34.1 C
Budapest
2022. június. 27. hétfő

“Mindent látnak Kínában” – aggasztó felvételek kerültek ki a TikTok dolgozóitól

Dátum:

Megosztás:

A világ egyik legnagyobb és legvitatottabb közösségi platformja, a TikTok bejelentette, hogy az amerikai felhasználók adatait kizárólag az Oracle helyi szerverein fogja tárolni.

Ezzel egy időben kiszivárgott belső hangfelvételek tanúskodnak arról, hogy a kínaiaknak mekkora a befolyása az adatok fölött.

A TechCrunchon olvasható hír szerint a BuzzFeed által közölt hanganyagok arról tanúskodnak, hogy még idén januárban is hozzáfértek amerikai információkhoz Pekingben. A laphoz nyolcvan belső megbeszélés felvételei jutottak el, amelyek alapján a cég amerikai munkatársai nem is igazán értették, hogy pontosan hogyan áramlanak az információk, illetve azokhoz önállóan nem férhettek hozzá. A rövid videóiról, és a felhasználók ízlését remekül kiismerő algoritmusáról híres TikTok tulajdonosa a kínai ByteDance. Az alkalmazás jelenleg gyakorlatilag a legnépszerűbb a világon, több mint három és fél milliárdszor töltötték le és komoly fejtörést okoz a többi ismert platformnak, mint a Facebook, az Instagram vagy a YouTube. Mint minden kínai tulajdonú technológiai vállalattal, így a ByteDance-szel kapcsolatban is folyamatosan felmerül, hogy a helyi hatóságok vajon mennyire férnek hozzá a regisztráltak személyes információihoz, illetve hogy a pártérdekek beleszólhatnak-e a moderációs elvekibe, gyakorlatukba.

“Mindent látnak Kínában”

– hangzott el a cég amerikai biztonsági csapatának egy tavaly szeptemberi megbeszélésén a riport szerint.

Az ilyen kijelentések miatt utólag is indokoltnak tűnhet a politikusok óvatossága, helyenként ellenségessége a TikTokkal szemben. Két éve ilyenkor írtunk arról a Rakétán, hogy Indiában betiltották, Amerikában pedig “valószínűleg be fogják tiltani” a szolgáltatást, ám az utóbbi végül nem következett be. Pedig Donald Trump akkori elnök egyenesen előírta, hogy adják el a cég amerikai érdekeltségeit egy helyi partnernek; még a Microsoft is szóba jött a lehetséges vevők között. A sokáig befutónak tűnő Oracle végül csak “technológiai partner” lett, az eladás pedig az elnökválasztás után lekerült a Fehér Ház teendőinek a listájáról.

Közleményük szerint mostantól “az adatok száz százaléka Oracle felhő infrastruktúrán keresztül közlekedik”, a korábbi saját, amerikai és szingapúri adatközpontjaik helyett, amelyek egy ideig még tartalékként működnek tovább. Ugyanakkor amikor a Gizmodo a kikerült felvételekről kérdezte a TikTok képviselőit, azok kitérő választ adtak: tudják, hogy “fokozott figyelem” mellett kell dolgozniuk, igyekeznek “minden kétséget kizárni” amerikai adatkezelésükkel kapcsolatban, ezért szakértőket és “elismert, független harmadik feleket” alkalmaznak, hogy a biztonsági előírásaikat ellenőrizzék. Az európai adatok elméletileg szintén az említett amerikai és szingapúri szervereken vannak; a régióból érkező információkat korábban 2022 végére, majd 2023 elejére ígérték, hogy épülő ír adatközpontjukba mozgatják.

(Fotó: Unsplash/Solen Feyissa)

raketa

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

DIE WELTWOCHE: Visszatérhet a magyar Aranycsapat? – YouTube videó, az Aranycsapat legeredményesebb VB-szerepléséről

Frank Furedi magyar-kanadai író, társadalom-kutató és a Canterbury-i Kenti Egyetem szociológia emeritus professzora úgy látja, hogy a magyar...

Ezt eddig nem tették a kirakatba: aki ebbe a csoportba tartozik, ősztől négyszeres díjat fizet a gázért, de az áram is brutálisan drágul!

Aki kikerül a rezsicsökkentett díjszabás alól, annak a jelenlegi ár többszörösét kell kicsengetnie. A kormány két hete hozott rendeletet...

Alekosz brutálisan beleszállt a visszatérésre készülő Joshi Bharatba: „Mégis, miféle értéket akar képviselni? Olyat, amiben megmutatja, hogyan kell tönkretenni egy boldog családot?”

Ahogy arról médiánk is beszámolt, Joshi Bharat Palik László Hova tűnt? című műsorának adott interjújában bejelentette, fél éven...

Szijjártó Péter újabb bejelentést tett

Air China kínai légitársaság újraindítja a több mint két éve bezárt járatát Peking és Budapest között, így július...