22.2 C
Budapest
2022. május. 26. csütörtök

Munkaerőhiány? Hamarosan egy ember sem kell egy komplett gyár működtetéséhez!

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Képzelj el egy gyárat, ahol robotok szerelnek össze más robotokat, azonnal reagálnak rá, ha valamelyik gép elromlik, önvezető autók végzik a kiszállítást, miután egy gép becsomagolta a személyre szabott, modulokból összeállított terméket és intelligens szenzorokkal mérni tudja a gyár, hogy mennyi fogy a termékükből és ez alapján lehet átállítani a gyártott termékek mennyiségét.

Nagyjából így néz majd ki a jövő “okosgyára.”

Gyakorlatilag semmi emberi beavatkozás nem szükséges, de például egy tableten igény szerint figyelhetjük a folyamatokat. Bár jelenleg Dél-Korea a leginkább robotizált ország, úgy tűnik, Kína csúcssebességgel előz hamarosan, a leggyorsabban növekvő Ipar 4.0-hoz kapcsolódó szektor pedig az automatizmusokat működtető szoftverek piaca lehet. A Citi GPS legfrissebb tanulmányából szemezgettünk.

Tombol a negyedik ipari forradalom; az Ipar 4.0-s megoldásokban élenjáró országok, vállalatok már szinte teljesen automatizált gyárakat kezdtek el működtetni. Ma még az ilyen “okosgyárak” nagy része még nem teljesen önműködő, a Citi elemzői szerint olyan átalakulás jön majd, ami gyökeresen megváltozatja az ipart:

  • Komplett gyárak automatizálódnak majd, működnek lényegében nulla emberi beavatkozással.
  • Megjelennek a gyártásban az autonóm robotok is, amelyek az emberek munkáját segíthetik majd egyéb folyamatok lebonyolításában.
  • A robotok gyártanak majd újabb robotokat.
  • Egyes termékek tesztelése áthelyeződhet a virtuális térbe, mellyel a folyamat olcsóbb, biztonságosabb lehet.
  • A moduláris rendszerek és öntanuló algoritmusok miatt az újabb robotok és szoftverek fejlesztése felgyorsulhat.
  • Többek közt az olyan technológiáknak köszönhetően, mint az 5G, az adatok megosztása gyorsabb és hatékonyabb lehet.
  • A kiterjesztett valóság megjelenése növelheti a dolgozók produktivitását, helyzetérzékelését.

Mindez persze sajátos kockázatokat is magában hordoz, hiszen ha egy önműködő gyárban valamilyen hiba lép fel (netán külső beavatkozás miatt), az emberi felügyelet hiánya miatt előfordulhat, hogy azt jóval később észleli a személyzet, mint ideális esetben tenné.

Az Ipar 4.0 megoldások terjedésének köszönhetően egyébként a termékek gyorsabban, olcsóbban készülhetnek el, emellett sosem látott személyre szabottság jelenik majd meg a piacon.

Míg az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó technológiák tömeges adaptációja várat magára egyes szektorokban, már most is akadnak olyan országok és iparágak, melyek a fejlődés éllovasainak számítanak. Az ipari robotok alkalmazása jó indikátora a technológiai vívmányok gyakorlati implementációjának, hiszen ez az egyik leggyorsabban fejlődő ág most: ebben a tekintetben az autóipar és az elektronika jár élen, ezek a szektorok együttesen a robotgyártás felvevőpiacának 63%-át teszik ki.

Munkaerőhiány? Hamarosan egy ember sem kell egy komplett gyár működtetéséhez

Ország szerinti felosztásban Kína jár az élen, Dél-Korea és Japán a második legnagyobb felvevőpiacai a robotgyártásnak, szorosan hozzájuk simul 9%-os piaci részesedéssel az Egyesült Államok is, Németország pedig az ötödik.

Munkaerőhiány? Hamarosan egy ember sem kell egy komplett gyár működtetéséhez

Az elemzők szerint a jövőben Kína részesedése még nőni is fog: míg a legfrissebb elérhető, tavalyelőtti adatok szerint az ázsiai ország 138 ezer többcélú ipari robotot importált, jövőre ez az érték már közel a duplájára nőhet. Az expanzió a többi országban közel sem ilyen markáns: az iparfejlesztésre erősen koncentráló Dél-Korea importnövekedését például alig 5 ezer (11%) robotra taksálják.

Munkaerőhiány? Hamarosan egy ember sem kell egy komplett gyár működtetéséhez

A növekedés dinamikája azért is érdekes, mert a lakosság arányában Dél-Korea messze a legjobban robotizált ország jelenleg, ezt pedig szorosan Szingapúr követi, Kína alig van a világátlag fölött.

Munkaerőhiány? Hamarosan egy ember sem kell egy komplett gyár működtetéséhez

Bár jelenleg a robotika az egyik leggyorsabban növekvő Ipar 4.0-s szektor (14%-os becsült összesített éves növekedési rátával a következő 5 évben), a Citi elemzői szerint az automatizált gyártás teszi ki a legnagyobb piacot (ide értve a részben automatizált gyárakat automata gépsorokkal és a teljesen automata üzemeket is), e piac méretét ugyanis körülbelül 80 milliárd dollárra saccolják.

Munkaerőhiány? Hamarosan egy ember sem kell egy komplett gyár működtetéséhez

Az ellátási láncokban (vagyis a gyártósoroktól a polcokig) a felhőtechnológiák a legszélesebb körben használt innovációk, a szereplők 55%-a már használ valamilyen felhőszoftvert, míg az adaptációs ráta 90% fölé fog menni a következő 5 évben. Hasonlóan széles körben használtak lesznek majd a készletoptimalizációs szoftverek és a fogyasztási szokásokat megjósolni hivatott prediktív analitika is – az utóbbi területen lesz a legnagyobb növekedés.

Munkaerőhiány? Hamarosan egy ember sem kell egy komplett gyár működtetéséhez

portfolio

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Uniós bűncselekménnyé nyilvánítaná az Európai Bizottság a szankciók megsértését

Két javaslattal állt elő az Európai Bizottság, amelyek Ursula von der Leyen elnök szerint segíthetnek még nagyobb nyomást helyezni...

Pórul járt utasok: Rómában rekedt kedden éjjel a Wizz Air 180 utasa, sokan az éjszakát is a repülőtéren töltötték – Itt a légitársaság válasza

Róma – A római repülőtérenhagyta mintegy 180 utasát a Wizz Air légitársaság. A gépnek kedden 22.20-kor kellett volna...

Brit külügyminiszter: Az orosz agressziót nem lehet megbékíteni, erővel kell rá válaszolni! – Liz Truss-t a NATO-határozat sem érdekli, Anglia nehézfegyvereket fog szállítani Ukrajnának!.....

„Most már nem vehetjük le a lábunkat a gázpedálról” – írta sajtóközleményében Liz Truss. „Az orosz agressziót nem lehet megbékíteni....

Márki-Zay átvert mindenkit, lenyúlhatta a milliós kampánypénzeket

Kész Zoltán azt írja, ha az elszámolás nem történik meg még ebben a hónapban, akkor lemond a Mindenki...