2 C
Budapest
2023. december. 8. péntek

Műszaki vizsga kisokos: Miért fontos, milyen gyakran van rá szükség, és mi történik abban az esetben, ha lejár?

Dátum:

Megosztás:

Műszaki vizsga kisokos: Miért fontos, milyen gyakran van rá szükség, és mi történik abban az esetben, ha lejár?

A műszaki vizsgával kapcsolatban elég gyakran ugyanazok a kérdések szoktak felmerülni az autósokban, ezekre pedig jó, ha egy megbízható forrásból kapják meg a választ.
Sokan, nincsenek tisztában azzal sem, hogy milyen gyakran van szükség a műszaki vizsgára, illetve, hogy milyen egyéb szabályokat érdemes még vele kapcsolatban észben tartanunk.

Nagyon fontos észben tartani azt az információt, hogy ha a gépjárművünk bármilyen részét érinti valamilyen átalakítás, akkor ez újra szükségessé teheti a műszaki vizsgát (itt gondolhatunk karosszéria színezése, vagy egy vonóhorog felszerelésére is).

Az, hogy pontosan meddig érvényes az autónk műszaki vizsgája, tehát a lejárati dátumot megtudhatjuk a gépjármű okmányaiból, hiszen ezt az információt a gépjármű forgalmi engedélyének minden esetben tartalmaznia kell. Ezt a dátumot pedig érdemes lehet feljegyezni egy naplóba, vagy a telefonunk emlékeztetőjébe is, így biztosan nem fogunk róla megfeledkezni.

Milyen dokumentumokat vigyünk magunkkal a műszaki vizsgához?

A műszaki vizsgára minden esetben szükség van a forgalmi engedélyhez, hiszen ez az előfeltétele. Erre pedig nem csak személygépjárműveknél van szükség, hanem minden olyan járműnél, amely rendszámmal rendelkezik és a magyar forgalomban közlekedik.
A pandémia következtében 2020.03.11 illetve 2022.05.31 dátum között lejárt okmányok érvényessége automatikusan meg lett hosszabbítva egészen 2022.06.30-ig.

Magányszemélyek esetében a műszaki vizsga során szükség lesz a gépjármű tulajdonos érvényes személyigazolványára, és lakcímkártyájára, a gépjármű forgalmi engedélyére, illetve javasolt (de nem kötelező) magunkkal vinni az érvényes, kötelező gépjármű-felelősségbiztosításunkat is.
Ha más nevében járunk el, akkor a műszaki vizsgáztatáshoz mindenképpen szükségünk lesz egy formanyomtatványra, egy szabályosan kiállított meghatalmazásra is.

Ha a műszaki vizsga során, az autónkkal kapcsolatban bármilyen problémát vagy meghibásodást észlelnek a szakemberek, akkor a Kaptár szerviznél lehetőségünk nyílik a problémák elhárítására, és az azonnali javításra is.

Miért fontos, hogy meglegyen az autónk érvényes műszaki vizsgája?

Remélhetőleg mindenki, aki rendszeresen ül a volán mögött, úgy indul útnak, hogy mindent elkövet vezetés közben annak érdekében, hogy saját maga, és embertársai életét megóvja, és a lehető legnagyobb biztonságban közlekedjen az utakon.
Ehhez elengedhetetlen, hogy a gépjármű, mellyel utazunk, megfelelő állapotban legyen, hiszen egy kisebb hiba is komoly problémákat tud előidézni idővel.
Autónk műszaki állapotának ellenőrzését pedig rá kell bíznunk a szakemberekre, akik megfelelő tudással, rutinnal, és tapasztalattal, rövid időn belül átvizsgálják az autónk alkatrészeinek állapotát.
Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy egy közúti ellenőrzés során a rendőr azonnal bevonhatja a forgalmi engedélyünket abban az esetben, ha az autónak lejárt a műszaki vizsgája. Emellett azt is fontos tudni, hogy ha adás-vételre kerülne a sor, akkor is szükségünk lesz az érvényes műszaki vizsgára a gépjármű átírása során.

 

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Scott Adkins: Vitathatatlan 4 – videó

Teljes film magyarul: Vitathatatlan 4 Kellemes szórakozást a filmhez! Még több film itt! Our media displays content free of charge! Thank you...

Figyelmen kívül hagyta a piros lámpát, telibe kapta a villamos az Opelt – videók

A Budapesti Autósok YouTube-csatornájára került fel az a videó, ami Nagy Lajos király útján, az Egressy út első...

Elképesztő videó: kocsi után kötötték az elakadt dorogi buszt, csúnya vége lett

Érdekes módját választottak a hóban rekedt busz kimentésének Dorogon, nem is jött össze a mutatvány. Az éjszaka folyamán lehullott...

Brutális kegyetlenséggel végezte ki, majd az ágyneműtartóba rejtette felesége holttestét a jászsági gyilkos.. – nevetséges ítéletet kapott, jogos fellebbviteli főügyészség súlyosítási indítványa..

A fellebbviteli főügyészség súlyosítást indítványoz a feleségét 130 késszúrással meggyilkoló férfivel szemben. A Szolnoki Törvényszék elsőfokú ítélete szerint a...