9 C
Budapest
2024. február. 25. vasárnap

Moszkva nem hagyta szó nélkül a varsói attrocitást- videó

Dátum:

Megosztás:

Előzmények: Varsóban botrányba fulladt az orosz nagykövet koszorúzási kísérlete..

Ukránbarát lengyel aktivisták nem engedték, hogy Szergej Andrejev nagykövet megkoszorúzza a szovjet hősi emlékművet.

Több tucat tiltakozó állta útját a nagykövetnek, amikor virágokat akart elhelyezni a II. világháborúban elesett szovjet katonák emlékművénél Varsóban.

Az orosz kormánytól független Moscow Times beszámolója szerint a lengyel aktivisták ukrán zászlókból és a megölt civileket jelképező keresztekből egy installációt helyeztek el az emlékműnél. A műalkotásban több olyan lakóépület makettje is szerepelt, amelyeket orosz ágyúzások semmisítettek meg különböző ukrán városokban.

A legfrissebb hírek itt!

Andrejev nagykövet a közrend nyilvánvaló megsértésének nevezte a történteket és emlékeztetett rá, hogy már tavaly is atrocitás érte május 9-én. Akkor az orosz inváziót elítélő tüntetők vörös festékkel öntötték le a koszorúzni akaró orosz diplomatát.

Viktoria Pogrebnyak, a tüntetést szervező „Euromajdan” csoport egyik vezetője a Moscow Times-nak azt nyilatkozta:

„Az oroszok megpróbálják elhitetni, hogy még mindig a fasizmus ellen harcolnak, de valójában ők élesztették újra a fasizmust csak más nevet adtak neki”.Az ukrán barát szervezet tagjai a tüntetésen felszólították a varsói kormányt, hogy utasítsa ki Lengyelországból az orosz diplomatákat. Szerintük ugyanis az oroszoknak már nincs helyük a civilizált világban.

Bekérették az orosz külügyminisztériumba Lengyelország moszkvai képviselőjét.

Az oroszok jegyzékben tiltakoztak Jacek Sladewski ideiglenes ügyvivőnél a szovjet katonák varsói temetőjében május 9-én történt incidens miatt.

A legfrissebb hírek itt!

„A (második világháborút lezáró) Győzelem Napján, az Oroszországi Föderáció és az egykori Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetségéhez tartozó más országok több millió lakója számára szent napon a lengyel hatóságok szándékos tétlensége mellett meghiúsították a koszorúk kihelyezését azoknak a szovjet katonáknak az emlékére, akik életüket áldozták azért, hogy Európát megmentsék a nácizmustól” – hangsúlyozták az orosz jegyzékben

A minisztérium tudatta a lengyel diplomatával, hogy

a „féktelen oroszellenes tobzódás” felrúgja a szomszédos államok közötti érintkezés elveit,

és erre rengeteg példa volt már. A tárca hozzátette, hogy Moszkva fenntartja a jogot magának arra, hogy a megfelelő időben és módon válaszoljon a provokációra.

Az orosz külügyminisztérium kiemelte, hogy a temetőben történt incidens egy újabb epizódja Varsó provokációjának, és a lengyel vezetés „abszolút ruszofób politikája a második világháború történetének meghamisítására irányul azzal a céllal, hogy kitöröljék a lengyelek tudatából a hálát, amelyet a nácizmus szörnyűségétől megmentő, dicsőséges Vörös Hadsereg iránt érzenek”.

„A történelem nem bocsájtja meg az ilyen gúnyolódást, és százszorosan megbosszulja azoknak, akik nem tanulnak a leckéiből” – tette hozzá.

Nyitókép: Photo by Andrzej Iwanczuk/NurPhoto via Getty Images

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Házasodna a gazda: Roland és Niki 2020-ban azonnal összeköltöztek a műsor után, azóta is együtt vannak

Hosszútávra terveznek. Roland gazda a Házasodna a gazda 2020-as évadában ismerkedett meg Nikivel, akiről nemrég az RTL stábjának mesélt. Mint mondta, választottjával a műsor...

Népszerű televíziós műsorvezető lesz a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje Szegeden

A Fidesz szegedi szervezetének döntése alapján dr. Fülöp László kommunikációs szakember lesz az önkormányzati választáson a jobboldal polgármesterjelöltje...

Lilu látványos fürdőruhás fotója az új sláger, Görög Zita is reagált rá

Többen dobtak egy hátast Lilu nagyon látványos fürdőruhás fotójától, több híresség is megjelent a poszt alatt. Fotó: RTL Magyarszág/SajtóKlub Lilu...