17.7 C
Budapest
2022. május. 16. hétfő

Mobil alkalmazások az egészségügyben

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Az Apple és a Google műhelyében már dolgoznak olyan, okostelefonokra alkalmazható rendszereken, melyek révén az egészségügyi hatóságok azonnal tudomást szerezhetnének arról, hogy egy vírusfertőzött hány további emberrel került kapcsolatba, kik ők, és merre is járnak.

Az alkalmazás ugyanakkor még számos adatbiztonsági kérdést vet fel.

Egyre nyilvánvalóbbá válik a szakértők számára is, hogy a mostani járvány legyűrése a közegészségügyi intézkedések és a távolságtartási szabályok szigorú betartása mellett azon múlik majd igazán, hogy milyen gyorsan és mennyire pontosan tudjuk majd beazonosítani a fertőzötteket, és azok kapcsolatait.

Vagyis a kontaktok mielőbbi megállapítása, és a potenciális fertőzöttek elkülönítése elsődleges feladat lesz; és ebben segít az informatika, pontosabban azok a high-tech cégek, melyek az okostelefonokra telepíthető rendszereket fejlesztik. Azokat, melyek révén nyomon követhetők és így azonnal kiszűrhetők a vírusfertőzöttek kontaktjai.

Kontaktszemély. Fotó: depositphotos.com
Kontaktszemély. Fotó: depositphotos.com

A nyilvánvaló előnyök mellett azonban számos adatbiztonsági kérdést is felvetnek ezek a megoldások, olyanokat, melyek alapvetően befolyásolják magánéletünk intimitását – írja Financial Times.

Talán nem véletlen, hogy az Apple és a Google már a múlt héten, éppen a frissiben jelentkező aggodalmak miatt komolyan elkezdett a kérdéssel foglalkozni; hogyan lehet rendkívül hatékony az általuk kifejlesztett nyomkövető rendszer úgy, hogy egyszersmind nem csorbítja érdemben a magánéletünket sem.

A rivális technológiai cégek pontosan két hete jelentették be, hogy megpróbálkoznak egy olyan rendszer fejlesztésével, amely figyelmezteti majd az egészségügyi hatóságokat a koronavírussal fertőzött személyek kapcsolatairól az okostelefonokra letelepített applikációk segítségével.

Ez az alkalmazás nagyban hozzásegíthet ahhoz, hogy a gazdaságot újra lehessen indítani, a személyes kapcsolatok pedig újra lehessen építeni. Ez a kettő pedig valójában szoros összefüggésben van egymással.

A rendszer korai verzióját már a jövő héten le is tudnák tesztelni; a tervezett megoldás szerint a friss adatok és információk azonnal az egészségügyi hatóságok tudomására jutnának anélkül, hogy a magánélet és a személyes adatok biztonsága bármiben is sérülne.

A változások között talán az egyik leglényegesebb, hogy a telefonok Bluetooth-jeleket kibocsátó rendszerét úgy módosítják a fejlesztők, hogy ezzel megakadályozzák a hekkerek számára az információkhoz való hozzáférést, de egyéb biztonsági elemeket is be fognak építeni, éppen azért, hogy a keletkező szenzitív adatok csak azokhoz jussanak el, akiket azok valóban megilletnek.

Mobil alkalmazások az egészségügyben

Az Apple és a Google műhelyében már dolgoznak olyan, okostelefonokra alkalmazható rendszereken, melyek révén az egészségügyi hatóságok azonnal tudomást szerezhetnének arról, hogy egy vírusfertőzött hány további emberrel került kapcsolatba, kik ők, és merre is járnak. Az alkalmazás ugyanakkor még számos adatbiztonsági kérdést vet fel.

Kérdés persze, hogy az alkalmazást hányan töltik majd le, hiszen a rendszer hatékonysága a használók számosságán múlik, ugyanakkor a személyes szabadság sérelme nélkül senki nem kényszeríthető arra, hogy töltse le az alkalmazást. Az önkéntesség elve itt is életbevágóan fontos.

A fejlesztés valójában egyfajta teszt is, márpedig annak a tesztje, hogy a Szilícium-völgy érdemben hozzájárulhat-e a válság elleni küzdelemhez anélkül, hogy veszélybe sodorná a felhasználói adatokat, vagy, hogy a polgárokat megfigyelni kívánó kormányok vissza tudnának élni a fejlesztések eredményeivel.

eletforma, Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Megjelentek Ukrajnában a félelmetes orosz BMPT Terminátorok – videó

Az orosz haderő Szeverodonyeck térségében alkalmazta először a kifejezetten városi hadviselésre fejlesztett katonai járműveket. https://twitter.com/i/status/1525749683334922247 A háború eleje óta több...

Bréking! Megvásárolható a nyugdíjra jogosító, kvázi munkában eltöltött idő, visszamenőlegesen is és előrevetítve is.. – Szólj hozzá!

Számos esetben merül fel a kérdés, hogy a nyugdíjjogosultsághoz még hiányzó szolgálati időt meg lehet-e vásárolni, és ha...

12 éves orosz kislány került fel az ukrán Mitrovorec halállistájára

12 éves orosz kislányt is feltett a halállistájára a szélsőséges ukrán Mitrovorec honlap. Faina Szavenkova bűne az volt, hogy...

Amerika ezeket a “kedvező feltételeket” ajánlotta fel Oroszországnak, hogy megadhassa magát! .. – Szólj hozzá!

Feltételek Oroszország kapitulációjához: A katonai akciók leállítása, a csapatok visszavonása oda, ahol február 24-e előtt voltak, és megbánni...