgy látta, az éves infláció 8,9 százalék lesz, így a januári emeléshez viszonyított 3,9 százalékos különbözetet kapja meg 2,5 millió jogosult. A 161 ezer forintos átlagnyugdíj így júliusban 167 ezer forintra nő. Továbbá a január-június közötti hat hónapra, valamint a februárban kapott 13. havi nyugdíjra is megkapják egy összegben a hatezer forintos emelést, ami ebben az esetben 42 ezer forint lesz.

Farkas András nyugdíjszakértő, a nyugdijguru.hu alapítójaFarkas András nyugdíjszakértő, a nyugdijguru.hu alapítója

Novemberben is várható nyugdíjkiegészítés?

— A jegybank legutolsó inflációs jelentése már 12,6 százalékot becsült felső értéknek. Ha ez következne be, és csak 8,9 százalékkal növekedtek a nyugdíjak, novemberben mindenképpen jön még egy plusz, 3,7 százalékos emelés.

Nyugdíjprémium is érkezhet idén?

— Elvileg igen, de csak pici összegben. A Pénzügyminisztérium erőteljes kincstári optimizmussal négy százalékos gazdasági növekedést mond előre. Ha így lesz, kb. 10 ezer forint lehet a nyugdíjprémium.

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Gasztronómia: Vietnami csemege a patkány! .. Jobb a patkány, mint a disznó?

Kambodzsában augusztusban a vadászaté a főszerep. Miután júniusban és júliusban betakarították a termést a főleg rizstermesztéssel foglalkozó földművesek,...

Gina Lollobrigida 95 évesen is érez elég energiát magában ahhoz, hogy elinduljon az olasz választásokon

Róma – Vajon lehetséges-e szavazatokra váltani az évtizedekkel ezelőtti csillogást, a filmszínészi karriert? Bekerülhet-e az olasz parlamentbe egy olyan...

Sorra pusztulnak Vas megyében a gólyák – de mit tesz ez ellen az áramszolgáltató?

Az elmúlt néhány napban nyolc gólyát is áramütés ért Szombathelyen, mert sok villanyoszlop nincs megfelelően leszigetelve. A fehér...

Fény derült a Krím-félsziget rejtélyes robbantásaira: egy ukrán tisztviselő mindent bevallott – írja a Blikk

Bevallotta egy ukrán képviselő, hogy Ukrajna áll az elmúlt héten a Krím-félszigeten történt három robbantás mögött. A névtelenséget kérő...
facebook