22.7 C
Budapest
2023. május. 31. szerda

Mostantól ott figyel a nagy testvér minden új autóban

Dátum:

Megosztás:

Július elejétől gyakorlatilag minden piacra kerülő új autótípust biztonsági rendszerrel, az úgynevezett fekete dobozzal kell felszerelni, de tavaly óta egy másik eszköz már a fogyasztási és autóhasználati szokásokat is rögzíti.

Az autós fekete doboz hasonlók, mint amit a repülőgépeken már évtizedek óta alkalmaznak. Inkább esemény-adatrögzítőnek hívhatjuk, és a szervizeknek, igazságügyi szakértőknek, balesetvizsgálóknak szolgáltatna olyan adatokat, amelyekből ki tudják deríteni, hogy mi vezethetett a balesethez – mondta érdeklődésünkre Karner Miklós, az Autósélet című szaklap főszerkesztője.

A fekete doboz rögzíti majd egyebek mellett a jármű sebességét a baleset előtt, az autó helyzetét, hogy mennyire dőlt, hogy bekapcsoltak-e a fékek, működtek-e azok a baleset megelőző biztonsági rendszerek, amelyek most már nagyon sok autóban kötelező tartozékként jelen vannak. A szakértő szerint a drágább prémiummodelleknél ehhez hasonló adatrögzítő már létezik, a megalkotásánál az volt a fontos, hogy

adatvédelmi szempontokból ezek az adatok ne kerülhessenek illetéktelenek kezébe.

Az újonnan engedélyezett autótípusokban nemcsak ez az adatrögzítő lehet kötelező tartozék. Az Európai Unió ugyanis fokozatosan beépítési kötelezettséget ír elő például az intelligens sebességasszisztens, a digitális alkoholszonda, a tolatóradar, a vészfékjelző alkalmazására. Karner Miklós arra hívta fel a figyelmet, hogy már most is több olyan berendezést használunk az autóban, amely például a biztonságos sávváltásban segít.

Gyűjtik a fogyasztási adatokat is

Az új autókban már egy éve működnek a fogyasztási és töltési adatokat tároló berendezések, ám az még nem ismert, hogy ezeket az adatokat pontosan kik és mire használják fel. Az elsődleges cél a gyári károsanyag-kibocsátási adatok ellenőrzése valós környezetben, ám a rendszer ennél többre is képes lehet – mondta el Az Autó című szaklap főszerkesztője.

„Ez egy szoftver, amit az autók fedélzeti számítógéprendszerébe kell beültetni, és adatokat gyűjt egyelőre csak az autók fogyasztásáról. Nem kell a már futó autókba behelyezni, csak a 2021. január 1-je után újonnan forgalomba helyezett autókban van ez jelen kötelező jelleggel az Európai Unióban” – tette hozzá Szécsényi Gábor.

Az Európai Unió közlekedési bizottsága szerint az adatgyűjtés elsődleges célja most, hogy nyomon lehessen követni, egy-egy autómárka egy-egy típusának

a fogyasztása a valós használatban mennyiben tér el a gyártó által megadott értékektől.

Szécsényi Gábor azonban arra figyelmeztetett, hogy ennél sokkal specifikusabb adatokat gyűjt ez a doboz.

„Egyelőre azt sem tudni, hogy ki mindenki gyűjti az autó egész életciklusára vonatkozó fogyasztási adatokat. Mérik az elfogyasztott üzemanyag mennyiségét és tömegét is, a konnektorból tölthető hibrid autóknál naplózzák, hogy mennyit ment elektromos hajtással, mennyit benzines hajtással, mennyit hibrid üzemmódban. Afelé tendál az unió, hogy az emberek minél többet töltsék a plug-in hibridjeiket, mert az a helyzet, hogy a tulajdonosaik csak az esetek elenyésző hányadában töltik az autóikat, egyébként normál hibridként használják” – mondta a főszerkesztő.

A cél az, hogy megnézzék, az autók valójában mennyit fogyasztanak a napi használatban, és ennek megfelelően ajánlásokat tegyenek országoknak, városoknak, illetve a gyártóknak. Így ellenőrizhetik, hogy a szén-dioxid-kibocsátási kvótáknak mennyire felel meg egy-egy gyártó, de lehetőséget ad a felhasználói szokásokról is.

„Ha az autósról is sikerül adatokat gyűjteni, egyénre lebontva meg tudják mondani, hogy ki mikor milyen stílusban vezetett, ami aztán fölveti az adóztatás lehetőségét is meg egész más adatgyűjtéssel kapcsolatos gondokat és gondolatokat is” – említette meg az adatgyűjtés veszélyeit Szécsényi Gábor.

Nyitókép: bruev/Getty Images

Kapcsolódó hang

Autós feketedoboz – balesetmegelőzés – Karner Miklós

A hang itt érhető el!

Autós feketedoboz – fogyasztásmérő – Szécsényi Gábor

A hang itt érhető el!

 

Nyitókép: bruev/Getty Images

Forrás: Infostart.hu / Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Világsztár hegedűművész Budapesten péntek este

Egy varázslatos nyitókoncert, Dohnányi Ernő Ünnepi nyitánya, melyet anno Budapest 50. évfordulójára írt, Daniel Lozakovich világsztár hegedűművész a...

Összefüggést találtak az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség és a méhnyakrák között

Összefüggést mutattak ki az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség és a méhnyakrák kialakulása között a Semmelweis Egyetem...

Összeverekedtek a Roma- és Sevilla-szurkolók Zuglóban, több ember kórházban

Hét lengyel férfit állítottak elő a rendőrök azután, hogy két foci szurkolótábor egymásnak esett Zuglóban. Többen meg is sérültek....