26.2 C
Budapest
2023. szeptember. 21. csütörtök

Minden korábbinál nagyobb átalakítás jön az egészségügyben: komoly reformra készül a kormány

Dátum:

Megosztás:

Magyarország — Egyre több ismerhető meg a tervekből

Immár bizonyos, hogy minden korábbinál jelentősebb átalakításra készül a Kásler Miklós (69) vezette emberi erőforrások minisztériuma az egészségügy területén. A Magyar Közlönyben karácsony első napján megjelent kormányhatározat szerint a kormány 80 milliárdos támogatást ad arra a minisztériumnak, hogy az átfogó reformot végrehajthassa. A kormányrendeletben szerepel többek között a már többször is hangoztatott gazdálkodási reform, az ellátási centrumok átszervezése, valamint a munkaerőhiány kezelése is.

– Messzemenőkig támogatunk minden olyan kezdeményezést, amely az egészségügy rendbetételét szolgálja – mondta a Blikknek a Magyar Orvosi Kamara ősszel megválasztott új elnöke. – A legfontosabb feladatnak a finanszírozási kérdéseket érzem, például a kórházi adósságokkal kapcsolatos kérdések mielőbbi rendezését. Fontos szempont az is, hogy a béremelés is szerepeljen a reformtervek között, mert akkor a kollégák is sokkal erőteljesebben állnak majd a reformok mellé – tette hozzá Kincses Gyula (67).

– Régi adósságot törleszt a kormány, ha ezek a reformok valóban végbemennek – vélte lapunk kérdésére Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász.

– Egészen biztos, hogy a jelenlegi ráfordítás nem lesz elegendő, száz- és százmilliárdokat kell beletenni az egészségügybe, amely jelenleg mélyen alulfinanszírozott. Ez a többpontos tervezet talán annak is a jele, hogy a kormány végre rájött, hogy konkrét szavazatoktól eshet el 2022-ben, ha nem csinál egy átfogó reformot, mégpedig sürgősen. Az egyik legfontosabb pontnak az ágyszámok átszervezését érzem jelen pillanatban: azok az ágyak, amelyek jelenleg a krónikus ellátásban foglalják a helyeket, a reformtervek szerint átadhatók lesznek a szociális szektornak.

Kásler Miklós, az EMMI vezetője irányítja az átalakítást/Fotó:MTI Soós Lajos

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara eközben vészharangot kongat: azt mondják, az országban jelenleg 20-25 ezer ember hiányzik a szakellátásból és az ápolói létszámból. Ez jelenleg messze elmarad az OECD-országok átlagától: míg hazánkban kicsit több mint 6 ápoló jut ezer emberre, Németországban például ez a szám 12, míg Svájcban 16.

– Nem ad választ ez a nyolc pont arra, hogy a fojtogató munkaerőhiányt hogyan kellene megoldani, pedig ehhez semmi más nem kellene, mint a jelenlegi kórházakat ellátócentrumokká átalakítani – mondta lapunknak Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő. – Nem bezárni kell a kisebb kapacitású helyeket, hanem olyan átalakítást végrehajtani, amely után a munkaerő-átcsoportosítással jelentősen csökkenhetne a munkaerőhiány – vélekedett Kunetz.

Kásler Miklós korábban azt mondta, minden program a magyarok egészségének javítását szolgálja.

– Az emberek egészségmegőrzését és a betegségek mielőbbi, korai felismerését kell segíteni, ezzel javítható a magyar lakosság egészségi állapota. Ez nemcsak a pácienseknek előnyös, hiszen nem kell utazniuk, hanem a járóbeteg-szakrendelést, a sürgősségi centrumokat, így a kórházakat is tehermentesíti, arról nem is beszélve, hogy csökken a sorban állás, rövidebb lesz a várólista.

Erről szól a kabinet listája

1. Átfogó ráfordítási adatgyűjtés, díjtétel-felülvizsgálat annak érdekében, hogy az új finanszírozási rendszer a valós értékeket mutassa a szakellátásban

2. Az intézményi ellátás módszertanának megvizsgálása, a teljesítmény kapacitás felmérése

3. Magasabb minőségű ellátást akarnak, ki kell dolgozni a módszertant, ennek június 30-ig végbe kell mennie

4. Felül kell vizsgálni a krónikus betegellátás rendszerét, új szabályrendszert akarnak

5. Az ellátó intézmények gazdálkodásának átalakítása, az adósságok mielőbbi csökkentése

6. A felügyelet és irányítás átalakítása, a finanszírozás átnézése, ha szükséges, jogszabályok módosításával

7. Korszerűbb betegellátás megszervezése, kapacitástervezés átnézése, a térségek lakosságszáma, illetve demográfiai adatok alapján

8. Több szakorvos kell, bevonják a felsőoktatást és a honvédelmet is, képzésbe jelentősebb finanszírozása

blikk, Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Hét gólt hozott a Bayern–Manchester United BL-rangadó – videó

A Bayern München többször is lezárhatta volna az ezer sebből vérző Manchester United elleni BL-rangadót, igaz, a német...

Az első fotók az esztergomi robbantás helyszínéről – Meghalt a férfi is, aki tegnap megölt egy rendőrt és több másikat megsebesített – részletek

A helyszínen részleteket tudott meg a Blikk az Esztergomban szerda este történt robbantásról, amelyben már hivatalos személy sérelmére...

Magyar oktatás: tizenöt hazai egyetem került be a legkiválóbb európai intézmények közé

Több magyar intézmény is ott van a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási intézményeket értékelő nemzetközi rangsorának európai listáján. Az örömteli...

Hamis alkatrészeket találtak több légitársaság gépeinek hajtóműveiben

Már európai, amerikai és ausztrál légitársaságoknál is találtak beszerelve ilyeneket. A repülőgép-alkatrészekre vonatkozó szigorú eljárásokat és dokumentációs kötelezettséget megkerülve,...