16.5 C
Budapest
2023. június. 7. szerda

Minden ötödik uniós polgár eladósodott az elmúlt fél évben

Dátum:

Megosztás:

Az utazásól, új ruhákról és az éttermekről is sokan kénytelenek lemondani a két számjegyű áremelkedés miatt. Az inflációs félelmek Európa-szerte érzékelhetők.

Az európaiak 53 százalékát ösztönzi tudatosabb fogyasztásra a megugró infláció és az energiaválság, azonban egyötödük új adósságot generált az elmúlt fél év során – derült ki Európa egyik vezető kintlévőség-kezelő vállalata, az EOS által végzett reprezentatív fogyasztói kutatásból, amelyet februárban végeztek 13 ország 7700 válaszadója segítségével.

FRANCE - QUEUES IN FRONT OF SHOPS - CLOTHING - ECONOMIC RECOVERY - COVID - NICE - 19 MAY 2020 FRANCE - FILES D'ATTENTES DEVANT COMMERCES - HABILLEMENT - REPRISE ECONOMIQUE - COVID - NICE - 19 MAI 2020 infláció
Az új ruhák vásárlásáról is sokan lemondanak az infláció miatt.
Fotó: AFP

A kelet-európaiakra jobban jellemző az eladósodottság

A felmérés eredményei alapján Romániában (67 százalék), Magyarországon (66) és Csehországban (63) a fogyasztók az elmúlt hat hónapban a korábbinál sokkal erőteljesebben kísérték figyelemmel a kiadásaikat. Az egész kontinenst tekintve a válaszadók úgy nyilatkoztak, hogy főleg az utazást, a kulturális és szabadidős tevékenységeket (33 százalék), valamint az új ruházati cikkek vásárlását (28) fogták vissza az elmúlt időszakban.

Nagyjából minden ötödik válaszadó vett fel hitelt vagy kölcsönt a mögöttünk hagyott hat hónapban, és ennek elsődleges okaként az inflációt (49 százalék) és a magasabb energiaköltségeket (27) jelölték meg.

A kelet-európai országokban, így Romániában és Magyarországon (30 százalék), Észak-Macedóniában (29), valamint Szerbiában (28) az európai átlagnál gyakrabban keletkezett új adósság a fogyasztóknál. A nyugat-európaiak nagyobb valószínűséggel (18 százalék) használták fel a kölcsönt az utazások kifizetésére, miközben a kelet-európaiak főként a fűtés- és villanyszámlák kifizetésére vállaltak adósságot (28 százalék).

Sokan rettegnek az inflációtól

A magas infláció és az egekbe szökő energiaköltségek a megkérdezettek háromnegyede (73 százalék) számára okoznak komoly aggodalmakat. A munkanélküliség miatti szorongás különösen a 18–34 éveseket érinti.

A kutatás adatai alapján azt látjuk, hogy az infláció rányomja bélyegét a fogyasztókra

– nyilatkozta Marwin Ramcke, az EOS Group vezérigazgatója.

A legfrissebb hírek itt!

Hozzátette, hogy különösen válság idején az adósságok gyakran elkerülhetetlenek a pénzforgalmi problémák leküzdésében és a megélhetési források megőrzésében.

Felértékelődött a készpénz

A felmérés a magasabb árakkal szembeni felelősségteljesebb hozzáálláson túl a fizetési módok használatában is változásokat mutat.

A válaszadók 42 százaléka arról beszélt, hogy az elmúlt fél évben gyakrabban használt készpénzt.

A 18–34 évesek esetén, akiknek mintegy fele gyakrabban használt készpénzt, ez az eredmény különösen meglepő. Azonban a felmérés arra is rávilágított, hogy az ebbe a korosztályba tartozók többféle fizetési módokat használnak.

Csak lassan érezzük meg az infláció csökkenését

Attól, hogy az infláció mérséklődik, nem automatikus az egyes élelmiszerek, például a kenyér árának a csökkenése. Ugyanakkor a fogyasztói árindex emelkedésének a felét az élelmiszerek drágulása adja. Ami az év egészét illeti, lehetséges 2023-ban az egy számjegyű infláció, de a havi mutatók csökkenését nem érezzük meg azonnal.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Gerard Butler, Linda Cardellini, Gary Oldman – A Hunter Killer küldetés – videó

Joe Glass tengeralattjáró-kapitány (Gerard Butler, Támadás a Fehér Ház ellen, 300) épp egy vészhelyzetbe került amerikai tengeralattjárót próbál...

A magyar kislányok lettek a legszebbek Törökországban

A 11 éves Sólyi Réka mindent vitt Sorra hozták el a dobogós helyeket a magyar versenyzők a törökországi Future...

Halálos baleset történt Budapesten tegnap éjjel – videó

Baleset miatt lezárták a ferihegyi repülőtérre vezető utat kedd éjszaka. A rendőrség a honlapján tudatta, hogy a karambolban többen megsérültek, egy...

Egy darabig nem tér vissza a nyárias idő

Egy darabig nem tér vissza a nyárias idő - írja a ripost.hu Kedd Gyakran lesz erősen felhős az ég, és két...