Home Életmód Otthon, lakberendezés, kert Mindent elleptek a kertben a csigák? Mutatjuk a legjobb trükköket

Mindent elleptek a kertben a csigák? Mutatjuk a legjobb trükköket

Házas és meztelen csigák inváziójától szenvedsz? Húzhatsz ellenük spéci csigakerítést is, drága pénzért mérgekkel szórhatod tele a kerted. Mi inkább más módokat ajánlunk. Garantáltan bevált, remek védekező rendszereket.

Te mindent megtettél már: felszórtad az ágyások közét a téli kandallótűzből összegyűjtött fahamuval. A húsvéti tojások héját is porrá törted, mégsem szűnt meg a nyálkás nyom a kéretlen látogatók után. Az összerágott gyökerek, levelek, szárak szörnyű látványáról nem is beszélve.

FUTÓKACSA

Ahelyett, hogy naponta körbe hajlonganád a kertedet, add ki a munkát hatékonyabb élőlényeknek. Szerezz be vagy kérj kölcsön egy pár futókacsát. Nagy étvágyú, szorgos csigaevők.

Mindent elleptek a kertben a csigák Mutatjuk a legjobb trükköket 1

Ha nem üldözted el az összes vakondot, ők is segítenek. Egyik kedvenc táplálékuk a csiga. A sün is szereti, meg a varangy és a gyík is.

Vesd be a sört

Tölts meg félig sörös vízzel egy nagyobb konzervdobozt vagy egy levágott műanyag flakont, vödröt, és ásd el a veteménytől távol. A teteje a földdel legyen egy szintben.

Az éjszakai tivornya (a csigákról beszélünk!) után gyűjtsd össze a boldog halált halt, mámorba fulladt társaságot.

Egyébként nem az alkohol, hanem a sörben lévő élesztő vonzza őket. Ha szigorúan antialkoholista vagy, szimplán élesztős vizet adj nekik.

NEDVES RONGY

A csigák éjjel indulnak portyázni.  Szeretik a hűvös, nedves helyeket.

Ezt a tulajdonságukat használd fel ellenük.

Teríts meg nekik az utolsó vacsorájukhoz: keríts egy rongyos törülközőt vagy kimustrált mackófelsőt. Nedvesítsd be, és terítsd le a vadászterületükön. Reggel felhajtva a textíliát szedegesd össze az önként jelentkezőket. Az, hogy mit csinálsz velük, már rád van bízva.

ERŐS ILLATÚ NÖVÉNYEK

A paradicsom, hagyma, begónia, fekete ribiszke, zsálya és más fűszernövények, mustár, izsóp, sarkantyúka csigariasztóként is működik.

Ültess belőlük szegélyt a megvédendő növények köré. Ilyen védelem mellett a csiga elviselhetetlennek találja majd a kerted szagát. Inkább megy a szomszédba.

FOKHAGYMAPERMET

Törj össze 2-3 fej fokhagymát. 1 liter vízben forrald 5 percig. Hűtsd le, szűrd le. Tartsd hűtőszekrényben. Ebből a keverékből adj 1 evőkanálnyit 1 liter vízhez. Rendszeresen permetezd be vele a növények leveleit.

Lefőzött kávéval elkevert vízzel is permetezheted a növényeket. Vagy a zaccot szórd a növények tövére.

ÖNTÖZÉS

Ha teheted, inkább reggel öntözz.

Így éjszakára nem teszed vonzóvá a területet a csigák számára.

VEGYSZERES IRTÁS

Na ez az, amit nem ajánlunk. Ha a konyhába szánt növények, saláta, répa stb. közelébe szórod, akkor bizony magadnak is ártasz.

Forrás: Ripost

 

 

Exit mobile version