-1.1 C
Budapest
2023. február. 8. szerda

Munkamegosztás a családban: az a jó, ha mindkét fél jól érzi magát

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: Kossuth Rádió/Napközben

Először készült kutatás Magyarországon arról, hogy hogyan oszlik meg a kisgyermekek ellátása körüli munka az anyák és az apák között.

Baktay Zelka és Baktai Miklós házaspár-pszichológus és családterapeuta a Kossuth Rádió Napközben című műsorában beszéltek a kérdésről. Baktay Zelka azt mondta, van olyan munka, ami örömteli a férfiaknak – leginkább az, amiket amúgy a gyerekek is férfimunkának tartanak. Ám véleménye szerint manapság a férfimunka máshogy oszlik meg, főleg a városi életben. Fontos, hogy megmaradjanak a minták afelől, mi az apukák dolga – a villanykörték kicserélése például -, és mi az anyukásabb folyamat, például a sütés. Ez nem jelenti azt, hogy ne szállhatnánk be a másik feladatának ellátásába – hangoztatta a szakember.

hirmagazin_2015-09-29_161533(MTI-fotó: Kallos Bea)

Baktay Mikós szerint az a kérdés, hogy a családfő hogyan gondolkodik. Ha ő a családfő, akkor az a dolga, hogy a feladatok el legyenek látva, a másik dolga pedig az, hogy mindenki jól érezze magát. A választóvonal ott van, hogy valamiben örömünket leljük-e vagy sem. Ez egy keretet ad a családnak – mutatott rá pszichológus.

Ha munkaként értelmezzük a feladatot, akkor a férfi könnyebben bújik ki alóla, ha ellenben találunk egy olyan kontextust, amelyben együttműködésként valósul meg, akkor aligha hatnak ezek a nemiszerep-klisék – vázolta Baktay Zelka.

A tanulmány szerint a jogi, gazdasági, környezet- és foglalkoztatáspolitika is beleszól abba, hogy otthon mit csinálunk: egy átlagos, fizetett munkát is végző magyar nőnek hétköznap 8-9 óra munka és 2 óra utazás után 6 óra jut a háztartási munkára és a családra.

Baktay Zelka szerint, ha sikerült ügyesen gépesíteni, akkor ez az idő bőven elég, de ha mindent maximalista módjára akarunk elvégezni, akkor lehetetlenség teljesíteni minden feladatot. „Nem kell megbeszélni azt, hogy te csinálod vagy én csinálom, hanem ott vagyunk a konyhában, nekiállunk és megcsináljuk” – mondta. Úgy látja, ha örülünk a saját otthonunknak, akkor ahelyett, hogy a kérdés harctéri helyzet lenne, inkább örömünket leljük benne.

Nem jó, ha valaki beleszorul egy szerepbe, és magányosan tevékenykedik, és ha az otthon csatatérré válik, akkor ez inkább tünet, mint szervezési kérdés, ütközik ki általa, hogy az együttműködésnek valamilyen hiányai vannak a párkapcsolatban – vázolta Baktay Zelka.

Nagy Zsóka mediátor szerint, amikor összecsiszolódik egy pár, kiviláglik, hogy ki mit hozott a családi mintákból. Ha a szimbiózis nem működik, akkor kialakulhat, hogy a nő dolga a házimunka, a férfi csak segít (úgymond szívességből), a nő pedig “eladósodik”, mivel a szívesség viszonzásra vár; vagy az alakul ki, hogy meghatározzák az egyének feladatát; a harmadik út pedig az, hogy azt határozzák meg, hogy mi a kettőjük dolga együtt.

Már nincs régi családmodell alapján működő család, mivel a nők is dolgoznak, sokszor felelősségteljesebb poszton, mint a férfiak. Fontos tehát a párkapcsolat elején, hogy ketten legyenek a szimbiózisban, és még a gyerekvállalás előtt kialakítsák saját módszereiket, hogy legyen mire építkezni, ami a mostani életkornak és elvárásoknak megfelelő. És bizony kell egy családfő, aki az erőt képviseli, aki mindig tudja, mit kell tenni – domborította ki a mediátor.

Az a jó, amiben jól érzi magát mind a két fél – összegezte Nagy Zsóka.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Mindkét lábát amputálni kellett az olimpiai bajnoknak

Mindkét lábát amputálni kellett a korábbi orosz műkorcsolyázó Roman Kosztomarovnak, aki 2006-ban jégtáncban téli olimpiai aranyérmet szerzett. A többszörös...

Nagyon rossz irány: az ukránok orosz területek célbavételét emlegetik, az oroszok ultimátumot adtak az USA-nak

A Mandiner is megírta: az oroszok ultimátumot adtak az USA-nak. „Az orosz félnek nem áll szándékában eltűrni az amerikai nagykövetség...

Az EP-jelentéstevője szerint Magyarország veszélyt jelent az EU-ra a nagy orosz befolyás miatt

Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti politikus szerint Magyarország veszélyt jelent az EU-ra a nagy orosz befolyás miatt. Szerinte a magyar...

Megtalálták az elveszett várost az óceán mélyén – videó

A Közép-atlanti gerinctől nyugatra, az óceán mélyén tornyok csipkézett tája emelkedik ki a homályból. Krémszínű falaik és oszlopaik kísérteties...