Home Életmód Otthon, lakberendezés, kert 10 növény, ami nem hiányozhat a kertedből

10 növény, ami nem hiányozhat a kertedből

spring 2298279 1920

A kertészkedés nemcsak hobbi, hanem művészet is. Egy jól megtervezett kert színes virágokkal, látványos levelekkel és lenyűgöző szerkezetekkel nem csupán a szem számára nyújt örömet, hanem a léleknek is békét és nyugalmat ad. Az alábbiakban bemutatunk tíz különleges dísznövényt, amelyekkel bárki feldobhatja kertjét, legyen szó árnyékos vagy napfényben úszó területről, szárazságtűrő vagy vízigényes növényről. Ezek a növények nem csak változatos színekkel és formákkal gazdagítják a kertet, de sok esetben kevés gondozást igényelnek, így minden kertész számára tökéletes választást jelentenek.

1. Levendula (Lavandula)

A levendula a mediterrán vidékek jellegzetes növénye, amely jól tűri a száraz, napos helyeket. Gazdag lila virágai kellemes illatot árasztanak, ami nyugtató hatású, és gyakran használják aromaterápiás célokra. A növény virágai kitűnőek szárításra és díszítésre is, így a kertben való jelenléte egész évben élvezhető.

2. Rózsa (Rosa)

Változatos fajtái között megtalálhatóak a bokor-, futó-, és talajtakaró típusok is, melyek különböző magasságokban és színekben pompáznak. Ezek a növények igénylik a rendszeres metszést és tápanyagokban gazdag talajt. A rózsák betegség- és kártevőállósága fajtától függően változó, ezért kiválasztásukkor érdemes tájékozódni az adott típus igényeiről.

3. Tulipán (Tulipa)

A tulipánok a hűvösebb éghajlatot kedvelik, így tavasszal a legtöbb északi kert egyik fő díszeivé válnak. A hagymákat ősszel kell elültetni, hogy tavasszal virágozhassanak. A különböző fajták kora tavasztól késő tavaszig nyílnak, lehetővé téve a kert folyamatos virágzását.

magyar gyerekek angolul beszélgetnek a világ legkülönlegesebb snack jeit kóstolgatva

4. Japán juhar (Acer palmatum)

Mivel lassú növekedésű növény, így ideális választás kisebb kertekbe vagy akár edényes nevelésre is. Ősszel a levelek színe vibráló vöröstől aranyig terjedhet, míg tavasszal és nyáron a finom textúrájú, bókoló levelek nyújtanak árnyékot és díszítést.

5. Hortenzia (Hydrangea)

hortenzia nagyméretű virágfejei a nyár jellegzetes díszei, melyek árnyékos helyeken is jól érzik magukat. A virágok színe a talaj pH-értékétől függően változik, ami különleges lehetőséget biztosít a kert színösszeállításának változtatására. A hortenzia rendszeres öntözést igényel, különösen a meleg, száraz időszakokban.

6. Margaréta (Leucanthemum x superbum)

Hosszan tartó virágzása és robosztus természete miatt kedvelt a kertészek körében. A dús, fehér virágok magas szárakon helyezkednek el, amelyek kitűnően alkalmasak vágott virágnak is. Tolerálja a szegényebb talajokat és a szárazságot, így kevésbé igényes területeken is megállja a helyét.

7. Tűzeső (Heuchera)

tűzeső levelei éppoly dekoratívak, mint virágai. Az év során több alkalommal is megváltoztathatja színét, ami dinamikus változást hoz a kertbe. Mivel árnyéktűrő, így azokon a területeken is sikeresen alkalmazható, ahol más növények nehezen boldogulnak.

8. Liliom (Lilium)

A liliomok elegáns megjelenésűek, magas szárú virágok, amelyek számos kertben megtalálhatóak. Ideálisak társításra más magas növényekkel, mint például évelőkkel vagy díszfűvekkel. A megfelelő gondozással évről évre megbízhatóan visszatérnek.

9. Napraforgó (Helianthus annuus)

A napraforgó magasra növő, napfényt szerető növény, melynek virágai a nyár során követik a nap járását. A magokat közvetlenül a kertbe vetve, gyorsan növekednek, és hatalmas, sárga virágokkal díszítik a kertet. Tökéletes választás kerítések vagy házfalak mellé.

10. Pünkösdi szegfű (Dianthus gratianopolitanus)

Szoros tövekben növekszik és intenzív, édes illatot áraszt. A virágok színei változatosak lehetnek, így kiválóan alkalmazhatóak színfoltként a kert különböző részein. Jól tűri a hideget és a részleges árnyékolást, így sokoldalúan használható a kerttervezésben.

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version