21 C
Budapest
2023. június. 4. vasárnap

Mutasd a szíved, megmondom, mit sportolsz!

Dátum:

Megosztás:

Aki sportol, az biztosan egészséges, gondolhatjuk azok alapján, amit a mozgás jótékony hatásairól tudunk. Az azonban talán kevésbé közismert tény, hogy az intenzíven sportolók között gyakoriak a szív szerkezetét, illetve funkcióját érintő különböző eltérések, mint például a szív megnagyobbodása, a szívizom megvastagodása, a szívüregek kitágulása, vagy éppen az alacsony pulzusszám.  Mit jelentenek ezek az elváltozások? Mire kell gondolnunk, ha azt halljuk, hogy valakinek sportszíve van? Miért van szüksége a hobbi- és élsportolóknak egyaránt rendszeres kardiológiai szűrésére? Ezekre a kérdésekre válaszol  Dr. Sztancsik Ilona, a Sportorvosi Központ sportorvos-kardiológusa.

Milyen elváltozásokat okozhat a sport a szívben szerkezetében, illetve működésében?

Intenzív sportolás esetén, a sportolók szívében különféle elváltozások figyelhetők meg: megnagyobbodik a szív, megnő a tömege, megvastagodik a szívizom. Ezeket a változásokat összefoglaló néven sportszívnek nevezzük. A szív nagyságának növekedése mellett egyéb, nem kóros tünetek is jelentkeznek, ilyen például, az átlagosnál lényegesen alacsonyabb, (40-50/perc) pulzusszám. A jól edzett személyek EKG eredménye is eltérést mutathat az egészséges, de nem sportolókéhoz képest, de az adatok akár sportáganként is eltérőek lehetnek, hiszen alacsonyabb terheléssel jár például a sportlövészet, az íjászat és a golf, míg a fallabda, az evezés, vagy a gyorskorcsolya extrém terhelést jelent a keringési rendszerre nézve. A szív struktúráját érintő változások is különbözőek az egyes sportágak között. A jelentős erőkifejtéssel járó sportágaknál, mint például a súlyemelés, a jellemzőbb inkább szívizom megvastagodása, míg a dinamikus sportágak esetében, mint a futás, a kézilabda, labdarúgás vagy a kosárlabda a szívüregek tágulhatnak ki.

Egészséges, ha valakinek sportszíve van?

A sportszív kialakulása a szervezet intenzív fizikai terhelésre adott természetes válasza, melynek során, a szívizomban új kis hajszálerek alakulnak ki, illetve nyílnak meg annak érdekében, hogy a megnövekedett szívizom tömeg elég oxigént kapjon a működéséhez. A folyamatos és nagymértékű terhelés hatására azonban bekövetkezhet, hogy a hajszálerek kialakulása nem tudja követni a szív tömegének növekedési ütemét, így az érhálózat képtelen megfelelő mennyiségű oxigént biztosítani a megnövekedett szívizomzat számára. Ennek következtében még ép koszorúérrendszer esetén is kialakulhat szívizom elhalás-, azaz szívinfarktus – illetve kitágult, renyhén működő szívizomzat talaján életveszélyes ritmuszavar.

Előzze meg a bajt szűréssel!

Az elváltozások időbeni felfedezéséhez és a hirtelen bekövetkező halálesetek megelőzéséhez, elengedhetetlenül fontos az intenzív testmozgást végzők esetében a rendszeres sport kardiológiai ellenőrzés, amely kiszűri és azonosítja az összes olyan tényezőt, amely veszélyt jelenthet az egészségre.

Azonban nem szabad megfeledkeznünk a hobbysportolók szűréséről sem. Az ő helyzetük sajnos az ideálistól még nagyon messze van, hiszen esetükben a kötelező sport szakorvosi vizsgálatra sem kerül sor, így megfelelő kontroll hiányában nagymértékű szív- és érrendszeri kockázatnak vannak kitéve.

Mit jelent, hogy sport kardiológia?

A kardiológiai és a sport kardiológiai vizsgálatot meg kell különböztetni egymástól. Utóbbi speciálisan a sportolók szűrésével foglalkozik, hiszen az ő vizsgálati eredményeik a normál értékektől akár jelentős eltéréseket is mutathatnak. A kapott vizsgálati adatokat, speciálisan, személyre szabott módon, az adott sportág függvényében értelmezi, a sport kardiológiai jártassággal rendelkező szakorvos – tudjuk meg Dr. Sztancsik Ilonától.

Forrás: Sportorvosi Központ

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Hazánkba is megérkeztek a Pokol Angyalai (Hell’s Angels) motorosklub tagjai

Az Egyesült Államok a társaságot bűnözők bandájaként tartja számon. A világ minden tájáról jönnek a tagok, akik hazánktól...

Videón az M1-esen át menekülő őz, amely egy tatabányai kertben talált menedéket

Őzet találtak egy családi ház kertjében Tatabányán pénteken. Az állat kilométerekről, az M1-es autópályán át kóborolhatott el idáig. Az M1-es...

Sorsfordító kijelentést tett Volodimir Zelenszkij

Ukrajna készen áll a rég várt ellentámadás megindítására, hogy visszafoglalja az Oroszország által megszállt területeket – közölte az ukrán...

Itt vannak az új hulladékgazdálkodási rendszer díjai

Megismerhetők azok a díjak, amelyeket alkalmazni kell az energiaügyi miniszter rendelete alapján a július 1-jétől hatályos hulladékgazdálkodási rendszerben. A...