7.1 C
Budapest
2022. december. 6. kedd

Mindenképpen folytatódik a hetes cikk szerinti eljárás a magyar ügyben az EP jelentéstevője szerint

Dátum:

Megosztás:

Az Európai Parlament Magyarországgal foglalkozó jelentéstevője szerint akkor is folytatódik a Magyarország ellen indított hetes cikkely szerinti eljárás, ha közben az EU és Budapest megegyezik a költségvetésről és az igazságszolgáltatás átalakításáról.

Ennek a magyarországi sajtó és az alapjogok helyzete az oka. Gwendoline Delbos-Corfield egyébként biztatónak nevezte a kormány korrupció elleni vállalásait, és az igazságügyi reform kiszivárgott részletei szerinte fordulópontot jelenthetnek Magyarországon az uniós pénzek felhasználásában.

Pénteken tartják a hetes cikk szerinti eljárás újabb meghallgatását Magyarország ügyében Brüsszelben. Itt Varga Judit igazságügyi miniszter várhatóan beszámol a kormány vállalásairól a korrupció elleni harcban, illetve arról a csomagról is, amely az igazságügyi rendszer átalakítását célozza úgy, hogy az mentesüljön a politikai nyomásgyakorlástól és megszűnjenek a politikai kinevezések is. A hetes cikk szerinti eljárást az Európai Parlament kezdeményezte Magyarország ellen. Elvileg ez a folyamat súlyos szankciókkal járhat, akár a szavazati jogát is elveszítheti a végén Magyarország, bár ez a kimenetel nem tűnik valószínűnek.

A pénteki megbeszélés előtt újságíróknak tartott háttérbeszélgetést az EP Magyarországgal foglalkozó jelentéstevője, a zöldpárti Gwendoline Delbos-Corfield, aki biztatónak nevezte az Orbán kormány vállalásait.

Szerinte a 17 korrupció elleni javaslat valódi előrelépés, az igazságügyi reform pedig fordulópont lehet. Az igazságszolgáltatás függetlensége ugyanis változást hozhat az uniós pénzek felhasználásában és ez egy jó lépés. Most mindenki abban bízik, hogy Magyarország komolyan veszi ezeket az ígéreteket.

Az előrelépés ellenére marad a szankciós eljárás

A francia EP-képviselő azonban azt az értesülését is megosztotta, hogy a hetes cikk szerinti szankciós eljárás akkor is folytatódni fog Magyarországgal szemben, ha az EU esetleg időközben megegyezik Magyarországgal az igazságügyi reformról és a korrupció elleni harcról. Gwendoline Delbos-Corfield erről az Európai Tanácsban folytatott megbeszélései során értesült. Ennek az az oka, hogy továbbra is nagy problémák vannak Magyarországon a sajtóban és az alapvető jogok területén. Ezekre az ügyekre pedig a költségvetési tárgyalásokban, illetve a jogállamisági eljárásban sem térnek ki, mivel ez nem esik annak hatáskörébe.

Az EP-képviselő arról is beszélt, hogy szerinte a 17 korrupció elleni lépést hiba lenne az átfogó igazságügyi reform nélkül végrehajtani, az EU-nak egy ilyen megoldásba nem szabad belemennie. A vállalások teljesítését pedig később figyelemmel kell kísérnie az uniónak.

euronews

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Figyelem! Lőfegyver lehet a TOP-listás körözött személynél! – Ne próbáljátok meg feltartóztatni, hívjátok bármelyik rendőri számot!

Hazai-, európai- és nemzetközi elfogatóparancs van érvényben a nagyon veszélyes rabló, Sütő Ferenc ellen. Forrás és nyitókép: police.hu Hirmagazin.eu

Vlagyimir Putyin kitiltotta az orosz médiából az „LMBT-propagandát”

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvénymódosítás-csomagot, amely megtiltja az a médiában az LMBT-aktivistáknak a nemi átalakítással...

Hétfő esti szamba – Brazília fesztivált rendezett Dél-korea ellen

Brazília már fél óra után eldöntötte a mérkőzést Dél-Korea ellen. A Selecao ellenfele a negyedöntőben Horvátország lesz péntek...

Idén új helyszínen várja az adományokat a Mikulásgyár

Hozzátették, hogy a pesti mellett egy budai helyszínen, az Etele Plazában jelöltek ki hivatalos gyűjtőpontot. Idén csaknem száz ingyenes koncertet...