Home Főhírek Külföld Mitől féltik ennyire a pápát Csíksomlyón?

Mitől féltik ennyire a pápát Csíksomlyón?

0
Fotó: www.profimedia.hu

Villámcsapás,viharos eső, drónozás, terrortámadás… Ezek miatt a veszélyek miatt kérte a Vatikán a csíksomlyói pápalátogatás szervezőit, hogy fedjék le a Hármashalom-oltárt, ahol Ferenc pápa misét celebrál majd június 1-én, 100 ezer ember előtt.

Már dolgoznak a munkások a csíksomlyói Nyeregben, ahol Ferenc pápalátogatására nemcsak felújítják, de ki is egészítik, sőt egy hangárszerű létesítménnyel le is fedik a híres, Makovecz Imre által tervezett Hármashalom-oltárt.

Mitől féltik ennyire a pápát Csíksomlyón
Fotó forrás:maszol.ro

Itt fogja celebrálni a misét Ferenc pápa, az esemény hatalmas összmagyar ünnep lesz: több mint 110 ezren regisztráltak az egész Kárpát-medencéből, közülük 25 ezren az anyaországból.

A pápai misét az egyház a híres, egy héttel később kezdődő csíksomlyói búcsú részévé minősítette, így több mint egy héten át az egész magyarság nagy találkozóját tartják Székelyföld szívében.

Volt egy visszafogottabb terv is, de azt a Vatikán nem fogadta el

Nyilvánosságra hozták a látványterveket, hogy hogyan fog kinézni a pápai mise helyszíne, a csíksomlyói Nyereg.  „A vatikáni Szentszék kérése volt, hogy fedett legyen az oltár” – mondta a Ripost-nak Bodó Márta, a pápalátogatás sajtófelelőse.  „A mostani előtt volt egy másik terv is, egy csinosabb, visszafogottabb” – magyarázta. De a terepszemle után úgy döntöttek, hogy nem megfelelő az a terv és újat kértek.

A pápalátogatás szervezői a Szentszék előírásai szerint építik át és bővítik az egész helyszínt, így a Hármashalom-oltárt is. 

Fotó: www.profimedia.hu

Sok csípős nyelvű székely csak „pápafödélnek” hívja

Sokan megrökönyödtek a látványterveken, vannak, akik viccelődnek is rajta, és csak „pápafödélnek” hívják. A kommentelők egy része csúfnak és tájidegennek tartja, és „fedett parkolónak” vagy „buszmegállónak” nevezi. Sokan sérelmezik azt is, hogy a tető eltakarja a jelképes hármashalmot.

Azt nem lehet tudni, hogy a „pápafedő” megmarad-e a pápa csíksomlyói látogatása után: mint a Ripost megtudta, még nem született döntés, hogy lebontsák-e vagy sem.

A következő hetekben kivakolják az oltár sekrestyés részét. Az oltár fölé emelkedő apostoli kereszt egyik szára elkorhadt, ki kell cserélni. A tetőzet megkopott faanyagát újrakezelik, a régi, korhadt színpadot lebontják, újat építenek, és be is fedik. A sekrestyében kap helyet a technikai stáb felszerelése is.

Meg kell védeni a pápát

A pápa helikopterrel érkezik Bukarestből Csíkszeredába, és várhatóan egy Dacia Dusterből épített pápamobillal hajt ki a Nyeregbe. A színpadot azért kell lefedni, hogy az idős, 82 éves pápát ne érjék közvetlenül az időjárás viszontagságai: féltik az esőtől is, de főleg a villámcsapástól: a csíksomlyói Nyereg a völgy legkiemelkedőbb része, itt fokozott a villámveszély. A fedésnek biztonsági okai is vannak: attól is tartanak, hogy drónokat küldenek a pápa fölé, és a biztonságiaknak gondolniuk kell egy merénylet esélyére is, az ellen is véd a fedett színpad.

„Ma már minden szabadtéri rendezvénynél fedni kell a színpadot, nem csak az eső, hanem akár az erős napsütés veszélye miatt” – mondta lapunknak Bakó Csaba, a Tankcsapda együttes menedzsere, akinek óriási tapasztalata van szabadtéri koncertek szervezésében.

„Egy ilyen tető a színpadon lévő embereket és felszereléseket is védi az időjárástól, elengedhetetlen, hogy gond nélkül menjen le egy ilyen rendezvény. A közönségnek is érdeke, hogy lefedjék a színpadot, mert ha bármi történik, így nem kell félbeszakítani a rendezvényt” – tette hozzá.

Mi lehet a harmadik fatimai titok?

Székelyföldön eközben sokan a vészjósló harmadik fatimai titokkal rémisztgetnek: ez tulajdonképpen egy jóslat, amit sokan Ferenc pápa csíksomlyói látogatására vonatkoztatnak. 

Forrás: Ripost

Fotó: www.profimedia.hu

Exit mobile version
Megszakítás