11.8 C
Budapest
2022. október. 4. kedd

Moszkva külpolitikai prioritásnak tekinti a stratégiai partnerség elmélyítését Kínával

Dátum:

Megosztás:

Egy magas rangú orosz biztonsági tisztviselő kínai látogatásán kijelentette, hogy a Kreml a Pekinggel való kapcsolatok megerősítését tekinti legfőbb politikai prioritásának.

Nyikolaj Patrusev, a Vlagyimir Putyin orosz elnök által vezetett nemzetbiztonsági tanács titkára a Pekinggel való “átfogó partnerség és stratégiai együttműködés erősítését az orosz külpolitika elsődleges céljának” nevezte – írja az Aljazeera.

Patrusev Putyin egyik legközelebbi munkatársa. A Kínai Kommunista Párt vezető tisztségviselőjével, Guo Shengkun-nal folytatott találkozóján hétfőn azt mondta, hogy “a jelenlegi körülmények között országainknak még nagyobb készséget kell mutatniuk a kölcsönös támogatásra és az együttműködés fejlesztésére”.

Patrusev hivatala a Nancsing városában folytatott megbeszélések után kiadott közleményében azt írta, hogy a felek megállapodtak abban, hogy “bővítik az információcserét a szélsőségesség és a két ország alkotmányos rendjének aláásására irányuló külföldi kísérletek elleni fellépésről”.

A kínai és az orosz tisztviselők hangsúlyozták a kiberbiztonsággal kapcsolatos együttműködés kiterjesztésének szükségességét is.

Putyin a múlt héten Üzbegisztánban találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel, ez volt az első találkozásuk azóta, hogy az orosz vezető február végén csapatokat küldött Ukrajnába.

A találkozót követően kiadott kínai kormányközlemény nem említette külön Ukrajnát, de azt mondta, hogy Hszi “erős támogatást” ígért Oroszország “alapvető érdekeinek”.

A nyilatkozat nem részletezte, de Peking az “alapvető érdekeket” olyan kérdések leírására használja, mint a nemzeti szuverenitás és a kormányzó Kommunista Párt Tajvanra vonatkozó igénye, amelyért hajlandó háborút indítani.

Hszi kormánya, amely a február 24-i ukrajnai invázió előtt azt mondta, hogy “határok nélküli” barátságot ápol Moszkvával, nem volt hajlandó bírálni Oroszország katonai akcióit. Kína és India növelte az orosz olaj- és gázimportot, segítve Moszkvát az ukrajnai akciók miatt bevezetett nyugati szankciók ellensúlyozásában.

A Hszivel folytatott csütörtöki találkozója során Putyin dicsérte a kínai elnököt, amiért “kiegyensúlyozott” megközelítést tart fenn az ukrán válsággal kapcsolatban, és kijelentette, hogy kész megvitatni Peking Ukrajnával kapcsolatos “aggodalmait”.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Putyintól a kínai aggodalmak ritka említésére azért került sor, mert az ingadozó olajárak és az ukrajnai közel hét hónapja tartó harcok miatti gazdasági bizonytalanság hatása aggodalmat kelt Kínában.

Hszi és Putyin a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) csúcstalálkozójának margóján találkozott, amely az USA befolyásának ellensúlyozására létrehozott nyolc országból álló regionális szövetség, amely Indiát, Pakisztánt és négy közép-ázsiai volt szovjet országot is magában foglal.

euronews

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

A modern ember genetikailag legfeljebb csak 7 százalékban ember..

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a mai emberek genomja, vagyis DNS-ben kódolt teljes örökítőanyaga jelentős átfedést mutat...

Bruce Willis connections: A közel 500 db filmből vélhetően lesz pár film, amit még soha nem láttál – videó

Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégén 2-2 db-ot! Akkor nézed meg, amikor kedved tartja! Jó...

Berki Mazsi: “A tánc egy olyan műfaj, amely kifejezi az érzelmeinket” – videó

Kimondta Berki Krisztián özvegye. A hétvégén indul a TV2 Dancing with the Stars című show-ja. A celebvilág történéseit követők...

Melyik csapatnak van a legnagyobb esélye, hogy megnyerje a 2022-es világbajnokságot a fogadási oldalak szerint?

A 2022-es világbajnokság idén Katar által kerül megrendezésre, mely a helyi szélsőséges időjárás miatt idén télen, november 20-án...