11.2 C
Budapest
2024. április. 20. szombat
HomeHírekFőhírekMost dől el, hogy mi lesz a Balaton-part sorsa – minden nyaralót...

Most dől el, hogy mi lesz a Balaton-part sorsa – minden nyaralót érinthet

Az egyeztetések áprilisig tartanak, és az új vízparti tervek legkésőbb jövő január elején életbe lépnek – közölte a Balatoni Szövetség elnöke.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium illetékes helyettes államtitkársága a napokban megkezdte az új balatoni vízparti tervek egyeztetését a tóparti önkormányzatokkal, amit követően, az ígéretek szerint sor kerül majd egy második körös egyeztetésre is szakmai és egyéb szervezetekkel – közölte Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke.

Az üdülőrégió önkormányzatait tömörítő szövetség vezetője a hirbalaton.hu-nak nyilatkozva kitért arra is, hogy sok az egyeztetni való. Egyfelől az új építészeti törvény kihirdetésekor több más törvény is módosult, így a Balatont érintő 2018-as területrendezési törvény is. Az ehhez kapcsolódó rendelkezések lesznek az új vízparti tervek. Másfelől a jogalkotók egységesíteni, modernizálni szeretnék a Balaton vízpartját szabályozó jogszabályok régi, 2004-2006-ban megszületett miniszteri rendeleteket, egy új kormányrendeltet alkotva.

Az ezzel kapcsolatos előzetes tervekről, ezek szándékáról és értelmezéséről indított a minisztérium tájékoztatókat az érintett önkormányzatoknak, minden tóparti megyében egyet-egyet. A siófoki már megvolt, ahol a képviselt települések számára konkrét terveket tartalmazó térképet is átadtak. Ezt a polgármesterek átnézhetik a szakembereikkel, majd még egy egyeztetésre lehetősége nyílik minden településvezetésnek, mielőtt megkezdődik a második körös egyeztetés – számolt be Lombár Gábor.

A jelenlegi tervek szerint az egyeztetések áprilisig tartanak, és az új vízparti tervek legkésőbb jövő január elején életbe lépnek.

A BSZ elnöke elmondta, a szövetség legutóbbi elnökségi ülésén is szóba kerültek a vízparti tervek. Egy csopaki ügy kapcsán is egyre sürgetőbben, és egységesen merült fel az az igény az elnökségi tagok részéről, hogy a tóparti önkormányzatoknak lehessen beleszólásuk, mi létesülhet a település előtti tómederben, ami jelenleg nem biztosított.

A szövetség ülésén szóba került az is, hogy a sok csapadék miatt várhatóan idén is hamar el kell kezdeni a szúnyoggyérítést, amit a BSZ koordinál az elő- és utószezonban, a központi, államilag finanszírozott szúnyogirtás nyári indításáig. Tavaly már március közepén meg kellett kezdeni a Balatonnál a gyérítést. A szövetség a biológiai beavatkozást preferálja, ami drágább eljárás. Egyelőre nem lehet tudni, mennyi biológiai és kémiai beavatkozásra lesz szükség az elő- és utószezonban, amelynek költségeit a szövetség állja az érintett önkormányzatok befizetéseiből – mondta Lombár Gábor.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem