Home Életmód Egészség - betegség Veszélyes mérgeket tartunk otthon, melyek akár ALS betegséget is okozhatnak

Veszélyes mérgeket tartunk otthon, melyek akár ALS betegséget is okozhatnak

Nyitókép: Pixabay

A kutatás feltárta, hogy a házzal egybeépült garázsban tárolt, párolgó vegyszerek könnyedén bejuthatnak a lakótérbe is.

Egy friss tanulmány rávilágít, hogy a garázsokban tárolt vegyi anyagok, mint például a benzin, gyomirtók és festékek, növelhetik az amyotrófiás laterálszklerózis (ALS) kialakulásának kockázatát – írja a Daily Mail cikke nyomán a Pénzcentrum.

Alig ismert mérgek kallódnak a magyar otthonokban: ezeket dobd ki, ALS betegséget okozhatnak – írja a Pénzcentrum.hu.

A statisztikai elemzés alapján megállapították, hogy a garázsban tárolt vegyszerek – különösen a benzin vagy kerozin, a benzinmotoros berendezések és a fűápoló termékek – jelentős kockázati tényezőnek bizonyultak az ALS kialakulása szempontjából. A garázsban történő tárolás erős összefüggést mutatott a betegség kockázatának növekedéséve, ellentétben a különálló garázsból történő tárolással.

Felhalmozódhatnak a lakásokban az otthon tárolt vegyszerek mérgező anyagai, melyek súlyos betegségeket okozhatnak, de a talajból származó, természetesen radioaktív gázzal is reakcióba léphetnek, ami még nagyobb bajt jelent/het.

Súlyos betegséget okozhatnak az otthon tárolt vegyszerekbrizmaker / Getty Images Hungary

A betegséget okozó vegyszerek mellett egy gáz is problémás! – írja a Dívány.hu.

Az orvosok szerint a nemdohányzók körében előforduló tüdőrákos esetek számának növekedése valószínűleg a hosszú távú, magas radongáz radongáz-kitettségez kapcsolódik. Ez a színtelen, szagtalan gáz a természetben a föld alatt előforduló radioaktív anyagok lebomlása során szabadul fel, amely aztán átszivárog az épület alapjain. A gáz felhalmozódhat az otthonokban és bejut a tüdőbe.

A kutatók felhívják a figyelmet, hogy bárkinél kialakulhat tüdőrák és úgy gondolják, hogy a soha nem dohányzók körében ennek vezető oka a radonexpozíció. Ezért fontos, hogy csökkentsük a kockázatot. Ezt a legegyszerűbben a rendszeres szellőztetéssel oldhatjuk meg, valamint a padlón, a falakon és az alapzaton lévő repedések lezárásával.

Tüdőrákot és ALS-t (amiotrófiás laterálszklerózis) okozhatnak egyes színtelen, szagtalan gázok az otthonunkban. Bár a tüdőrákot a dohányzók betegségének tartják, az újonnan diagnosztizált betegség 15-20 százalékát olyan embereknél állapították meg, akik soha nem cigarettáztak, hívja fel a figyelmet az Ohioi Állami Egyetem (USA) Wexner Orvosi Központja. A furcsa jelenség egyik okának a talajból a lakásokba szivárgó színtelen, szagtalan, radioaktív radongázt tartják. Nem ez az egyetlen probléma: egyéb súlyos megbetegedéseket, például ALS-t okozó vesz

A Michigani Egyetem kutatói által végzett vizsgálat során kiderült, hogy a benzint, gyomirtót, növényvédő szereket, festéket és faipari kellékeket tartalmazó garázsok kapcsolatba hozhatók az ALS megjelenésével. Stephen Goutman kutató szerint

az ezeknek való otthoni kitettség jelentős szerepet játszhat a betegség kialakulásában.

Az ALS-t motoros neuronok problémája okozza az agyban és idegekben, amelyek idővel leállnak működni. Néhány esetben genetikai összefüggést találnak, de a legtöbb esetben sporadikus. A Michigani Egyetem kutatócsoportja több mint 600 amerikai résztvevőt vizsgált meg, akik közül 367-nek volt ALS-ük. A résztvevők kitöltöttek egy felmérést otthoni vegyi anyag-expozíciójukról.

Miután elemezték a begyűjtött adatokat, megállapították, hogy bizonyos garázsban tárolt vegyszerek, különösen a párolgó üzemanyagok jelentős kockázati tényezőnek bizonyultak az ALS kialakulása szempontjából. Mint írják, a garázsban való tárolás összefüggést mutatott a betegség kockázatának növekedésével, ellentétben azzal, amikor az anyagok külön épületben voltak tárolva.

Stuart Batterman professzor szerint ennek az az oka, hogy hűvösebb éghajlaton a hozzáépített garázsból a levegő könnyebben bejuthat a lakótérbe.

Az ALS súlyosbodó neurodegeneratív betegség, ami jelentős izomkontroll-vesztést okozhat. Jelenleg nincs gyógymódja és halált okozhat. Az első tünetek között szerepelhetnek izomrángások és gyengeség. A Mayo Klinika kutatói szerint az ALS-nek nincs ismert oka és csak egy kis része, az esetek 5-10 százaléka örökletes eredetű – teszik hozzá.

Forrás1

Forrás2

Hirmagazin.eu

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version