17.3 C
Budapest
2023. május. 29. hétfő

Működő atombombát tervezett az amerikai egyetemista, az FBI és a CIA kobozta el a dolgozatát

Dátum:

Megosztás:

Az 1976-ban mindösszesen 21 éves John Aristotle Phillips be akarta bizonyítani, hogy a terroristák könnyűszerrel készíthetnének atombombát.

Viszonylag ritkán fordul elő, hogy egy egyetemi dolgozatra akár csak a helyi rendőrség felkapja a fejét, az amerikai Princeton Egyetem egykori diákjának, John Aristotle Phillipsnek azonban nem egyszerűen a hatóság érdeklődését sikerült felkeltenie, hanem az FBI és a CIA is „meglátogatta”.

Az IFLScience által felidézett történet szerint 1976-ban az akkor 21 éves Phillips, aki az egyetem fizika tanszékén tanult elhatározta, hogy megmutatja, a terroristák milyen könnyen lennének képesek atombombát építeni. A projektet rajta kívül senki sem vette komolyan.

© YouTube / AFP

Phillips viszont kutatásba kezdett: a nyilvánosan elérhető kormányzati anyagokból, valamint az egyetem könyvtárában fellelhető dokumentumok alapján elkezdte kidolgozni a bomba részleteit. Végeredményként egy olyan tervet sikerült összeraknia, ami alapján egy Manhattan negyedét elpusztítani képes atombombát lehetett volna összerakni. Ezt az egykori atomtudós, Frank Chilton is megerősítette.

Az egyetemista hónapokon át dolgozott a strandlabda méretű eszközön. Korábban mások is dolgoztak már ilyesmin, ám a munkák ott akadtak el, hogy nem tudták, milyen robbanóanyagot kellene használni a maghasadás beindításához. Phillips viszont nemes egyszerűséggel felhívta a DuPont nevű céget – amely az első atomreaktorokat is segített megépíteni –, és megkérdezte, ők mit használtak. Végül azonban azt állította, hogy a folyamat beindítására más robbanóanyagok, például a TNT is kiválóan alkalmas.

A bombáról egy makettet is készített. Ha valóban megépült volna, harmad olyan erős lett volna, mint a Hiroshimára dobott szerkezet.

Annak ellenére, hogy egy tényleges bomba megépítéséhez például plutóniumot is be kellene szerezni – ami gyakorlatilag lehetetlen –, Phillips dolgozatára a CIA és az FBI is felkapta a fejét. Néhány héttel azután, hogy leadta azt, és megkapta rá a kiváló értékelést, visszatért, hogy újra megnézze a munkáját, addigra azonban ezt már nem tehette meg: a hatóság lefoglalta azt, mert kiderült, hogy a DuPonttól titkos információkat kapott.

Phillips később aktivistaként vett részt az atomfegyverek elleni tiltakozásokban.

Forrás, fotó: HVG / Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Magyar animációs filmé a rövidfilmes Arany Pálma

Buda Flóra Anna francia-magyar koprodukcióban készült 27 című animációs filmje nyerte el szombat este a legjobb rövidfilmnek járó...

A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények

A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és...

Kiesés! A Honvéd kikapott a Puskás Akadémiától, búcsúzik az élvonaltól

A labdarúgó NB I 33., utolsó fordulójában a Budapest Honvéd izgalmas hajrá után 2–1-re kikapott a Puskás Akadémiától,...