12.7 C
Budapest
2023. október. 3. kedd

Moszkva nem sok jót ígér a külföldről Ukrajnába érkező zsoldosoknak: A genfi egyezmény kimondja: a fegyveres konfliktusokban pénzért részt vállalókra nem terjed ki a hadifoglyokra vonatkozó jog, és részvételükért akár büntetőjogi felelősségre is vonhatók…

Dátum:

Megosztás:

Néhány napja Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felhívást intézett az idegenlégiósokhoz, hogy „csatlakozzanak Ukrajna, Európa és a világ védelméhez”, és harcoljanak az ukránok oldalán az orosz agresszióval szemben..

Legfrissebb hírek a háborúról..

Moszkva azonban óva intett: „hétszer is gondolja meg”, aki Ukrajnába akar utazni, mert ha fogságba esnek, nem sok jóra számíthatnak.

Az orosz figyelmeztetésnek van alapja, mégpedig a zsoldosság modernkori értelmezésének nemzetközi jogi keretet adó genfi egyezmény, amely kimondja: a fegyveres konfliktusokban pénzért részt vállalókra nem terjed ki a hadifoglyokra vonatkozó jog, illetve hogy részvételükért akár büntetőjogi felelősségre is vonhatók.

Legfrissebb hírek a háborúról..

„A Nyugat által Ukrajnába küldött, a kijevi nacionalista rezsimért harcoló zsoldosok közül senki sem tekinthető a nemzetközi humanitárius jog értelmében harcosnak, így nem élvezhet hadifogolystátust sem”

– közölte Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője még csütörtökön, reagálva arra, hogy nyugati országokból harcosok tucatjai indultak útnak Ukrajnába, hogy segítsék a helyieket az orosz agresszió elleni harcban.

A magyar médián is végigsöpört a minap a Daily Mail nevű brit lap riportja, amelyből kiderült: a brit hadsereg önkéntes katonái – Volodimir Zelenszkij ukrán elnök néhány nappal ezelőtti felhívásának eleget téve – készek Ukrajnába utazni, hogy felvegyék a harcot az oroszok ellen. A brit lap megszólaltatott egy magyart is: Horváth Ákos  elmondta, hogy bár fél attól, hogy elmondja a szüleinek, de mindenképpen Ukrajnába akar utazni harcolni az oroszok ellen.

Legfrissebb hírek a háborúról..

Magyar vagyok. Ukrajna a szomszédom. Nem bírom elviselni, ami ott történik.

– fogalmazott a magyar férfi.

Boris Johnson brit miniszterelnök ugyanakkor az effajta kezdeményezésekre reagálva óva intett mindenkit attól, hogy önkéntesként harcolni menjen Ukrajnába, ezzel ugyanis megsértik a brit törvényeket. Amikor tehát visszatérnek az Egyesült Királyságba, terrorizmus miatt akár vádat is emelhetnek ellenük – éppúgy, mint azok ellen, akik korábban a szigetországból a Közel-Keletre utaztak, hogy az Iszlám Állam oldalán harcoljanak.

Igor Konasenkov vezérőrnagynak a TASZSZ orosz hírügynökség által idézett közleménye arról is beszámolt, hogy az orosz védelmi tárcához bekérették Horvátország katonai attaséját, akivel közölték: Moszkvának tudomása van róla, hogy az elmúlt héten mintegy kétszáz horvát zsoldos csatlakozott egy ukrán nacionalista zászlóaljhoz Ukrajna délkeleti részén. Konasenkov úgy fogalmazott:

a legjobb, ami a zsoldosokra várhat elfogásuk esetén, az a büntetőjogi felelősségre vonás lehet, ezért „hétszer is gondolja meg”, aki Ukrajnába akar utazni, hogy ott az oroszok ellen harcoljon.

A tábornok szerint egyébként az amerikai Academi, Cubic és Dean Corporation zsoldosszervezet tagjai körében folyik toborzás, emellett pedig arra is rámutatott, hogy Nagy-Britannia, Dánia, Lettország, Lengyelország és Horvátország engedélyezte állampolgárainak, hogy rész vegyenek az ukrajnai harcokban.

A tábornok által említett szervezetek hivatalos megnevezése katonai szolgáltató cég (private military contractor – PMC), amelyek szolgáltatásai már több mint egy évtizede elérhetők, és egyre több ország alkalmazza is őket, hogy ezzel „tehermentesítsék” a reguláris hadseregeket.

Legfrissebb hírek a háborúról..

Egy tanulmány szerint például az Egyesült Államok az iraki háború során legalább 180 ezer zsoldost szerződtetett 600 különböző PMC-től, de Bosznia-Hercegovinában, Koszovóban és Afganisztánban is több száz zsoldos fordulhatott meg az elmúlt évtizedben.

A zsoldosság modern kori értelmezésében egyébként az 1949. augusztus 12-én kötött genfi egyezmény, illetve annak az 1977-es kiegészítése, a nemzetközi fegyveres összeütközések áldozatainak védelméről szóló jegyzőkönyv tekinthető irányadónak, amely külön cikkelyben foglalkozik a zsoldosokkal.

Eszerint zsoldos az, aki

  • pénzért vesz részt egy fegyveres konfliktusban, de nem tartozik a megbízó ország fegyveres erőihez;
  • részt vesz fegyveres összecsapásban;
  • többet keres, mint az állam saját katonái;
  • nem állampolgára a konfliktusban részt vevő országoknak;
  • egy fegyveres konfliktus során nem tartja be az ország vonatkozó törvényeit.

A cikkely talán legfontosabb része, hogy a zsoldosokra nem terjed ki a hadifoglyokra vonatkozó jog, illetve hogy részvételükért akár büntetőjogi felelősségre is vonhatók.

Az egyezmény alapján tehát olyan személy tekinthető zsoldosnak, aki kifejezetten fegyveres összetűzés céljából, pénzbeli juttatás fejében – amely meghaladja az érintett fél fegyveres erőinél szolgáló, hasonló rangú és hasonló feladattal megbízott harcosoknak ígért vagy fizetett összeget – áll egy olyan csoport szolgálatába, amelyhez a megkötött szerződésen kívül más kapcsolat nem fűzi.

Legfrissebb hírek a háborúról..

Van azonban ezen kívül egy másik nemzetközi szabályozás is a zsoldosokra vonatkozóan: az Afrikai Unió által 1977-ben készített, majd 1985-ben hatályba lépett Egyezmény a zsoldosok felszámolásáért Afrikában nevet viselő dokumentum kimondja, hogy amennyiben egy zsoldos fogságba esik, miközben egy adott térségben teljesít – nem állami szereplőként – szolgálatot, akkor nem vonatkozik rá a genfi egyezmény jegyzőkönyvének a háborús foglyokra vonatkozó része.

Oroszországnak szintén nagy múltja van az úgynevezett PMC-k alkalmazásában: a közvetlenül nem az orosz hadsereghez tartozó, de az orosz belügyminisztériummal szoros kapcsolatot ápoló  Vnyevedomsztvenaja Ohrana nevű privát biztonsági cég katonáinak szakértők szerint nagy szerepe van a Krím félsziget oroszok általi 2014-es megszállásában.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Presslab/Shutterstock)

magyarnemzet

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Még a hónapban megszűnik egy népszerű dohánytermék

2023. október 23-tól Magyarországon is alkalmazni kezdik azt az uniós irányelvet, ami megtiltja a természetes dohányízt ízesítéssel elfedő...

Súlyos baleset, mindkét oldalon lezárták az M5-öst – videó

Összeütközött egy kamion és egy személyautó az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán hajnalban, a 91-es kilométernél lévő...

Megvan, pontosan mennyivel emelkedik a nyugdíj január 1-jétől

Varga Mihály pénzügyminiszter közölte az idősek világnapjához kapcsolva. Februárban pedig jön a 13. havi ellátás. Az idősek világnapján jelent...