30.2 C
Budapest
2022. augusztus. 10. szerda

Munkabér, bónusz euróban: kinek adható, és kinek nem?

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Magyarországi munkavégzés esetén a munkabért forintban kell megállapítani és kifizetni, de vannak-e kivételek?

Számos kérdés merül még fel ennek kapcsán, például, hogy adható-e euróban a bónusz, mi történik, ha mégis abban állapodnak meg a felek, hogy a munkavállaló külföldi pénznemben kapja meg munkája gyümölcsét, áthárítható-e az utalás költsége a munkavállalóra?

Egyre gyakrabban hallani arról, hogy a munkáltató euróban szeretné kifizetni a munkabért, különösen a külföldi tulajdonú anyacégek szorgalmazzák a saját országuk szerinti pénznemben történő kifizetést a hazai leányvállalatok felé. Erre azonban – a munka törvénykönyvében (Mt.) meghatározott kivételektől eltekintve – nincs lehetőség, a munkabért forintban kell megállapítani és kifizetni. Ugyanakkor annak nincs kizáró oka, hogy a munkavállaló béremelésének mértékét az adott valuta forintegyenértékének változásától tegyék függővé a felek. Munkabér alatt alapbért, bérpótlékot és az egyéb bérelemeket is értjük. Ebből következően munkaviszony keretében a bónusz, jutalék sem fizethető ki idegen pénznemben.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Ha a munkaszerződésben mégis külföldi pénznem szerepelne, az érvénytelen megállapodást eredményez a szerződés ezen része tekintetében, és helyette automatikusan az a szabály lép életbe, miszerint a munkabért forintban kell megállapítani és kifizetni. Ennek során a külföldi pénznemet a munkaszerződés megkötésekor érvényes MNB-árfolyam alapján forintösszegre kell átszámítani és az így megállapított összeg minősül a törvénynek megfelelő, forintban megállapított munkabérnek.

Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Tovább szaporodnak a fizetős parkolózónák a fővárosban

A Hős utcától a Rózsadombon túl, új területeken vezet be fizetős parkolást négy budapesti kerület. Teljesen átalakítja a parkolási...

Elindultak a Széchenyi Hitelkártya programok!

Elindultak a Széchenyi Hitelkártya programok! Elindult a megújult Széchenyi Kártya MAX program, a konkrét hitelkérelmek benyújtására megnyílt a lehetőség...

Fellélegezhetnek a katások, új rendelettel segít a kormány

Az egyszerűsített közteherviselés hozzájárulás (ekho) mértéke 13 százalékponttal csökken. Az egyszerűsített közteherviselés hozzájárulás (ekho) mértéke 13 százalékponttal csökken, szeptembertől...

Biciklivel is érkezhetnek a betegekhez a magyar mentősök – szólj hozzá, mondd el a véleményedet te is!

Kerékpárral közlekedő mentősök teljesíthetnek szolgálatot a fővárosban, tudta meg a Népszava. A legfontosabb - és legérdekesebb hírek itt! Kattints...
facebook