23.3 C
Budapest
2023. június. 1. csütörtök

MTI, Politico, Reuters: Összeomolhat az olasz kormány..

Dátum:

Megosztás:

Mario Draghi olasz miniszterelnök kormánykoalícióját az összeomlás veszélye fenyegeti, mert a jobboldali Öt Csillag Mozgalom várhatóan kilép a kormányból.

Az Öt Csillag Mozgalom szerdán bejelentette, hogy nem fogja megszavazni a kormány 9 pontos csomagját, ami többek között az energiadrágulással érintett családokat és vállalkozásokat segítő intézkedéseket is tartalmaz. A kormány bizalmi szavazásra bocsátotta a csomagot.

„Mario Draghi ígéretei nem elegendőek, az ország a szakadék szélén áll, határozott váltásra van szükség” – nyilatkozta Giuseppe Conte. Ha az M5S nem teszi le voksát a kabinet mellett, a 2021. február 13-án megalakult nemzeti egységkormány nehezen tudja folytatni a munkáját. A parlamenti többség ugyan nem szűnik meg, de Mario Draghi korábbi kijelentései szerint a kormány az M5S nélkül „nem létezik”.

Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője úgy vélte, hogy a kormánytöbbségnek vége. A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Giorgia Meloni mihamarabbi választásokat sürgetett.

„Háború, pandémia, infláció, növekvő szegénység, drága rezsi, drága nyersanyag, energiaválság, élelmiszerkrízis, és a magukat kiválóknak tartók kormánya képtelen cselekedni, hatalmi harcokkal tölti az idejét az egyik vagy a másik párt után futva. Elég volt, irgalom. Mindegyik menjen haza, azonnal választásokat!” – posztolta Giorgia Meloni a Facebookon.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Az Öt Csillag Mozgalom a júniusi részleges helyhatósági választásokon felmutatott gyenge eredmény után adott hangot elégedetlenségének. Június 21-én a párt vezető politikusa, Luigi Di Maio külügyminiszter kilépett a pártból, 62 szenátor és képviselő követte. Önálló frakciót alakítottak Együtt a jövőért néven, aminek következtében az M5S már nem volt a legnagyobb parlamenti erő. Július 7-én Giuseppe Conte többpontos ultimátumot intézett Mario Draghihoz, a többi között az Ukrajnába induló fegyverszállítmányok, valamint az európai minimálbér leállítását követelve. Utóbbiak teljesítéséhez kötötte a kormányzás folytatását.

Az M5S esetleges kormánybuktatása esetén Mario Draghi – korábbi bejelentései szerint – kész benyújtani lemondását Sergio Mattarella államfőnek. Draghi többször leszögezte, hogy nem akar újabb miniszterelnöki megbízatást vállalni. A 2018-ban megválasztott római parlament mandátuma jövő tavasszal jár le. Draghi nem először áll bizalmi szavazás előtt, tavaly februárban kért, és kapott utoljára bizalmat.

Ha Draghi távozik, Európa is elveszíti egyik legtapasztaltabb vezetőjét egy kritikus időszakban, amikor kulcsfontosságú döntések várhatók az ukrajnai háború és annak gazdasági következményei miatt, írta a Politico.

(MTI, Politico, Reuters)

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Bruce Willis, Kevin Dillon – Táv-felügyelő (Wire Room) – Bruce Willis egyik utolsó filmje – videó

Bruce Willis egyik utolsó filmje, amelyben ismét egy hőst alakít, .. fordulatos, izgalmas esti szórakozás! Teljes film magyarul: Táv-felügyelő (Wire...

Rendkívüli hír! .. Megszavazta az Európai Parlament: Magyarország alkalmatlan az uniós elnökségre

Az állásfoglalást 442 EP-képviselő támogatta, és csak 144 szavazott ellene. Az Európai Parlament csütörtökön megszavazta azt az állásfoglalást, mely...

Az Európai Bizottság és a kínai vezetés is aggódik a mesterséges intelligencia veszélyei miatt

Az EB korlátozásokat vezetett be az MI-eszközök használatára, Kína pedig még szigorúbban tervezi ellenőrizni az internetes adatforgalmat. A ChatGPT...

Megosztó TRIANON

Trianon miért fontos a magyarok egy részének, és a másik részének miért nem? - erre a kérdésre keressük a...