15.2 C
Budapest
2022. szeptember. 25. vasárnap

Módosított előrejelzésén a kormány

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A tavalyi 2 százalék után idén a GDP 3,8 százaléka lehet a kormányzati szektor hiánya – derül ki a konvergenciaprogramból, amelyet a kormány az Európai Bizottságnak nyújtott be. A gazdaság teljesítményét illetően továbbra is 3 százalékos GDP-visszaeséssel kalkulálnak 2020-ban.

Változatlanul 3 százalékosos gazdasági visszaeséssel számol 2020-ban a kormány, ezt jövőre 4,8 százalékos visszapattanás követheti, majd 2024-ig folyamatosan 4 százalék felett lehet az éves növekedés – írja a Portfolio.hu.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás a kormány várakozásai szerint 8,8 százalékkal esik vissza, emellett az export 8,3 százalékos csökkenésével számol a friss konvergencia program, miközben az import 6,8 százalékkal eshet vissza. A háztartások fogyasztási kiadása továbbra is emelkedhet 0,9 százalékkal, a közösségi fogyasztási kiadás pedig 1,5 százalékkal.

A gazdasági portál megjegyzi, összességében egyelőre az látszik a kormány növekedési prognózisából, hogy rendületlenül hisznek

a V-alakú válságlefutásban, minden fontosabb tényező esetében csak átmeneti visszaeséssel számolnak 2020-ban,

aztán a következő években erőteljes visszapattanás jöhet.

A munkaerőpiac kapcsán a kormány azzal számol, hogy a tavalyi 4,512 milliós foglalkoztatotti szám az idén 1,8 százalékkal esik vissza, vagyis körülbelül 80 ezerrel csökkenhet a foglalkoztatottak száma a válság hatására.

Ezzel párhuzamosan a munkanélküliség 5,6 százalékra emelkedhet, és várhatóan csak 2024-ben éri majd el újra a 2019-es szintet.

A portál szerint a benyújtott konvergenciaprogram legnagyobb újdonsága a

3,8 százalékos GDP-arányos hiánycél az eredeti 1 százalékos deficittel szemben.

2021-ben 2,7 százalék lehet a deficit a GDP arányában, majd 2024-ig fokoztatosan csökkenhet 1 százalékra.

A költségvetés bevételei idén változatlanul a GDP 44 százalékát tehetik ki, a kiadások viszont a tavalyi 46,1 százalékról 47,8 százalékra emelkedhetnek a válság, illetve az az ellen hozott intézkedések hatására.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd
infostart, Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Elhunyt az agydaganatos debreceni kislány, Regina.. – Az angyalok vigyázzanak Rád ezután!

Tavaly tavasszal derült ki hogy Regina, aki akkor 7 éves volt, az agydaganat egy szinte gyógyíthatatlan típusával küzd.. A...

Szörnyű tragédia! Kézenfogva ugrott a halálba egy idős házaspár a hetedikről.., nem tudni mi miatt döntöttek így!

Bukarest: Pillanatokon belül a helyszínre érkeztek a mentősök, de már nem tudták megmenteni a nyugdíjas házaspár életét. Két 89...

Videóriport az Izjum környéki erdőkben talált tömegsírok feltárásáról.. – Csak erős idegzetűeknek, .. egy ukrán tűzoltó figyelmeztet – videó (18+)

„Pszichológus segítségére is szükségünk lesz, hogy feldolgozzuk a látottakat” - mondta a DW-nek egy ukrán tűzoltó, aki részt vesz az...

A 17 legveszélyesebb tetoválás, aminek a jelentését sokan nem is gondolnák

Egy tetoválás sokkal több annál, mint az önkifejezés egy testen viselt formája. Egyes embercsoportok számára ugyanis az egyébként ártatlannak...