7.1 C
Budapest
2022. december. 5. hétfő

MRI vizsgálat – mit NE csinálj előtte?

Dátum:

Megosztás:

Egy MRI vizsgálat nem olyan félelmetes, mint ahogyan azt elsőre gondolná az ember. Habár egy komplex és igazán modern diagnosztikai módszerről van szó, ennek ellenére teljesen fájdalommentes.

Van itt azonban néhány dolog, amit mindenképpen figyelembe kell venni: mégpedig az, hogy hogyan készülj fel rá.

A megfelelő előkészületekkel elkerülhetőek a kellemetlenségek és a félelemérzet is csökkenthető. Nézzük is meg, hogy mit ne csinálj egy MRI vizsgálat előtt!

Mi az az MRI vizsgálat?

A mágneses rezonancia vizsgálat egy olyan képalkotó diagnosztikai eljárás, ahol az orvosok olyan részeket is jól láthatnak, amit egy CT vagy egy röntgen esetén nem feltétlenül. Az MRI-vel a csontok és a porcok mellett, a lágyabb részekről is olyan felvétel készíthető, amin remekül kivehető a probléma forrása. Jellemzően veleszületett rendellenességek, szerzett betegségek vagy sérülések, valamint fájdalmas panaszok esetén szokták igénybe venni a páciensek az MRI vizsgálatot. A lágyabb részek esetében az ideg- és érrendszerről tiszta képet kaphatunk, emellett az anyagcsere problémák is vizsgálhatóak.

Az MRI gépek lehetnek nyitott és zárt rendszerűek, melyek egy számítógépre közvetítik a látottakat. A nyitott rendszerű megoldásnál a mágneses tér gyengébb, tehát maga a kép sem lesz annyira éles. A nyitott MRI előnyei közé tartozik, hogy a klausztrofóbiások is könnyebben vizsgálhatóvá válnak, és akár implantátumok megléte esetén is elvégezhető a diagnosztika – a megfelelő előkészítés és orvosi tervezés után. A zárt rendszerű berendezésnél viszont a mágneses tér sokkal erősebb, ezért a képanyag is jobb minőségű eredményhez vezet. Ennek hátránya pedig az, hogy implantátumok esetén egyáltalán nem végezhető el a diagnosztika, és a klausztrofóbiásoknak sem a legszerencsésebb választás.

Az MRI vizsgálat teljesen fájdalommentes, ráadásul közben nem ér káros sugárzás sem, fontos lehet azonban betartani néhány szabályt, amit az alábbiakban részletezünk.

Hogyan készülj rá? 

Jó hír lehet, hogy különösebben nem kell készülni egy natív MRI vizsgálat elvégzésére – feltéve, ha a kezelőorvos másképp nem rendelkezik. Kontrasztanyagos vizsgálat során viszont kötelező elvégeztetni egy vesefunkciós laborvizsgálatot, és az MRI beutalóra is szükség lesz. Pánikra azonban semmi ok, az MRI teljesen fájdalommentes és gyors eljárás. Amennyiben ideges típus vagy, abban az esetben érdemes a vizsgálat előtt egy mély lélegzetet venni és arra gondolni, hogy maximum annyit fogsz érezni belőle, mintha egy röntgenre mennél – kivéve, hogy itt nem ér semmilyen radioaktív sugárzás.

Mondd el a szakorvosnak, ha klausztrofóbiában szenvedsz!

Nem érdemes hazudni, hiszen a képalkotó eljárás során kétféle berendezés létezik: a nyitott és a zárt MRI. Jellemzően a klausztrofóbiások nem bírják a zárt gépet, így szorongást okozhat számukra a vizsgálat. Amennyiben az orvos úgy ítéli meg, felírhat neked szorongáscsökkentőt is.

Hagyd otthon az ékszereidet!

Az MRI vizsgálat során nincs szükség az ékszerekre és kötelező ezeket kivenni a diagnosztika időtartamára. Amennyiben pótolhatatlan vagy drága ékszerekről van szó, úgy érdemes őket inkább otthon hagyni, hogy egy váratlan esemény során se történjen velük semmi baj.

Legyél őszinte az orvosaiddal!

Ahhoz, hogy a vizsgálat a lehető legjobb eredményt mutassa, és a sérülések is elkerülhetőek legyenek; érdemes mindent őszintén elmondani a kezelőorvosnak. Problémák vannak a veséddel? Valahol piercing vagy implantátum van a testedben? Cukorbetegség esetén inzulinpumpa segíti a mindennapokat? Mondj el mindent!

Mit ne tegyél előtte?

Cikkünkben már összeszedtük azokat a teendőket, amiket mindenképpen meg kell tenned egy MRI vizsgálat előtt. De mi az, amit ne tegyél?

Ne szúrass, ne lövess piercinget vizsgálat előtt!

Az MRI egy mágneses rezonancia elvén működő berendezés, ami önmagában nem okoz problémát az emberi testben. Amennyiben piercinget hordasz, úgy javasolt ezeket kivenni a vizsgálat időtartamára, hiszen a mágneses térrel kölcsönhatásba lépve sérüléseket okozhatnak. Új piercingek esetén már az MRI vizsgálat során is felgyorsul a seb gyógyulása, így ha nem szeretnéd elveszíteni az új piercinget, akkor lehetőleg ne csináltass testékszert egy héttel a vizsgálati időpont előtt.

Ne ignoráld az orvos utasításait!

Minden MRI vizsgálat előtti orvosi utasításnak oka van, ezért ajánlott ezeket betartani. Az orvos javasolhat diétákat és kerülendő ételeket, emellett több mozgást, egy új fajta gyógyszer szedését, korábbi gyógyszerek elhagyását, vagy akár bizonyos szokások megváltoztatását is. Ezeknek az oka pedig egyszerű: ezeknek köszönhetően minél pontosabb lesz a diagnosztikai eredmény.

Ne változtass a megszokott napi rutinodon (csak orvosi utasításra)!

Jellemzően úgy érdemes MRI vizsgálatra készülni, hogy nem változtatsz meg semmit a mindennapjaidon. Bizonyos esetekben az orvos kérheti, hogy hagyd el némely szokásodat, vagy vegyél fel néhányat a diagnosztika sikeressége érdekében.

A cikkben megismerkedhettünk az MRI vizsgálattal, illetve a nyitott és a zárt MRI előnyeivel és hátrányaival. Kiderült, hogy most már neked sem kell félned ettől a diagnosztikai eljárástól, hiszen teljesen fájdalommentes és mellékhatások nélkül történik a vizsgálat. Orvosi konzultációra lenne szükséged? Keress fel egy olyan magánrendelőt, ahol kedves és szakképzett orvosok várnak az MRI vizsgálat elvégzésére!

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Újabb tragédia: gázolt a vonat Érden

Halálra gázolt egy személyvonat egy embert Érden hétfőn délután – tájékoztatta a Mávinform az MTI-t. Elgázolt egy embert egy személyvonat...

Orbán Viktor Miniszterelnökünk tegnap így köszöntötte fel a magyarokat: Áldott adventet kívánok! ..

Áldott adventet kívánok! - írta Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos Facebook-oldalán.  

2022-es katari FIFA-vikágbajnokság – események, összefoglaló

Itt tudod áttekinteni, mi történt ediig, és mi következik ezután! Google Hirmagazin.eu

Vészjósló az oroszok válasza az EU-s olajársapkára

Oroszország csak olyan országoknak fog kőolajat eladni, amelyek piaci körülmények között működnek együtt vele. Oroszország csak olyan országoknak fog...