6.3 C
Budapest
2023. március. 28. kedd

Mitől válik szexmentessé egy kapcsolat? Ez a 6 leggyakoribb oka a pszichológusok szerint

Dátum:

Megosztás:

A szakértők elmondták, milyen tényezők teszik tönkre a legtöbbször a szexuális életet, és azt is, hogy mit lehet tenni ellenük.

A házasságok, hosszú távú kapcsolatok során gyakoriak a hullámvölgyek. Minden pár átesik jobb és rosszabb időszakokon, veszekedéseken, és az is előfordul, hogy néha-néha kicsit eltávolodnak egymástól. És természetesen a szex terén is előfordulhatnak hasonló változások.

Az teljesen normálisnak számít, ha a kezdetekhez képest idővel csökken az együttlétek száma, azonban, ha drasztikusan kevesebb lesz a szeretkezés, vagy teljesen eltűnik, akkor azt nem szabad annyiban hagyni. Komoly problémákat jelezhet, és általában meggátolja azt, hogy a felek boldogok, elégedettek legyenek, illetve eltávolodást, intimitási gondokat is okoz. Később pedig szakításhoz, váláshoz vezethet. De milyen okok állhatnak a szexmentes kapcsolatok kialakulása mögött, mit érdemes átgondolni ilyenkor, és min érdemes változtatni? A szakértők szerint a következők eredményezik a leggyakrabban a problémát.

Az állandó kritizálás káros hatásai

John Gottman párkapcsolati szakértő kutatásai szerint a túl sok és helytelenül megfogalmazott kritika nemcsak a válások, de a szexuális élet megromlásának egyik legfőbb oka is. A felek ugyanis ezzel megsértik, bántják egymást, és olyan áttörhetetlen falat vonnak fel maguk közé, ami tönkreteszi az intimitást, és állandó haragot generál. Egy kapcsolatnak az elfogadáson és a kedvességen, törődésen kellene alapulnia, mert a szex egy olyan kényes dolog, amin a legapróbb problémák is nyomot hagynak.

A kéréseket, gondokat ezért óvatosan, empátiával és higgadtan kell elmondani, úgy, hogy a pár tagjai ne bántsák meg egymást. Ha pedig már túl sokszor történt ilyen a múltban, át kell beszélni, mi okozott fájdalmat, bocsánatot kérni, és megbocsátani egymásnak, mert ez feloldhatja a dühöt és a neheztelést.

Erről Te sem maradhatsz le!

A beszélgetés hiánya

Shannon Chavez szexterapeuta szerint sok pár képtelen beszélni az intim témákról, nem merik elmondani a másiknak, hogy mire vágynak, mi okozza nekik a legerősebb gyönyört, vagy mit szeretnének másképp csinálni. Ennek hiányában viszont könnyen unalmassá, egyhangúvá válik a szex, sőt, sokszor a felek csalódnak is, mivel nem teljesülnek a vágyaik. Később így ritkulhatnak, vagy teljesen megszűnhetnek az együttlétek. Ezért is fontos megvitatni minden kívánságot, problémát nyíltan és őszintén: így megelőzhető, hogy szexmentessé váljon a viszony.

A sok stressz tönkreteszi a szexet

Az emberek nagy részének életét nehezíti a stressz, mely azonban, ha nem tudják megfelelően kezelni, a szexuális élet rovására mehet. Ha ugyanis valaki állandóan idegeskedik, vagy a problémákon agyal, a szeretkezés az, ami a legutoljára eszébe jut. Jesse Khan szexterapeuta szerint ez a vágyat is erősen károsítja, és az egyik legfőbb oka az együttlétek számának csökkenésének. Egyrészt ilyenkor meg kell találni a módját a stressz levezetésének, legyen szó sportról, jógáról, bármilyen hobbiról vagy a napirend megváltoztatásáról, másrészt pedig a szakértő szerint nem a spontán szeretkezésekre kell várni, hanem meg kell tervezni a feleknek azt, hogy mikor bújnak össze. Ez, bár furcsának tűnhet, nagyon is hatékony módszer: visszahozza a vágyat és a kötődést, később pedig már nem kell majd előre megbeszélni az együttlétet, mert jönni fog magától.

Irreális elvárások

A filmek és a pornó rengetegszer irreális képet mutat a szexről, ráadásul az ingerküszöböt is egyre magasabbra viszi, így sokan csalódásnak érezhetik, ha a valóságban nem úgy zajlanak a dolgok, ahogyan ott látták. Ez pedig Shannon Chavez szerint hosszútávon ahhoz vezethet, hogy az embereknek nem lesz kedvük a szeretkezéshez. Azonban ahhoz, hogy működjön a kapcsolat, tudatosítani kell, hogy a való életben nem minden olyan, mint a képernyőkön, és nem szabad elvárni azt, hogy minden úgy történjen. Ha azonban az egyik fél nem elégedett, és tényleg megvalósítható változásokat szeretne, arról beszélnie kell a partnerével.

Amikor elhatalmasodik az unalom

Az unalom szintén a leggyakoribb problémák közé tartozik. A szerelmek elején minden új és izgalmas, később viszont ez a varázs alábbhagy, a vágy sokszor csökken, és a pár bent ragad egy megszokott rutinban, ami egy idő után megmérgezi a szexuális együttléteket. Jesse Khan szerint ilyenkor át kell gondolni, és meg kell beszélni, mitől jönnek tűzbe újra a felek, mit tartanak izgatónak, mi az, amin változtatni szeretnének, vagy mi az, amit szívesen kipróbálnának. Játékosságot, változatosságot kell vinni a szeretkezésekbe, hogy újra izgatóvá, gyönyörtelivé váljanak.

Félelem az újdonságoktól

Gracie Landes szexterapeuta úgy véli, az is sokakat taszít szexmentes kapcsolatba, hogy félnek változtatni, félnek új dolgokat kipróbálni, pedig a hosszú távú szerelmek esetén ezekre általában szükség van, hogy ne uralkodjon el az unalom. Előfordul, hogy tartanak a partner reakciójától, attól, hogy kineveti őket, vagy egyszerűen az ismeretlentől, ezért szóba sem hozzák a vágyaikat. Pedig ahhoz, hogy jól működjön a szex az évek múltán is, nélkülözhetetlen felpezsdíteni néha kicsit az együttléteket.

A fentebb említett problémák mind a leggyakoribb szexromboló tényezők közé tartoznak, és érdemes ismerni őket, hiszen így segítenek megoldani a felmerülő problémákat, vagy megelőzni a bajt, a szakítást.

Milyenek valójában az aszexuálisok?

Vannak olyan emberek, akik nem éreznek szexuális vonzalmat a másik iránt, vagy csak nagyon ritkán, a szerelmet, kötődést viszont megélhetik.

femina

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Egy félidő alatt elintézte a magyar válogatott a bolgárokat! .. Szép volt fiúk!

Győzelemmel kezdte szereplését a magyar labdarúgó-válogatott a 2024-es Eb selejtezőiben. Az első félidőben szerzett három góllal 3-0-ra nyert...

Любовное письмо!

Моя дорогая любовь, Акерке! Я рад тебя видеть! Ты женщина моей мечты, ты Солнце, Луна, Звезды, Ты Хорошая, Красивая,...

A Deutsche Welle hivatkozva egy amerikai szakértő által mondottakra, ezt írja..

Amerika selejtes fegyvereket küld az ukránoknak, mert Washington el akarja kerülni az eszkalációt at oroszokkal.. Washington el akarja kerülni...

Kampánypénzek: eddig soha nem látott visszaélésekre bukkanhatott az Állami Számvevőszék

Annyira összetett finanszírozási gyakorlatot tárt fel a hatóság, hogy egy év alatt sem ért a végére a pártok...