3 C
Budapest
2022. december. 2. péntek

Mire van szüksége a kutyánknak, hogy boldog és egészséges lehessen?

Dátum:

Megosztás:

Mire van szüksége a kutyánknak, hogy boldog és egészséges lehessen?

A kutya gondozása a megfelelő hozzáállással kezdődik. A kutyatartásra nem szabad házimunkaként tekinteni, hiszen a házikedvenc gazdagítja az életünket, ahogyan mi is az övét. Nem csupán élelemre, vízre és menedékre van szükségük, hanem törődésre, szeretetre és együtt töltött időre is.

Helyes táplálás

Az egészséges étrend a kutya gondozásának alapvető része. A táp kiválasztása során válasszunk tudatosan; részesítsük előnyben azokat a márkákat, amelyek ígéretet tesznek arra, hogy kiváló minőségű összetevőket használnak, illetve olyan élelmiszereket állítanak elő, amelyek táplálkozási szempontból teljes értékűek. A szóba jöhető tápok közül válasszunk egy kiváló minőségű terméket, amelyet a kutya élvezettel fogyaszt.

Számos cég kínál mintákat, amelyeket anélkül is kipróbálhatunk, hogy egy egész zsákot meg kellene vásárolnunk. Ha házi készítésű étrendet választanánk, mindenképpen érdemes konzultálni az állatorvosunkkal. Sajnos a könyvekben vagy az interneten elérhető receptek túlnyomó többsége táplálkozási szempontból nem teljes értékű, illetve nem biztosít kiegyensúlyozott táplálást a kedvencünknek.

Miután megtaláltuk a megfelelőnek tűnő étrendet, figyeljük meg, hogyan reagál a kutyus az első néhány hét után. Bizonyos típusú kutyáknál az energiaállapot csökkenése, a gyomor-bélrendszeri problémák vagy a fénytelen szőrzet indokolttá teheti az étrend megváltoztatását. Bármilyen rendellenesség jelentkezik, konzultáljunk az éllatorvossal, és változtassuk meg a kutyus étrendjét.

Egy saját tér

A kutyák társasági állatok, és általában boldogtalanok, ha kizárják őket a családi körből. Bár bizonyos körülmények megkövetelhetik, hogy a kutyák kint éljenek, a legtöbb kutya kifejezetten igényli, hogy sok időt töltsön az emberek társaságában.

A kutyának rendelkeznie kell saját hellyel is, ami lehet akár egy kennel, láda vagy ágy. Ez az a hely, ahol a kutya megválaszthatja a pihenőidejét, ha egy kis nyugira van szüksége. Ha a kutya a legtöbb időt a szabadban tölti, biztosítsunk számára megfelelő kutyaházat. Soha ne hagyjuk a kutyát menedék nélkül, különösen extrém melegben vagy olyan időben, aminek súlyos egészségügyi következményei lehetnek.

Fizikai állapot és vitalitás megtartása

Mindenképpen biztosítanunk kell a kutya egészségét rendszeres testmozgással és megelőző állatorvosi ellátással. A kutyának több mozgásra van szüksége ahhoz, hogy többletenergiát égethessen el és fitten tartsa magát. Minden kutyának szüksége van alapvető ápolásra, például fürdésre, fogmosásra és manikűrre. Néhány kutya esetében még a rendszeres nyírás is szükséges.

Ütemezzük be legalább évi egy állatorvos-látogatást.  Az orvos nagyon gyakran már azelőtt azonosítja a lehetséges problémákat, hogy a betegség jelei megmutatkoznának. Emellett az orvos fontos tanácsokkal láthat el bennünket a kutya tartását illetően.

A kutyatartás rengeteg örömöt okoz, de soha ne feledkezzünk meg arról, hogy felelősséggel is jár. A kutya egy rendkívül érző lény, aki az életminőségét rendkívüli mértékben meghatározzák a körülményei és a szociális lehetőségei.

Kép forrása: pixabay.com

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Tizenhárom nap – az idegháború (USA, Szovjetunió, világbéke) – megtörtént esemény alapján – videó

Nap mint nap filmek! Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégente 2 filmet, más és más...

Bekokózott medve ámokfutása – a kritikusok szerint ez lesz 2023 legjobb horrorfilmje…

A közönség és a filmkritikusok folyamatosan azon sírnak, hogy a mozik tele vannak képregényfilmekkel, folytatásokkal és feldolgozásokkal: sehol...

Tanár 260.000, Matolcsy 6.000.000 – a Károlyiban ezek a táblák fogadták ma reggel az oda érkezőket – ami eddig történt, és a következő napok...

Kinek van ideje manapság azzal foglalkozni, hogy ha holnap nem indul újra teljes gőzzel a százhalombattai olajfinomító, akkor...

Ép ésszel felfoghatatlan mennyiségű pénzt kereshet C. Ronaldo a szaúdiaknál

Amennyiben Cristiano Ronaldo elfogadja a szaúdi al-Nasszr szerződésajánlatát, akkor idényenként 200 millió eurót tehet majd zsebre. Ha ezt az...