35.5 C
Budapest
2022. július. 1. péntek

Mindent rendben talált Thürmer Gyula a forrongó Minszkben, de amikor Lukasenkóval találkozott, igencsak meglepődött.. – videó

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Az Európa utolsó diktátorának is nevezett Lukasenko fehérorosz elnöknél járt Thürmer Gyula. Meglepő, hiszen az európai politikusok most nagy ívben kerülik a bajszos népvezért.

Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke ritka vendég volt Lukasenkónál. Ezen a hat évvel ezelőtti képen az EU-ból való kilépés mellett kampámyolt. / Fotó: MTI Fotó: Marjai János

Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke ritka vendég volt Lukasenkónál. Ezen a hat évvel ezelőtti képen az EU-ból való kilépés mellett kampámyolt. / Fotó: MTI Fotó: Marjai János

Csaknem négy hónapja, az ellenzék szerint elcsalt választások óta tartanak a tömegtüntetések Fehéroroszországban. Ezreket tartóztattak le, az egész világot bejárták a szakadatlan rendőri brutalitás képei. Az ellenzéki jelöltnek és az irodalmi Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevicsnek is külföldre kellett menekülnie a hatóságok elől. Az Európai Unió szankciókkal sújtotta a fehérorosz kormányt, a választás eredményét pedig Minszktől nyugatra egyetlen ország sem ismerte el. Ezért is volt furcsa, hogy egy magyar politikus – Thürmer Gyula (67) – a múlt héten látogatást tett a már 26 éve hatalmon lévő Lukasenko elnöknél.

Thürmer hazatérve telhetetlen, a jóléttől megrészegült embereknek festette le a Blikknek a Lukasenko ellen tüntetők tömegeit.

– Mindig vannak elégedetlen emberek, akik az ő kormányzása alatt vettek egy-két-három éttermet, meggazdagodtak, de most szeretnék megvenni az autógyárat is, azt meg ugye nem lehet – fejtette ki Thürmer, aki szerint „teljesen nyilvánvaló” a Nyugat szerepe is a tiltakozásokban. – Nem lehet tízezerszámra zászlókat venni akárhol, azt valaki behozta, ahhoz anyagot kellett biztosítani – példálózott. Szerinte a nyugati média, különösen a lengyelek és a csehek „nagyon komolyan nyomták” Lukasenkót.

Lukasenko fehérorosz elnök Minszkben, miután az Európai Unió szankciókat vetett ki rá és további 14, magas rangú fehérorosz tisztviselőre / Fotó: MTI/BelTa/AP/Nikolai PetrovLukasenko fehérorosz elnök Minszkben, miután az Európai Unió szankciókat vetett ki rá és további 14, magas rangú fehérorosz tisztviselőre / Fotó: MTI/BelTa/AP/Nikolai Petrov

Thürmer szerint ha voltak is a választáson trükközések, legfeljebb egy-két helyen szépíthetett így Lukasenko pártja az eredményeken.

– Az elnök 80 százalékkal nyert, ekkorát nem lehet csalni. Ahhoz meg kellene győzni minden választási bizottságot, mindenkit el kellene hallgattatni, ahhoz sem elég pénz, sem elég erő nincs. Aki azt mondja, lényeges csalás történt, nem mond igazat. Ez csak ürügy volt az elnök megdöntésére – jelentette ki.

Amikor Thürmert emlékeztettük, hogy a választások előtt Lukasenko több népszerű kihívóját is külföldi ügynöknek bélyegezte meg és letartóztatta, a beszélgetés meglepő fordulatot vett.

– Nézze, most éppen Magyarországon vagyunk, ahol a választási törvényt úgy módosítják, hogy az országos listához nem az eddigi 27 választókörzetben kell jelöltet állítani, hanem 71-ben. Erre azt mondom, köszönöm szépen, a kormány az ellenzékkel együtt megnehezíti az én életemet – mondta a Munkáspárt elnöke. – Ezt csak azért mondom, hogy amit felrónak az ottani rendszernek, hogy a körmére néztek az ottani jelölteknek és esetleg korlátozták őket, a mi tökéletes demokráciánkban is megtalálható.

Őrizetbe előtt álló fehérorosz nők próbálnak dacolni a maszkos rendvédelmisekkel Minszkben 2020. szeptember 8-án, hiába. / Fotó: MTI/EPA/strŐrizetbe előtt álló fehérorosz nők próbálnak dacolni a maszkos rendvédelmisekkel Minszkben 2020. szeptember 8-án, hiába. / Fotó: MTI/EPA/str

Na de milyen bőrben van Lukasenko a nehéz hónapok után?

– Meg kell hogy mondjam, én magam is meglepődtem. Nagyon jó erőben van, olyan erős keze van, hogy bárki megirigyelhetné. Nincs benne semmi letörtség, semmi ingadozás, semmi lelki válság. Érti azt, hogy a nyugati világ megpróbálja szétzúzni azt, amit ő felépített néhány évtized alatt, a független Belaruszt, és megpróbálja erre a veszélyre felhívni saját népe figyelmét. Közben azt is érzi, hogy bár 26 évvel ezelőtt szükség volt egy ilyen erős elnöki irányításra, az idő változik – írta le az elnöki palotában detektált rezdüléseket a kommunista pártelnök.

Hatalmas régi nemzeti zászlót visznek az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó tüntetés résztvevői Minszkben 2020. augusztus 23-án. A tiltakozók szerint Lukasenko fehérorosz elnök csalással győzött. / Fotó: MTI/EPA/Taccjana ZenkovicsHatalmas régi nemzeti zászlót visznek az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó tüntetés résztvevői Minszkben 2020. augusztus 23-án. A tiltakozók szerint Lukasenko fehérorosz elnök csalással győzött. / Fotó: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

Thürmer egyébként elsősorban azért utazott Minszkbe, hogy előadást tartson a jövő fehérorosz diplomatáinak a Belarusz Állami Egyetemen.

– Ez egy egyfajta megtiszteltetés, rajtam kívül volt már ott Szijjártó Péter miniszter úr is vagy kétszer. Engem jól ismernek, segít az orosznyelv-tudásom is, megbecsülik a személyemet, mindig szívesen látnak. Nekem meg egy jó lehetőség kicsit kitekinteni a világra. Ezért ők nem adnak pénzt, én meg nem kérek.

Thürmer elmondta, az egyetemi diákok közül is sokan rendszeresen eljártak a tüntetésekre, a hangadókat az egyetem el is bocsátotta, illetve behívták őket katonának. A politikus a belorusz diákok renitenskedését is elsősorban pénzsóvárgással magyarázta.

– Ezek nem szegény gyerekek, jómódú családokból jönnek, még többet szeretnének. Úgy gondolják, akármilyen jó is a Lukasenko-rendszer, még többet lehetne keresni. Van most családi ház, de holnap kettőt szeretnének, ezek az illúziók azért benne vannak a fiatalokban – fejtegette Thürmer, akit a fehérorosz oktatási miniszter megnyugtatott: azokat az eltanácsolt diákokat, akik jobb belátásra térnek, visszaveszik az egyetemre.

blikk

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

A front gyorsabban közelíthet, mint gondolnánk – kövesd velünk Orbán Viktor Miniszterelnökünk ma reggeli interjúját!

A miniszterelnök ma reggel a Kossuth rádióban beszélt. A háborúban a fegyver nagyon fontos, de legfontosabb a katona -...

Váratlanul elhunyt a magyar meseirodalom királya.. Isten nyugosztalja!

A magyar scifi- és meseirodalom legendás alakja, Böszörményi Gyula, József Attila díjas író, 57 éves volt. Az Álomfogó-regények írójának...

Erről nem beszél senki, de jön a feketeleves: nem csak a hitelek drágultak, brutálisan nő a büntetések összege is

Egy év alatt csaknem 7 százalékkal emelkedett a jegybanki alapkamat, és ez nem csupán a hiteleket drágította meg...

Akik jogtalanul veszik igénybe a hatósági áras áramot vagy gázt, azok az alkalmazott egyetemes szolgáltatási egységár ötszörösének megfelelő elszámolásban részesülnak (büntetés)..

Péntektől megváltoznak a szabályok a rezsicsökkentéssel kapcsolatban. Egyes vállalkozások már nem kapják védett áron az energiát, és bővül azoknak...
facebook